Er zijn zo veel werelden als we organen hebben om ze waar te nemen

Er zijn zo veel werelden als we organen hebben om ze waar te nemen, oneindig veel werelden; we kunnen ze alleen nu nog niet waarnemen, omdat we nog geen organen daarvoor hebben. […] Voor ieder waarnemingsorgaan bestaat er een wereld. Nu zijn ze voor ons ondoorgrondelijk, maar ze zijn er: ze zijn waar we zelf zijn. Ons hoeven alleen maar de ogen daarvoor geopend te worden, want ze zijn midden onder ons.

De woorden van Christus: “Zoek niet naar het Rijk Gods, want het Rijk Gods is midden onder u”, is geheel letterlijk te nemen. Geheel in deze zin spreekt ook de geesteswetenschap van de geestelijke werelden. En altijd zijn er ingewijden geweest die de middelen en wegen kenden, om in deze rijken binnen te gaan. Alle religies spreken van hen. De geesteswetenschap is slechts het middel om deze fundamentele waarheid van alle religies weer te ontsluiten. Alles wat we hier om ons heen zien en waarnemen, is een gevolg en werking van wat er in de geestelijke werelden gebeurt. Alles wat zich op aarde manifesteert, is slechts een uitwerking (Duits: Ausgestaltung) van wat in de geestelijke werelden werkt en leeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus- Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 16 juni 1907 (bladzijde 24)

Eerder geplaatst op 31 juli 2017

5 gedachtes over “Er zijn zo veel werelden als we organen hebben om ze waar te nemen

 1. Bijzonder steinercitaat. Het lijkt er op dat je met bepaalde citaten anticipeert op Pinksteren, Ridzerd. (23 en 24 mei 2021.) Niet bewust misschien, maar toch.

  ‘k Verwelkom deze nieuwe maand überhaupt. Meer warmte en licht en wonderbaarlijk natuurschoon. Het blijft lang koud dit voorjaar. ‘k Luister weer naar het schone Mailied.

  1. Nee, zeker niet bewust, John. Soms wordt er ook wel gezegd dat een citaat bij de actualiteit aansluit, maar dat is toevallig, daar houd ik meestal geen rekening mee.

 2. henri

  Ik zie dat citaat uit 1907 komt , in 1908 gaf Steiners een overzicht van alle werelden die wij als mens doorlopen te hebben ( in Ga 104 , met titel in NL Apokalyps voordr 27 juni 1908 )

  Zovele werelden , zovele mensenvormen en zovele organen om waar te nemen ….fysieke en geestelijke zullen komen en gaan ….

  En dat zijn en heel heel velen , er zijn 7 planetaire incarnaties van de oer-Saturnus tot aan de toekomstige Vulcanus en tijdens elke daarvan doorlopen 7 groepen wezens het stadium van de mens .Dit worden de 7 levensniveau’s of ronden genoemd en geeft al 49 ronden per planetaire bewustzijnstoestand .
  Dan zijn er per levensniveau of ronde weer telkens 7 vormfasen en geeft een totaal van 343 vormfasen te doorlopen . Wij zitten nu in de 4de vormfase daarvan , nl. de 172 ste van die 343 fasen en deze staat gekend als ‘ fysieke vormfase ‘ waarin de mens ook pas zijn fysieke lichaam verkregen heeft , dit gebeurde tijdens het Atlantische tijdvak , want … elke vormfase kent elke ook weer 7 tijdvakken … En elk tijdvak kent dan ook weer 7 cultuurperioden , zo doorloopt de menselijke ontwikkeling bijgevolg … zomaar 16807 van zulke perioden ( 7x7x7x7x7) .
  Bijzonder is wel dat die 4de fysieke vormfase waar wij nu inzitten , voortkomt uit een astrale vorm fase en op weg is naar weerom hogere vervolmaakte vormfasen . Wij zullen dus astrale en nog hogere mentale wezens worden want het 5de levens niveau is helemaal geen minerale rijk meer zoals het 4de van heden ,maar een soort ‘ plantenrijk ‘ waarbij de mens het plantenwezen in zijn eigen natuur zal opnemen ( wordt bij de Rozenkruizers de ‘Steen der Wijzen ‘ genoemd ), zoals hij dat nu met het minerale rijk doet en daarin eet en leeft en bijv huizen bouwt . Dat komt pas als de mens zijn eindbestemming gekregen heeft aan het einde van de aardse cyclus , nadat hij door middel van zijn intermenselijke hoger Zelf en de wetenschappelijke experimenteer tafel waarmede hij schept tot altaar met sacramentele handeling is verworden zoals een occult gezegde luidt . Pas dan zal de mens als normale aarde-engel-wezen in staat zijn door zijn eigen organen de geheimen van de hogere werelden te beleven en als ‘ Geheel Mens ‘ rijp zijn om naar de volgende planetaire toestand , de 5de bekend als de planetaire Jupiter toestand .

  1. Hh

   addendum
   “. ..en geeft een totaal van 343 vormfasen te doorlopen . Wij zitten nu in de 4de vormfase daarvan , nl. de 172 ste van die 343 fasen …”

   Moet zijn :
   en geeft een totaal van 343 vormfasen te doorlopen . Wij zitten nu in de 4de vormfase van de 7 vormfasen van het 4de levensniveau of ronde ( het minerale Rijk ) , nl. de 172 ste van die 343 fasen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s