Op het resultaat komt het aan

Niemand zou moeten zeggen: Ik sta vast op de bodem van de oude leringen, en mij voldoen deze. Wat zal ik mij bekommeren om de twijfelaars! – Er bestaat niets egoïstischer en geen onchristelijker oordeel dan dit. Want wat vandaag de dag nog mogelijk is: dat een aantal mensen nog teruggehouden wordt op de basis van de oude religies, dat zal in een niet al te verre toekomst niet meer mogelijk zijn. […] 

Wie denken kan, weet dat de geesteswetenschap er is om de meest brandende vragen te beantwoorden en dat ze daadwerkelijk in staat is op alle vragen een antwoord te geven. Men kan in feite alles bewijzen en alles bestrijden, maar daar komt het niet op aan: over een geneesmiddel kan men niet strijden, het komt uitsluitend op het resultaat aan dat men er mee heeft. En precies zo is het met de geesteswetenschap. De mensheid heeft de spiritualiteit nodig als een remedie, en alleen als deze remedie instroomt, kan de gezondmaking van de mensheid plaatsvinden. Ze is een ontwikkelingsfactor en levenschenkster voor onze cultuur.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 16 juni 1907 (bladzijde 22-23)

Eerder geplaatst op 30 juli 2017  (2 reacties)

Advertentie

12 gedachtes over “Op het resultaat komt het aan

 1. Haike

  Dit is wel een toepasselijk citaat in deze Corona tijd.. Of moeten we zeggen nieuwe tijd, want ik denk niet dat Corona van voorbij gaande aard is.

 2. Bernard

  Wat is een ‘een niet al te verre toekomst’? Het citaat dateert van 114 jaar geleden . . . .en er is nog niets te merken dat ‘oude religies’ niet meer mogelijk zouden zijn.

  1. Haike

   Nee?? In de berichtgeving van al weer een aantal jaren terug kon je toch echt artikelen vinden dat de Kerken leeg aan het lopen waren, en dat kerkgebouwen gesloten werden, er voor die gebouwen werd gekeken of ze een andere bestemming konden krijgen enz…

 3. Bernard

  En dan: Steiner spreekt uit dat ‘het niet de bedoeling is een exclusief dogma voor het christendom op te eisen. Dat zou een vergrijp zijn tegen het ware christendom, want wie de feiten kent weet dat ook in de oude mysteriën het christendom werd onderwezen. In de volgende woorden, die door Augustinus zijn uitgesproken, ligt dan ook een diepe waarheid besloten: Wat tegenwoordig de christelijke godsdienst wordt genoemd, bestond reeds bij de volkeren der oudheid en was ook reeds aanwezig bij de begintijd van het mensengeslacht. Maar toen Christus als een lichamelijk wezen op aarde verscheen, kreeg de ware religie die voordien reeds bestond, de naam Christelijk.’
  Bron: Rudolf Steiner – GA 106 – Egyptische mythen en mysteriën 2007, 10e voordracht 12 sept. 1908
  en:
  en dan 8 jaar later:
  “. . . er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten ook proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken. We trachten de mensen verschillende kanten van de Christusopvatting te doen begrijpen. Daardoor geven we iedere ziel
  iets wat een verdieping in haar teweeg kan brengen. Maar we vormen haar niet zelf.
  De ziel moet vooral op religieus gebied haar vrijheid van denken houden, om die vrijheid van denken te kunnen ontplooien.”
  Bron: Rudolf Steiner – GA 168 – Eenzaamheid en vervreemding, 10 oktober 1916

 4. Mijns inziens is het goed om de alinea die direct voorafgaat een de eerste alinea van dit steinercitaat mede in gedachten te nemen:

  Rudolf Steiner
  ” […] Wat wil deze rozenkruisers theosofie ons brengen? Kennis van hogere werelden, dat wil zeggen van die werelden waartoe de mens zal behoren wanneer dit fysieke lichaam van ons reeds vergaan is; kennis van het leven, kennis van de aard van de dood en van de menselijke evolutie. Zo zal het de mens een herbevestiging brengen van religieuze waarheden en religieus leven. […] “

  1. Correctie inleiding van bovenstaande commentaar:

   “Mijns inziens is het goed om de alinea die direct voorafgaat aan de eerste alinea van dit steinercitaat mede in gedachten te nemen:”

 5. Bernard

  In De Christengemeenschap is formeel geen andere visie dan respect voor de persoonlijke visie die de leden en belangstellenden op de coronacrisis hebben. En er wordt uitgegaan van de landelijke richtlijnen.

  1. Jelle Schöttelndreier

   Wel raar dat ze bij de communie weer uit één beker drinken. Niet alleen mensen die al gevaccineerd zijn, is mijn indruk.

   1. Haike

    Dat gebeurt ook niet; per dienst ontvangt maar een persoon uit de dan aanwezige mensen de hostie en alleen die persoon drinkt uit de beker. Zijn er meerdere mensen familie van elkaar dan kan het zijn dat die samen deelnemen aan het Sacrament.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s