Een heel andere geest moet in ons economische leven komen. Deze geest zal vóór alles nieuw leven inblazen in het verband dat er bestaan moet tussen de mens en wat hij direct of indirect in de wereld produceert. Deze samenhang is voor veel takken van ons leven niet meer juist.
Het is voor veel mensen onverschillig waaraan ze werken, hoe hetgeen waaraan ze werken zich in de sociale samenhang invoegt. Ze interesseren zich alleen voor hoeveel ze verdienen met hun werk, dat wil zeggen ze beperken alle interesse die ze in de uiterlijke, materiële wereld hebben tot de interesse in wat ze voor het bedrag aan geld kunnen hebben, aan wat ze in de situatie waarin ze in dit uiterlijke leven staan voor dit geld kunnen verkrijgen.
Dit beperken tot de interesse in de verdiensten, niet in de zaak die gedaan wordt, dat is het wat in feite ons hele economische leven vergiftigt. Maar hier liggen ook de ernstige belemmeringen voor het begrip met betrekking tot de impuls van de driegeleding van het sociale organisme.
Bron: Rudolf Steiner – GA 337b – Soziale Ideen/Soziale Wirklichkeit/Soziale Praxis – Dornach, 10 oktober 1920 (bladzijde 206-207)
Eerder geplaatst op 28 juli 2017 (2 reacties)
Zie ook:
https://www.motief.online/actueel/economie-de-wereld-als-een-economie/
Het boek ‘Economie – de wereld als één economie’ is een vertaling van de nationalökonomischer Kurs GA 340 en GA 341
Ja heel goed, Frans!
Er blijkt helaas in de afgelopen 100 jaar op dit gebied NIETS veranderd!!!
Er blijkt helaas op dit gebied de afgelopen 100 jaar NIETS veranderd!!!
Waar maak je dat uit op, Bernard? Het is best mogelijk dat je gelijk hebt. Maar het is ook best mogelijk dat er nu meer mensen zijn die zich wel bekommeren om wat voor werk ze doen en niet alleen om wat ze verdienen, dan 100 jaar geleden.
Natuurlijk zijn er mensen die zich bekommeren om wat voor werk ze doen. Maar alles wat gepubliceerd wordt gaat over geld. Steiner zegt het 100 Jaar geleden al: “Het is voor veel mensen onverschillig waaraan ze werken, hoe hetgeen waaraan ze werken zich in de sociale samenhang invoegt. Ze interesseren zich alleen voor hoeveel ze verdienen met hun werk,” Hij heeft het niet over iedereen, maar over ‘veel mensen’, hij is niet exact. En dat herken ik als ik de media bekijk, de reclames zie.
Ja, dat er nog steeds veel mensen zijn die zich alleen interesseren voor wat ze verdienen en niet waaraan ze werken, dat denk ik ook wel. Maar ik hoop toch dat er in 100 jaar wat is verbeterd. Ik vermoed dat er toch velen, met name antroposofen zijn, die zeer weinig geïnteresseerd in veel verdienen, maar wel in wat voor werk ze doen.
Er is best veel wél veranderd. Veel mensen kunnen niet meer domweg iets doen. Vaak juist niet uit antroposofische achtergrond. En er zijn initiatieven, zoals werknemers coöperaties, biologische landbouw, vegetariërs, en er zullen vast veel meer voorbeelden zijn.
In absolute aantallen een druppel op een hete plaat. Dat klopt. Maar het is nooit gezegd dat in geestelijke zin een druppel water niet de kleur van het water in het glas kan veranderen.
Langste reis begint bij de eerste stap.