Er zijn mensen die zeggen: Waarom moet ik dat allemaal weten?

Steeds meer kan de mens hier op aarde leren hoe zijn leven zal zijn als hij door de poort van de dood is gegaan. Er zijn mensen die zeggen: Waarom moet ik dat allemaal weten? Ik zie het wel na de dood! –

Ja, dat is ongeveer alsof de mens de waarde van zijn gezichtsvermogen in twijfel trok. Want de mens gaat in de loop van de aardse ontwikkeling steeds meer een leven binnen waarin hij de ervaring van wat ik heb beschreven voor de tijd na de dood moet verwerven door het eerst hier op aarde in gedachten op te nemen.

De kennis van de geestelijke werelden op aarde buitensluiten, betekent zichzelf in geest en ziel blind maken voor zijn leven na de dood. En men komt eenvoudig als een kreupele in de geestelijke wereld wanneer men door de poort van de dood gaat, als men het hier op deze wereld afwijst om iets te weten van de geestelijke wereld. Dit is iets dat de mensheid steeds duidelijker en duidelijker zou moeten worden en waaruit zij de noodzaak van kennis van de spirituele wereld zou moeten inzien. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 219 – Das  Verhältnis  der  Sternenwelt zum  Menschen und  des  Menschen  zur  Sternenwelt – Dornach, 1 december 1922 (bladzijde 42-43)

rudolf-steiner-portrait-moscow-russia-february-watercolor-vector-ink-contours-austrian-philosopher-social-reformer-architect-175801882-1

10 gedachtes over “Er zijn mensen die zeggen: Waarom moet ik dat allemaal weten?

  1. henri

   Ik denk dat het misschien wel een soort van Wachter op de drempel ervaring is geweest , dat is eig een inwijding , bv het geval van Georges Ritchie ,”Een glimp van de hemel “ want hij wist er ook eerst niets van vooraleer het hem overkwam ..

   Recensie

   De auteur, een jonge Amerikaanse rekruut (thans psychiater), liep in 1943 in het trainingskamp een longontsteking op. De ziekte verergerde en hij werd door de artsen dood verklaard. Hij verliet zijn lichaam en ontmoette Jezus, de Zoon van God. Deze liet hem het hiernamaals, hel en hemel, zien. Ritchie werd overweldigd door de liefde die deze Jezus uitstraalde. Hij kreeg de kans zijn leven opnieuw te beginnen en keerde in zijn lichaam terug. Aanvankelijk weet hij niet goed wat hij met deze ‘uittredingservaring’ aan moet. Als soldaat maakt hij op de Europese slagvelden veel ellende mee. Dan ontdekt hij in de ogen van de oorlogsslachtoffers het gelaat van Christus. Hij wijdt zijn leven aan de psychische genezing van zijn patienten en vertelt over zijn bijzondere ervaring, zoals ook in dit meeslepende boek. Zonder een uitspraak te willen doen over het waarheidsgehalte geldt: dit is het relaas van iemand die door een bijzondere ervaring geleerd heeft wat het betekent: je naaste liefhebben als jezelf. Een boek dat tot nadenken aanzet. Redactie Biblion

  1. Haike

   Als je naar de Noordpool gaat met de houding van: Ik zie daar wel wat ik nodig heb, ben je wel te laat.
   Want dan sta je daar in de vrieskou en je wilt een warme jas kopen/halen/aantrekken, maar zijn er dan winkels waar je die kan krijgen? En hoe ver kan jij lopen in de vrieskou tot je een dergelijke winkel hebt bereikt als ze er al überhaupt zijn? Daarom is het nuttig om dingen van te voren te weten en uit te zoeken voor je die kant op gaat…

  1. Haike

   Dan ben je waarschijnlijk een heel gezegend mens. Mij is dat niet gelukt; ondanks een redelijke levenservaring ben ik blij dat er mensen op mijn pad zijn gekomen, die geholpen hebben mijn levenservaring bij te stellen, breder te maken en uit te breiden. Plus het lezen bij Steiner en het bestuderen van zijn werk.

 1. M.L Heine

  Die komen op ieders pad niet alleen op de mijne hoor Haike! Ieder mens krijgt middels zijn ontwikkeling en karma wat hij nodig heeft.

 2. Er bestaan geen verkeerde beelden. Alle beelden die jij oproept zijn van jou! Mijn beelden zijn die van mij. Eerst maar eens goed reflecteren of we elkaars beelden op soortgelijke wijze kunnen vergelijken, laten resoneren. Of we het helemaal eens worden,….en anders mogen ze gewoon zonder goed of fout naast elkaar bestaan. daar gaat de hele wereldvrede om.
  Er bestaan zoveel werelden als er mensen zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s