Anekdote

Er bestaat een leuke anekdote over hoe de verschillende volkeren natuurlijke historie, laten we zeggen bijvoorbeeld van een kangoeroe, studeren, of van een of ander dier, dat in Afrika is.

De Engelsman maakt een reis naar Afrika – zoals Darwin ooit, om tot de natuurwetenschap te komen, zijn wereldreizen gemaakt heeft -, en beschouwt het dier in de omgeving, waar het werkelijk leeft. Dan kan hij zien hoe het leeft, hoe zijn natuurlijke omstandigheden zijn. 

De Fransman brengt het dier vanuit de wildernis in de dierentuin. Hij bestudeert het in de dierentuin; hij beschouwt het dier niet in zijn natuurlijke omgeving, maar in de dierentuin. 

Maar de Duitser, wat doet die dan? Die bemoeit zich helemaal niet met het dier, hoe het eruit ziet, maar hij gaat in zijn studeerkamer zitten en begint na te denken. Het Ding an sich interesseert hem niet – in lijn met de Kantiaanse filosofie, zoals ik u onlangs verteld heb -, maar alleen wat in zijn hoofd is. Dan denkt hij er iets over uit. En nadat hij er lang genoeg over nagedacht heeft, zegt hij iets. Maar dat komt niet met de werkelijkheid overeen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 353 – Die Geschichte der Menschheit und die Weltanschauungen der Kulturvölker – Dornach, 20 mei 1924 (bladzijde 273)

Eerder geplaatst op 5 juli 2017  (5 reacties)

ae38b37799cbb485983e8aeea5120b5b

14 gedachtes over “Anekdote

 1. Ivar Römer

  Een kangoeroe of een ander dier uit Afrika??

  Slip of the tounge?
  Nee vermoedelijk is het de intonatie van de zin. In het origineel staat een komma na dier. Waardoor ‘uit Afrika’ past in de opsomming en de zin ook leidt naar de volgende waar het over Afrika gaat.
  Misschien deze zin toch opeen of andere manier aanpassen Ritze?

  1. Ja, het is wat eigenaardig dat Steiner hiereen kangoeroe noemt, terwijl hij het heeft over dieren in Afrika. In het origineel staat er: ‘zum Beispiel von einem Känguruh, studieren, oder von irgendeinem andern Tiere, das in Afrika ist.’ Die komma na Tiere moet er inderdaad wel in. Ik zal het even veranderen.

 2. Joooongens kennen wij hier geen Belgen moppen.
  Ook de Belgen hebben moppen over De Hollanders eentje proberen
  Zitten drie Hollanders op een terrasje bestellen één drankje met drie rietjes.

 3. Dit is geen Belgenmop, maar wel leuk. Er komt een vrouw bij de dokter: ‘Dokter, ik zie de laatste tijd zo slecht, ik denk dat ik een bril nodig heb.’
  Zegt die dokter: ‘Ja dat denk ik ook, want u staat nu in een snackbar.’

   1. Neem aan dat je hiermee meegaat in de scherts, Ridzerd. Aan een ‘patatje oorlog’ of zoals nog recenter een ‘kapsalon’ waag ik me niet. Zou ik denk ook niet lekker vinden.

   2. Prima Ridzerd. Zelf heb ik er een afkeer van. Alleen al als ik het zie. Veel te vet en zoveel smaken door elkaar; een brei. Er zijn meer mensen die het lekker vinden en dat respecteer ik. Ja je kunt het eens uitproberen met een bezorgdienst.

 4. Haike

  Komen drie aannemers bij de Hemelpoort, waar ze aankloppen. Petrus doet open en vraagt wat ze willen. “Nou we willen naar binnen” is het antwoord, waarop Petrus zegt dat hij dat even moet gaan vragen of dat goed is, en sluit de Poort.

  Petrus loopt naar God die een krantje zit te lezen, en zegt dat er drie aannemers voor de Poort staan en vragen of ze erin mogen.

  God laat zijn krant zakken en zegt tegen Petrus dat dat wel goed is, waarop Petrus weer terug begint te lopen… O ja roept God Petrus na,… en laat ze meteen even kijken wat het kost om de HemelPoort een beetje op te knappen, want het ding is al zo alleJesus oud, dat toen ik van de week een rondje over de Aarde wou lopen hem bijna niet meer open kreeg…

  Goed zegt Petrus en loopt verder naar de Poort, Als eerste vraagt hij aan de Belg wat het moet kosten om de Poort weer fatsoenlijk te laten functioneren..

  De Belg kijk eens goed loopt langs de rand van het metselwerk, kijkt naar het hout van de deur en de scharnieren enz.

  En een 15 min. later zegt hij: 30.000

  10.000 voor het materiaal, 10.000 voor het werk, en 10.000 voor in de broekzak…

  OK zegt Petrus, en loopt naar de Duitser toe, en vraagt ook aan hem wat het kosten moet..

  De Duitser doet hetzelfde als de Belg, kijken voelen enz. en zegt dan:

  60.000

  20.000 voor het materiaal, 20.000 voor het werk, en 20.000 voor in de broekzak…

  OK zegt Petrus en loopt naar de Hollander en stelt wederom dezelfde vraag..

  Die kijkt maar heel kort naar het hele geheel en zegt dan:

  90.000

  Wat!! zegt Petrus die nogal furieus reageert, en zegt: die Belg doet het voor 30.000…

  Jaahaa zegt de Hollander tegen Petrus; 30.000 voor mij, 30.000 voor jou, en voor die laatste 30.000 laten we de Belg het werk doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s