We hebben nu iets gehoord over de aard van het Devachan; nu rijst de vraag: hoe komt de eigenlijke gelukzaligheid van het devachan tot stand? – De activiteit in het Devachan bestaat voornamelijk uit het scheppend werken, en het is lastig om een idee te geven van deze gelukzaligheid.
Maar misschien kan een vergelijking met iets aards het ons duidelijker maken. Er bestaat een gewaarwording op aarde die we ons het beste kunnen voorstellen als we denken aan het gevoel van een wezen dat actief is met het voortbrengen van een ander wezen, bijvoorbeeld een kip die een ei uitbroedt.
Het is een groteske, maar wel geschikte vergelijking. Voor het zinnelijke gevoel van de kip is het broeden een gelukzaligheid, een enorm gevoel van welzijn. Dit kan nu worden overgedragen naar het geestelijke en zo kan men zich een voorstelling maken van het Devachan.
Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 26 augustus 1906 (blz. 47)
Wat een vreemde vergelijking? De gelukzaligheid van een kip met het ei ontgaat mij? Ja, ik weet wel dat hij behoorlijk tekeer kan gaan als het ei gelegd is, maar dat heeft een vrouw ook als het kind is gebaard al kakelt ze dan wel niet.
Ja, dat zegt hij zelf ook: een groteske vergelijking. Hij bedoelt dat een mens na de dood gelukzaligheid vind in scheppende werkzaamheid. Ik vind het eerlijk gezegd ook wat een vreemde vergelijking. Maar 1 ding is zeker: in het Devachan voelt de mens zich kiplekker. 🙂
Blijft over: Wat was er eerder? De Kip of het ei… 😇
En nog vreemder, om een kip of dier menselijke gevoelens toe te schrijven van gelukzaligheid ?
Ik heb de gelukzaligheid meegemaakt met onze poes toen ze jongen had. Ze was echt gelukzalig en continu aan het spinnen. Je kon het zien en voelen. Ook wanneer ze haar jongen transporteerde naar een andere plaats. Het was ongelooflijk, haar gelukzaligheid.
🙂
De voordrachtenreeks Vor dem Tore der Theosophie, die zich natuurlijk uitstekend laat combineren met Steiners gedegen basiswerk Theosofie (GA 9), is om het eens op zijn Italiaans te zeggen grandioos. Bravissimo! Bis, bis, bis! (Latijns: nog een keer!).
De Britse uitgave Concerning The Astral World and Devachan (GA 95; Uitgeverij Steinerbooks) is helaas niet beschikbaar in e-boek vorm. De Amerikaans uitgave van GA 95 kwam uit onder de titel At the Gates of Spiritual Science (Uitgeverij Rudolf Steiner Press). Later bracht deze uitgeverij het onder een andere titel tevens uit als e-boek: Founding a Science of the Spirit (GA 95).
Het is een fraaie en netjes verzorgde e-boek versie. De introductie van Brien Masters voorin het boek is treffend. Ben blij dat ik het heb mogen aanschaffen.
Steiner gebruikt deze vergelijking van de kip broedende haar warmte over de eieren ook in het werk over het bijbelse scheppingsverhaal ga 122 Ha’arez en Haschamajim (18 aug 1910 ,alwaar de Elohim aan het scheppen gaan in het tohu wabohu , het zogen.complex van lucht water en warmte waar zich het lichtelement had afgezonderd , het ‘ haschamajim ‘ vanwaar de vertaling ” en de geest der goden ( Elohim) zweefde / broedde over de wateren ” . Waarbij deze golvende beweeglijke geestelijke warmte van deze Elohims inwerkt op de duistere stofmassas .