Overwinnen van nationalisme

Het eerste fenomeen dat we geleidelijk zien opkomen in de 19e eeuw, steeds meer de gemoederen grijpend: het is de opkomst van het nationaliteitsprincipe. [….] Vanuit het principe van de nationaliteit wordt het christelijke algemeen menselijke volledig teruggedrongen, terwijl de nieuwe weg er nog niet was om dit christelijke algemeen menselijke te vinden.

Het antichristelijke verschijnt allereerst in de vorm van het nationaliteitsbeginsel. […] En we zien de rebellie tegen het christendom in het nationalisme van de 19e eeuw, dat culmineert in de uitspraak van Woodrow Wilson over het recht van de nationaliteiten op zelfbeschikking, terwijl de enige realiteit in de huidige tijd alleen het overwinnen van nationalisme kan zijn; de uitdrijving van alle nationalisme en het gericht zijn van de mensen op de universele mensheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 198 – Heilfaktoren für  den  sozialen  Organismus – Dornach, 3 april 1920 (bladzijde 78-79)

1200px-Alle_Menschen_werden_Brüder_Logo_001.svg-1

8 gedachtes over “Overwinnen van nationalisme

  1. Het commentaar van Bos is prikkelend en stamt uit de tijd dat het racisme debat over Steiner en antroposofie in Nederland losbarstte. De titel, je zou kunnen overwegen om ‘overwinning’ te veranderen in ‘overwinnen’.

   1. Hansje Meursing

    Is het dan de bedoeling dat we de volkszielen afschaffen, zijn dat geen realiteiten
    meer ?
    Esperanto gaan spreken ?
    Er zullen wel meer gedachtes van Steiner over dit onderwerp te vinden zijn.
    H.M.

   2. Hansje,
    Het is een stuk van Arie Bos. Niet van mij. Verder vind ik de titelkeuze van het stuk ongelukkig. En ja, volkszielen en taalgeesten zijn realiteiten.

 1. Bernard

  Reactie op Commentaar van Arie Bos: ‘Rudolf Steiner vond rassenonderscheid achterhaald (Trouw, 1995)’: Steiner was ook betrokken bij het ontstaan van De Christengemeenschap in 1922, een Christelijk kerkgenootschap (nu wereldwijd) zonder dogma’s en met respect voor andere religies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s