Strijden over meningen

Tegenwoordig vliegen de mensen elkaar nog vaak in de haren over meningen. Maar daar zal men eens mee op moeten houden, eenvoudigweg omdat ieder zijn eigen mening moet hebben.
Wanneer een boom van verschillende kanten wordt gefotografeerd, is het nog steeds dezelfde boom, maar de foto’s zien er heel verschillend uit; zo kan ook ieder mens zijn eigen mening hebben -afhankelijk van het standpunt waarop hij zich plaatst.
Wanneer hij een verstandig mens is, zal hij niet meer over meningen strijden. Hij zal echter sommige meningen gezond, en andere meningen ziek vinden. Maar over meningen strijden, dat doet de mens niet meer. Het is alsof men verschillende foto’s bekijkt en dan opmerkt: die foto’s zijn heel verschillend, deze zijn goed en die andere zijn mislukt.
–Het kan hooguit interessant zijn hoe een mens tot zijn mening komt: of een mening geestrijk tot stand komt, of dwaas, of een mening laag bij de grond is en onvruchtbaar of hoogstaand en voor de mensheid iets betekenen kan – dat kan een mens interesseren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 337b – Soziale Ideen/Soziale Wirklichkeit/Soziale Praxis – Dornach, 16 augustus 1920 (bladzijde 62-63)

Overgenomen van de website van Renée Zeylmans – Vertaling John Hogervorst (deze website kon ik niet meer terugvinden)

Eerder geplaatst op 5 juli 2017 (9 reacties)

Meningen-578x387

17 gedachtes over “Strijden over meningen

 1. Haike

  Dan heb ik in deze tijd van Corona nog een lange weg te gaan vrees ik…
  Want de voorpagina van het Parool opende gisteren met: De nadelen van vaccineren wegen niet op tegen de voordelen van vaccineren…

  Met andere woorden er mag er best eentje dood gaan nadat die is gevaccineerd en Trombose krijgt…
  Het zal je maar overkomen; ouder zijn met een gezin met jonge kinderen, en een van die ouders komt plots te overlijden..

  Ik heb gisteren 2x hard op mijn tong moeten bijten om mijn kop dicht te houden…..

  O ja,… Trombose hebben of krijgen is geen pretje, kan ik je als ervaringsdeskundige vertellen…

  1. Daar zeg je wat, Haike. Men doet net of dat vaccineren de grote oplossing is, en dat er dan eens een paar doodgaan door trombose, dat moeten we dan maar op de koop toe nemen. Ik heb grote twijfels bij dat wereldwijd vaccineren, maar ik houd mijn kop verder ook maar, want je kunt op internet niet veel zeggen. In de regel krijg je een hele bak met onbegrip, minachting en betweterij over je heen.

   1. Met name op Facebook kan het over deze zeer ernstige kwestie witheet toegaan. Ware propaganda oorlogen worden daar gevoerd. LinkedIn bevalt me ook in dat opzicht beter. Het is natuurlijk goed dat dit aan de orde wordt gesteld. Zoals ook hier op jouw site ditmaal door Haike.

   2. Haike

    Nou heb ik geen Twitter en/of FB en wat al dies meer zij, maar ook zonder die mogelijkheden kan ondergetekende witheet worden, het gaat ook gewoon weer over geld wat belangrijker is dan die paar mensen die eventueel te komen te overlijden..

    Ja, wordt er dan terug gereageerd je zal maar Corona krijgen en daar aan overlijden…

   3. Ja, op Twitter schijnt het nog veel erger te zijn. Ik gebruik zelf mijn Twitter nooit meer, maar bij Google nieuws kom ik wel eens wat Twitter reacties. Bijv. Peter R. de Vries krijgt heel veel shit over zich heen. Hij heeft van veel dingen verstand en dat kunnen veel mensen niet hebben.

   4. Haike

    Das niet alleen op internet maar ook in real live hoor.. Ik laat me niet vaccineren om diverse redenen niet waaronder ook een medische maar dat is voor mij niet de belangrijkste waarom ik het niet doe. De belangrijkste is dat ik denk dat ik mijn vrijheid inlever inplaats van dat die groter gaat worden.
    Nou als je dat vertelt dan ben je niet solidair met je medeburgers en help je het virus verder te verspreiden. Ik kreeg de wind van voren…..

    Terwijl het nog maar de vraag is of het virus zich in de buitenlucht kan handhaven. Aids kan dat niet, weet ik.

   5. Ridzerd, heb dit steinercitaat vandaag onder de aandacht op LinkedIn. Mijn aantal connecties daar bedraagt op dit moment 5748. Natuurlijk zullen die niet allemaal een kijkje nemen, maar een klein deel wel.

   6. Clarina

    Zo is het maar net. Ik ben nu 70 en mag me laten vaccineren, maar ga het niet doen. Mijn immuunsysteem is toch al niet zo best, en een vaccine er nog bij kan net te veel zijn.

   7. Clarina, ik dacht dat bij een verzwakt immuunsysteem men juist wel beter gevaccineerd kan worden. Maar het kan best zijn dat ik het verkeerd heb begrepen.

   8. Haike

    Het is altijd een kwestie van evenwicht c.q. balans tussen de ziekte en de gezondheid. Toen ontdekt werd dat DDT uitermate kankerverwekkend is, en het het werd verboden, en het gebruik ervan van de ene dag op de andere stopte, kreeg je daarna een massaal sterven onder de insecten. Die hadden weerstand opgebouwd tegen de DDT. Door het stoppen met spuiten, werd het opgebouwde evenwicht verstoort en keerde de opgebouwde weerstand zich tegen zichzelf .

 2. Met de intrede van de boekdrukkunst nam het proces van meningsvorming en meningsuiting gaandeweg massale vorm aan. Vanzelfsprekend trok dat niet alleen gedachtewisseling, maar ook woordenstrijd mee in zijn kielzog. In extenso in ons digitale informatietijdperk. Over het bestaansrecht en het gezondheidsgehalte van meningen en opvattingen die postvatten en rondgaan plaatste Rudolf Steiner 100 jaar geleden tijdens een bespreking over sociale vernieuwing deze interessante en prikkelende opmerking. Dank voor het aanleveren van dit steinercitaat, Ridzerd.

  Ter ere van de 500e verjaardag van Gutenberg hield diezelfde Steiner voor een gezelschap van boekdrukkers de volgende feestrede.
  De uitvinding van de boekdrukkunst en haar betekenis voor de cultuur
  Berlijn, 17 juni 1900

 3. Clarina

  Zo is het maar net…ik ben van 1951, en mag nu vaccineren, maar ga het niet doen. Minn immuunsysteem is niet zo best dus nog een vaccine erbij …ik weet niet of dat goed is. Ook geeft het een onvrij gevoel dat er zo’n druk wordt uitgeoefend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s