Karma / Eenvoudig voorbeeld

Laat me aan de hand van een eenvoudig voorbeeld duidelijk maken wat karma betekent. Stelt u zich voor dat u van ’s ochtends tot ’s avonds aan het een of ander werkt. U gaat dan slapen, slaapt de hele nacht en staat ​​’s ochtends weer op. Als u nu zegt: Wat ik gisteren heb gewerkt, zijn mijn zaken niet, ik ga vandaag weer fris wat anders doen -,  dat zou toch dwaas zijn. Het enig mogelijke is toch om ’s ochtends weer op te pakken wat u ‘ s avonds hebt achtergelaten, omdat men zegt: Dit is mijn werk en waar ik gisteren was gestopt, daar moet ik vandaag weer beginnen. Wat wil dat zeggen? Dat wil zeggen dat door mijn werk van gisteren mijn lot van vandaag wordt bepaald. Gisteren heb ik mijn lot voor vandaag gecreëerd. Hiermee is het hele concept van karma gegeven. Ieder wezen bouwt zijn eigen lot voor de toekomst.

Bron: Rudolf Steiner – GA 54 – Die  Welträtsel und  die  Anthroposophie – Wiederverkörperung und Karma – Berlijn, 15 februari 1906 (bladzijde 293)

e639e5817d364e3950663b9af58b6674

Advertentie

3 gedachtes over “Karma / Eenvoudig voorbeeld

 1. Bernard

  Je kijkt in het ‘leven’ na de dood terug op je leven en neemt dan, kort gezegd, de beslissingen voor mogelijkheden in een volgend leven. Of dat gerealiseerd wordt is een ander verhaal.
  Het is dus heel goed mogelijk dat je de volgende dag ontwaakt met een besef dat je de vorige dag toch zaken niet goed hebt afgehandeld, die je deze dag wil proberen bij te stellen.

  1. Haike

   Dat denk ik ook Bernard, maar dat bij stellen komt toch voort uit wat er de dag ervoor minder goed is gegaan? Dat is toch een vervolg op?

 2. Bernard

  Zeker, Haike. Maar ik vind het een te eenvoudig voorbeeld. Ik vermoed dat Steiner er meer over gezegd heeft in die voordracht. Ik meen alle Steiners mbt karma te hebben, maar de eerste voordracht die ik heb is van 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s