Door zwijgen leert men veel

Door te zwijgen leert men ontzettend veel; enorm veel leert men door het zwijgen. Tegenwoordig is dat niet haalbaar. Stel u voor dat in onze scholen de jonge mensen zou worden opgelegd – wat werkelijk zeer nuttig zou zijn om wijsheid te verwerven – tussen hun achttiende en twintigste jaar een jaar lang te zwijgen, in plaats van in het leger te gaan, dan zouden ze door dit zwijgen ontzaglijk wijs worden.

Men kan dat echter vandaag de dag niet meer doorvoeren. Maar iets anders is wel uitvoerbaar. Zeker, men kan het de mensen niet afwennen, die willen tegenwoordig niet zwijgen, maar praten, en ieder mens weet alles zeer goed, en als men nu een mens treft, dan heeft hij in de eerste plaats over alles een mening. Ieder heeft een mening. Natuurlijk heeft iedereen een standpunt; maar van elk gezichtspunt ziet de wereld er weer anders uit, en dat is voor wie het leven kent niets nieuws, heel vanzelfsprekend: Als u hier staat, ziet deze berg er anders uit dan als u ergens anders zou staan. Zo is het ook in het geestelijk leven. Ieder heeft zijn gezichtspunt en ieder kan iets anders zien. Als een dozijn mensen bij elkaar zijn, dan hebt u tegenwoordig natuurlijk twaalf meningen. Maar dat ze twaalf gezichtspunten hebben, dat hoeft iemand niet te verwonderen; alleen moet men het ook niet voor zo belangrijk houden. Maar ieder houdt zijn eigen mening meestal voor zeer belangrijk, geweldig belangrijk! 

Vroeger echter moesten de mensen in de mysteriën over wat ze moesten leren eenvoudig zwijgen, alleen maar luisteraar mochten ze zijn. Men kon ze in het occulte alleen “toehoorder” noemen, omdat ze luisteren moesten. Tegenwoordig noemt men degenen, die op onze universiteiten komen – doordat men het “toe” weggelaten heeft -, “hoorder”, niet meer leerling. Maar ze zijn vaak niet meer hoorder, maar ze zijn praters. En menigeen beschouwt het kletsen met de kameraden als veel belangrijker dan het luisteren in de collegezalen. Vaak is ook het luisteren niet meer iets wat bijzondere ernst oproept.

Bron: Rudolf Steiner – GA 353 – Die Geschichte der Menschheit und die Weltanschauungen der Kulturvölker – Dornach, 8 maart 1924 (bladzijde 58-59)

kristina-flour-185592

Eerder geplaatst op 2 juli 2017 (4 reacties)

7 gedachtes over “Door zwijgen leert men veel

 1. Sterk steinercitaat. We leven inderdaad in een kletscultuur. Verinnerlijken blijft waardevol. Misschien meer dan ooit te voren. Stille wateren hebben diepe gronden. Doet me tegelijk denken aan de deugd discretie.

  Kiesheid (discretie) wordt tot meditatiekracht
  Diskretion (Verschwiegenheit) wird zu Meditationskraft

  Bron: De Twaalf deugden van de maand

   1. Oh juist, in ieder geval fijn dat je hem weer onder de aandacht brengt. Zie nu dat je verwijzing naar eerdere plaatsing onder de foto staat. Daar keek ik overheen.

   2. Ja, zet ik tegenwoordig altijd onder de foto. Kan het misschien maar beter boven de foto zetten, anders zien wel meer lezers het over het hoofd, vermoedelijk.

 2. En deze uit Steiners deugden van de maand (ontleend aan Blavatsky) is in dit verband ook mooi:

  Beheersing van de gedachten (controle over het spreken – ’beheersing van de tong’) wordt tot waarheidsbeleving
  Gedankenkontrolle (Kontrolle der Sprache – Beherrschung der Zunge «Hüte deine Zunge») wird zu Wahrheitsempfinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s