Wijsheid/Domheid/Geleerdheid

In de huidige tijd wordt door de instellingen (Duits: Anstalten), die er in de wereld zijn, eigenlijk geen mens meer wijs; hij wordt hoogstens geleerd. Twee dingen zijn met elkaar verenigbaar, en twee dingen zijn niet met elkaar verenigbaar. Wijsheid met domheid is niet goed verenigbaar, maar geleerdheid is met grote domheid zeer goed verenigbaar.

Bron: Rudolf Steiner – GA 353 – Die Geschichte der Menschheit und die Weltanschauungen der Kulturvölker – Dornach, 8 maart 1924 (bladzijde 56-57)

448px-Bleistiftportät_Rudolf_Steiner

Tekening door Margitta Bieker

Eerder geplaatst op 1 juli 2017 (16 reacties)

12 gedachtes over “Wijsheid/Domheid/Geleerdheid

 1. Een mooi staaltje van intelligente domheid hebben we deze week in de Tweede Kamer kunnen zien. Rutte had iets gezegd over Omtzigt, maar hij was vergeten wat hij precies gezegd had en of hij het wel of niet gezegd had. Nu, dit vind ik begrijpelijk. Zo’n man heeft ontiegelijk veel aan zijn hoofd en bovendien doet hij zowat de hele dag niets anders dan praten. Dan vind ik het niet gek dat hij dan wel eens wat vergeet. Maar vervolgens valt zowat de gehele Tweede kamer over hem heen en gaat maar liefst 8 of 9 uren hierover zaniken. Waarbij Rutte door de meerderheid werd uitgemaakt voor leugenaar die opstappen moet.
  Ik houd zowat alle kamerleden voor zeer intelligent en welbespraakt, maar soms lijken ze echt wel niet goed snik.

  1. Politiek kan een slangenkuil zijn, Ridzerd. Rita Verdonk werd naar haar zeggen burgermeesterschap van Rotterdam aangeboden door Gerrit Zalm en andere VVD prominenten. Verdonk pakt daarmee uit en Zalm verklaart dat hem daar niets meer van bij staat. Zie het nieuwsbericht: Rita Verdonk kreeg burgemeesterschap Rotterdam als ‘functie elders’ aangeboden: ‘Ik hou niet van deze spelletjes’. (Algemeen Dagblad, 4 april 2021).

   ” […] Gerrit Zalm wil niet ingaan op de kwestie van toen. ,,Staat me niets meer van bij”, appt hij terug op de vraag of hij wil uitleggen hoe het telefoongesprek destijds verliep. […] “

  2. Haike

   Iemand kan uitermate welbespraakt zijn maar dat zegt nog niks over een visie hebben of beleid kunnen maken. Democraten 66 noemen ze zichzelf, maar als je een donorwet er doorheen weet te krijgen waarbij het er op neer komt dat wanneer je zelf niet beslist of je donor of niet wilt zijn, dan beslissen zij het wel voor je. Dat heeft niks met democratie te maken, vrijheid van meningsuiting of wat dan ook, das bepalen hoe een ander in het leven dient/moet staan. Heeft dat met humaniteit te maken, of met handel in organen?

   Dan heb ik liever zo iemand als Jan Schaefer, die zei gewoon in de 2e kamer “In gelul kan je niet wonen” In de begin jaren tachtig maakte die zich als Amsterdamse wethouder hard voor meer sociale woningbouw, ging rechtstreeks praten met de Krakers van toen. En die woning kwamen er, maar zijn collega Kok van dezelfde partij die uitermate welbespraakt was hielp het allemaal weer om zeep.
   Gepolderd moest er geworden worden, de markt moest zijn werk kunnen doen, dus woningbouw verenigingen moesten hun huizen bezit verkopen.
   Werden er woningen gebouwd voor nog geen ƒ20.000; die zelfde woning daar word nu €500.000 voor gevraagd..

   1. Haike, waarmee maar eens weer is aangetoond dat iemand intelligent en welbespraakt kan zijn, maar toch vaak niet goed wijs.

   2. Haike

    Daarom heb ik grote vraagtekens bij Rutte. Iemand die zich niet meer kan herinneren wat hij een week daarvoor heeft gezegd of heeft uitgespookt is misschien wel ziek heeft misschien last van beginnende dementie… Ik weet het, zolang dat niet grondig onderzocht is is het speculatie. Maar ik voel me niet op mijn gemak als een dergelijk persoon het land moet regeren..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s