Astrologie veelal oplichterij en onzin

Longziekte is iets wat door velerlei oorzaken komen kan. Dat men weet dat de long is aangetast, daarmee heeft men nog niet veel bereikt. De longen kunnen aangetast zijn vanuit de spijsvertering. Men moet weten waar het vandaan komt. Longziekten hebben veel mensen. Bij velen heeft de longziekte de meest verschillende oorzaken. Zoveel heb ik u in deze uren er over verteld dat de mens niet alleen van de aarde afhankelijk is, maar van de hele sterrenhemel. Maar dat is ook juist wat het meest gecompliceerde inzicht vereist. Daarmee moet men geen kwaad aanrichten. De oplichterij en onzin worden immers tegenwoordig door verscheidene astrologen in de wereld op grote schaal bedreven. […] Men heeft in de astrologie iets zeer nobels en groots als grondslag liggen; maar bij degenen die vandaag de dag astrologie beoefenen, ligt niets zeer nobels ten grondslag. Bij hen ligt meestal de speculatie op de geldbuidel van hun medemensen ten grondslag.

Bron: Rudolf Steiner – GA 352 – Natur und Mensch in geisteswissenschaft- licher Betrachtung – Dornach, 2 februari 1924 (bladzijde 77-78)

astrologie-sterrenbeelden-cirkel_102902-2276

Eerder geplaatst op 25 juni 2017 

15 gedachtes over “Astrologie veelal oplichterij en onzin

 1. Tegenwoordig zijn er naast wat Steiner beschrijft toch ook wel astrologen die met de beste intenties astrologie bedrijven. Mijns inziens wordt het bedenkelijk wanneer het niet een niveau van ‘receptuur uit receptboeken’ ontstijgt. Een verdiepingsslag die Steiner er aan gaf, een impuls die door verschillende mensen is opgepakt, werd in de loop van de 20e eeuw in Nederland met name aangeduid als astrosofie. Zie deze mooie en informatieve website van Sylvia Rigters: Astrosofie: ‘Astrosofie is kort gezegd een samengaan van astronomie, antroposofie en hernieuwde astrologie’.

  Persoonlijke noot
  Op 21-jarige leeftijd duidde een astroloog mijn geboortehoroscoop. Daar haalde hij uit dat antroposofie wat voor mij zou kunnen zijn. Daarbij wees hij in het bijzonder op twee planeten die bij mijn geboorte met elkaar in oppositie stonden, Jupiter en Mars. Jupiter in het eerste huis, ascendant: Schorpioen. Mars in het zevende huis: descendant: Stier. Op 22-jarige leeftijd kreeg ik van een werkcollega een boek over Rudolf Steiner, een biografie geschreven door Willem Frederik Veltman. Korte tijd later kreeg ik van haar Steiners geschrift De filosofie van de vrijheid, welke ik toen minutieus bestudeerde. En zo ging het verder. De woorden van de astroloog werden bewaarheid.

  1. In 1980 had ik (geboren in 1959) die ontmoeting met die astroloog en op mijn verjaardag in 1981 kreeg ik die biografie cadeau, enige weken later dat geschrift. Beide van Esther met wie ik toen als kinderverzorger, 7 dagen per week, in een Browndale huis te Schiebroek werkte. Ja dat is wat met ouder worden, je kijkt terug.

   1. Helaas weet ik haar achternaam niet meer. Zou wel eens willen nagaan hoe het haar tegenwoordig vergaat. Dat geldt ook voor mijn andere Browndale collega’s van indertijd.

  2. Dus je ascendant is Schorpioen, John. De mijne is Tweeling. Bij mij staan de Zon, Mercurius, Venus en Jupiter in Waterman. De maan in Ram. Van de overige planeten Mars, Pluto, Neptunus en Uranus ben ik het vergeten. Weet jij van jezelf wel in welke tekens de palneten staan?

   1. Ja dan kan ik me extra voorstellen dat je avatar een Waterman is, Ridzerd. De Zon en Mercurius staan bij mij ook in Waterman. Venus in Vissen. De Maan en Saturnus in Steenbok, Neptunes en Jupiter in Schorpioen en Mars in Stier. Pluto weet ik even niet meer; het zou Leeuw kunnen zijn. De zon staan mij iets voorbij de cusp van het vierde huis, het IC, het Imum Coeli, het laagste punt van de horoscoop. Toen ik op 5 februari in Rotterdam ’s nachts geboren, pakweg rond 00:57 uur, stond de zon aan de andere kant van de Aarde.

   2. Je weet aardig wat van je eigen horoscoop, John. Ik heb zowat 50 jaar geleden wel een horoscoop van mezelf gemaakt aan de hand van boeken, maar die horoscooo heb ik helaas niet bewaard.

   3. Net als jij deed ik dat vroeger met rekenboekjes, tabellen, efemeriden. In het computertijdperk ging ik over tot computerprogramma’s. Dat kan tegenwoordig zelfs met apps op je smartphones. Werkt prima. En sterker nog, nu zijn er sites waarop je dat ook in een handomdraai kan laten berekenen: Gratis je geboortehoroscoop berekenen. Heb dat net laten doen en het klopt aardig. Niet bijzonder nauwkeurig, maar het geeft toch wel een redelijke indicatie. Op de duiding van de horoscoop die ze er bij leveren kun je beter niet letten, want daar klopt niet veel van. Is naar mijn idee onzin. En nu weet ik het weer, Pluto stond bij mij in Maagd. Als je je geboortedatum, geboorteuur (uur plus aantal minuten) en geboorteplaats invult en de provincie en het land selecteert en vervolgens op berekenen klikt, wordt de horoscoop direct onderaan de pagina weergegeven.

   4. Ik vergat Uranus in mijn geboortehoroscoop. Het is lang geleden, dan zakt het weg in de herinnering. Die stond in Leeuw, lijnrecht in oppositie met de zon in Waterman. Vaak weten mensen hun geboortetijd niet (meer), Ridzerd.

   5. Ik heb nu die gratis horoscoop berekening gedaan, John. Ongelooflijk, zo snel als dat gaat. Je vult je naam en geboortegegevens in en binnen een paar seconden heb je een complete horoscoop met een uitvoerige beschrijving. Echter volgens mijn eigen berekening stond Mercurius in Waterman, maar hier in Steenbok. Het overige komt wel overeen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s