Moraliteit / Autoriteit / Tussen 7 en 14 jaar

Evenals je de voordoener moet zijn voor het kleine kind tot aan de tandenwisseling, moet je het menselijk voorbeeld worden voor het kind tussen de tandenwisseling en de geslachtsrijpheid. Dat betekent dat het helemaal geen zin heeft om op deze leeftijd voor het kind iets met redenen te omkleden, om hem motieven te geven zodat hij gaat inzien dat hij iets niet moet doen of laten omdat dit gemotiveerd of ongemotiveerd is. Daar gaat het kind aan voorbij, zulke dingen hoort hij niet. 

Dat dit zo is, moeten we inzien. Net zoals het kind in de vroegste jaren slechts het gebaar waarneemt, zo neemt hij tussen tandenwisseling en geslachtsrijpheid slechts waar wat ik voor hem als mens ben. 

Het kind moet bijvoorbeeld het morele op deze leeftijd zich zo eigen maken dat hij als het goede beschouwt wat de opvoeder met zijn vanzelfsprekende autoriteit als het goede aanmerkt door middel van de taal; het kind moet als kwaad beschouwen wat deze autoriteit ook als kwaad beschouwt. Het kind moet leren: goed is wat mijn autoriteit doet; slecht is wat mijn autoriteit niet doet; respectievelijk goed is iets waarvan mijn autoriteit zegt dat het goed is, en kwaad is iets waarvan deze zegt dat het kwaad is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 310 – Der  pädagogische  Wert der  Menschenerkenntnis  und  der Kulturwert  der  Pädagogik – Arnhem, 19 juli 1924 (bladzijde 52-53)

Overgenomen van Pieter Witvliet. Voor meer uitgebreide teksten over dit onderwerp zie zijn WordPress site VRIJESCHOOL PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN

6 gedachtes over “Moraliteit / Autoriteit / Tussen 7 en 14 jaar

  1. Ik ben benieuwd, of kinderen tegenwoordig meer vragen ‘waarom?’ dan in zijn tijd. En of dat dan ook bij de huidige tijd hoort en dat je daar meer aan tegemoet moet komen, of juist iets is wat ontmoedigd mag worden.

    Hoe kan je zo’n autoriteit vertrouwen versterken, want ‘omdat ik het zeg’ lijkt me ook niet de manier.

    1. Ik denk dat als ouders/opvoeders zich zelf goed gedragen, dat de kinderen dan ook wel vertrouwen in hen hebben en dan graag iets op hun gezag willen aannemen.

  2. Anthonius

    Hoe vreselijk zal de huidige “niet werkende” mondkap de toekomstige moraliteit van de hedendaagse kinderen verwoesten? En is dit een doelbewuste methode om ontwikkeling en helder denken zo jong mogelijk uit te schakelen? Of streeft de hedendaagse terreur hiermee nog andere doelen na? Een medisch motief bestaat er immers niet, het gaat om gedragsbeïnvloeding (die volgens de z.g. Neurenberg-code uitdrukkelijk verboden is). Een letterlijk adembenemende gedragsbeïnvloeding die bovendien het aangezicht tot een niets zeggende mombakkes maakt. En daar komt dan nog de zeer schadelijke uitwerking op de gezondheid bij als gevolg van ethyleenoxide, vezels, schimmels enz..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s