Onwrikbare wet

Ieder ontnomen leven, elk leed, dat een levend wezen wordt aangedaan, werkt door de samenhang die tussen leven en leven bestaat, tot verlaging (Duits: Herabstimmung) van de edelste krachten van onze eigen menselijke natuur. Precies zo als een hoeveelheid mechanische arbeid zich in warmte laat transformeren, zo transformeert zich door de doding van een levend wezen iets in de mens, wat het hem onmogelijk maakt heilzaam en gunstig op zijn medemensen te werken. Dit is een onwrikbare wet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 053 – Ursprung und Ziel des Menschen – Berlijn, 25 mei 1905 (bladzijde 473)

a4618542165899.Y3JvcCwxNDEzLDExMDYsMTgxLDQ1MA

Eerder geplaatst op 16 juni 2017  (28 reacties)

Advertentie

3 gedachtes over “Onwrikbare wet

  1. Dat denk ik wel, maar dat het daardoor onmogelijk zou zijn om heilzaam en gunstig op de medemensen te werken, lijkt mij enigszins twijfelachtig. Dit zou betekenen dat bijvoorbeeld een slager nooit eens gunstig op zijn medemensen zou kunnen werken. Of iemand al dan niet gunstig op anderen kan werken, hangt nog wel van wat meer dingen af dan dat men slager is of niet.

  2. Haike

   Het hangt er denk ik van af met welke houding je het rund, varken, of kip, slacht. Dat zal veel bepalender zijn dan het doden zelf. Als het goed is dan worden alle dieren die in de BD landbouw rondlopen en ter slacht gaan, wordt er voor het slachte een spreuk uitgesproken waarin dank wordt geuit naar het dier, voor het offer wat het dier gaat brengen, en het voedsel wat het de mens dan schenkt. Mijn vermoeden is zelfs dat wanneer je met respect zo de dieren benaderd er zoiets als een karmische vrijstelling ontstaat.

   De discussie die de vegetarische sector inbrengt dat er niet gedood moet worden, gaat niet op: als je een krop sla van zijn wortels los snijdt dood je net zo goed, als ook voor de geplukte appel of peer, noem het maar op. Planten, groentes, bomen, zijn net zo goed levende wezens.

   En maar weer eens voor de Duidelijkheid: mocht je denken: deze gozer houdt hier gewoon een verkapt betoog voor het legaliseren van het eten van vlees, nee dat doe ik niet. Als ik er zo over zou denken zou ik dat ook recht voor z’n raap verkondigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s