Hulp tegen egoïsme

Als een middel tegen egoïsme – dat zo sterk kan optreden, dat men daardoor een grote onrust (Duits: Beunruhigung) ervaart – is aan te bevelen het lezen en op ons laten inwerken van het Onze Vader of de Bergrede of het begin van het Evangelie van Johannes. Dit zal ons bij gelegenheid (Duits: Zeitweise) rust geven. Ook wat ons in deze dagen als het “Vijfde Evangelie” werd gegeven, is doeltreffend om een verdere toename van egoïsme te voorkomen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266c – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden-Band III – Bergen, 11 oktober 1913 (bladzijde 182)

a0b7e08f8f4196c275229cda4f988d9a

Eerder geplaatst op 29 mei 2017  (11 reacties)

3 gedachtes over “Hulp tegen egoïsme

  1. Haike

   Nou staat er in deze variant de Boze niet het Boze….. maar daarvan afgezien kan ik me prima vinden in jouw invulling Jendieng. Ik vind hem verfrissend en bij de tijd.

   Zelf heb ik zeven jaar lang iedere avond zeven maal achter elkaar uitgesproken zoals dat tijdens de Mensenwijdingsdienst in de Christengemeenschap gebeurd, waarbij de laatste drie regels niet worden uitgesproken en er alleen “Ja, zo zij het.” klinkt.

   Jouw variant vind ik een hele mooie, mijn variant was, dat voor ik begon, hardop uit te sprak dat ik het “Onze Vader” ook uitsprak voor Lucifer en Ahriman. Overigens kwam dat pas na een jaar of 3, 4 dat ik die twee meenam in het gebed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s