Materialisme niet altijd een dwaasheid

Er kunnen mensen zijn die zo zijn aangelegd dat het hun onmogelijk is de weg tot de geest te vinden. Het zal moeilijk worden om zulke mensen het geestelijke te bewijzen. Ze blijven staan bij hetgeen waar ze iets van weten, waarvoor ze de aanleg hebben om iets van te weten. Ze blijven, om zo te zeggen, staan bij wat de meest rechtstreekse indruk op hen maakt (Duits: bei dem stehen, was den grobklotzigsten Eindruck auf sie macht), bij het materiële. 

Zo’n persoon is een materialist en zijn wereldbeschouwing is het materialisme. Wat door de materialisten als verdediging, als bewijs van het materialisme naar voren gebracht wordt, hoeft men niet altijd dwaas te vinden, want er is ontzaglijk veel scherpzinnigs op dit gebied geschreven. Wat geschreven is, dat geldt in eerste instantie voor het materiële gebied van het leven, geldt voor de materie en haar wetten.       

Bron: Rudolf Steiner – GA 151 – Der menschliche und der kosmische Gedanke – Berlijn, 21 januari 1914 (bladzijde 35)

occultists-rudolf-steiner-portrait-of-the-great-modern-esotericist-rudolf-steiner-1861-1925-behind-is-the-goetheanum-of-dornach-which-he-designed-in-front-images-of-lucifer-and-ahriman-portrait-by-john-bolton-MC6M8D

Portret door John Bolton

Eerder geplaatst op 22 mei 2017 (1 reactie)

7 gedachtes over “Materialisme niet altijd een dwaasheid

 1. Haike

  Ik weet wel zeker dat als ik fysiek niet was geïncarneerd (dus in de materie) mijn Geest zich nooit zo had kunnen ontwikkelen als nu. Ik heb de materie nodig om me Geestelijk te kunnen vormen….

 2. De geest drukt zich uit in de materie. Dat kan onderzocht worden aan de hand van het vormende deel van de geest. Dan bezie je ‘binnen’. Bezie je ‘buiten’ en ga je geheel op in de materie (geld, macht enz.) dan ga je geheel de andere kant op. Dat is grosso modo de tweesprong waar de mens op staat. Aan u de keuze.

  1. Haike

   Dat vind ik wat simpel gesteld.. Geld verdienen is is niet vies of zo, de manier waarop, dat kan een negatieve invloed hebben of juist een hele positieve. Aan u de keus…

   1. henri

    Ja, geld moet stromen en is energie, materie om de geest mee te verrijken , niet andersom .
    Wie een rijk leven kan leiden en veel geld heeft , heeft het vaak moeikijker dan degene die genoeg heeft heb ik steeds gedacht , het komt erop aan daarmee om te kunnen gaan en vooral hoe je dat doet , dat behoort werkelijk tot het karma , en deze heeft dat wel eens ingezien …..

 3. Bernard

  Natuurlijk moet je ook geld verdienen, je moet kunnen leven en je verantwoordelijkheden t.o.v je naasten op je nemen; maar je daar geheel in opgaan is iets anders. Net als met macht; dat zie je in de politiek – partijen die zich met kletspraat presenteren omdat tamelijk veel mensen het inzicht en overzicht toch niet hebben en zich makkelijk laten ringeloren; zo kom je aan macht en ga je daarmee je eigen voordeel halen, zonder je in te zetten voor de samenleving als geheel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s