Het overmatig eten van aardappelen heeft de volgende invloed op de mens. Ziet u, de aardappel bevat weinig eiwit en is daardoor eigenlijk een goed voedingsmiddel voor de mens wanneer hij aan de andere voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Maar de aardappel bevat buitengewoon veel zetmeel dat in de mens moet worden omgezet in suiker, eerst in dextrine en dan in suiker. Eet nu de mens teveel aardappelen, dan moet zijn hoofd vreselijk hard werken om het gisten van de hoeveelheid te verhinderen. Daardoor worden de mensen die heel veel aardappelen eten en daardoor hun hoofd hevig moeten inspannen om het gisten van die heel veel aardappelen tegen te gaan, zwak in hun hoofd. en het zijn vooral de middelste delen van de hersenen die zwak worden; alleen de voorste delen van de hersenen, die zich weinig inspannen om de gisting van de aardappelen tegen te gaan, blijven dan over. En zo is door de grote verbreiding van de aardappelvoeding in de laatste tijd het materialisme ontstaan, want dat ontstaat in de voorste hersenen.
Degenen die het materialisme zouden willen verbreiden, zouden er dus mee kunnen volstaan de aardappelvoeding te propageren, alleen is het de vraag of dat bij iedereen succes zou hebben.
Bron: Rudolf Steiner – GA 352 – Natur und Mensch in geisteswissenschaft- licher Betrachtung – Dornach, 23 januari 1924 (bladzijde 57)
Overgenomen uit het boek Voeding en Bewustzijn – 1988 Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist. (bladzijde 87-88) Vertaling door A. Goedheer-de Keizer, verzameld en bewerkt door A.B. van der Laan-Schepers
Zie ook: Overmatige aardappelvoeding schadelijk
Vincent van Gogh – De aardappeleters
Aardappels eten bevordert het materialisme, en suiker speelt hier ook een prominente rol….
>
Er dient bij interpretatie van deze uitspraken rekening gehouden te worden met het feit dat begin van de 20ste eeuw en zeker in de 19e eeuw er regelmatig ook in Duitsland hongersnoden waren, zeker ook tijdens en kort na de eerste wereldoorlog waar we ook dit citaat kunnen situeren,. er werden toen veel en veel meer aardappelen gegeten dan nu. Het was een zeer sterk verbreide teelt die inderdaad veel opbracht en relatief goedkope voeding opleverde met veel zetmeel en die dan ook verzadiging gaf. Het was geen uitzondering dat op het platteland mensen 2 tot zelfs 3 keer per dag aardappelen aten. Dat ging zover dat de teelt van granen meer en meer verdween. Dat leidde tot echte catastrofes toen de aardappelziekte hele oogsten vernielde, wat tot hongersnood leidde, zie maar naar de grote volksverhuizing vanuit Ierland naar Amerika.
Zoals in het eerste deel van het citaat gezegd wordt kan het eten van aardappelen gecombineerd met andere groenten enz… helemaal geen kwaad.
Wat de ontwikkeling van het materialisme betreft is het zeer opvallend dat in landen zoals China, Japan, India enz…. het klassiek eetpatroon langzaam verdwijnt en het gebruik van aardappelen exponentieel stijgt. Dat dit tot een sterkere ontwikkeling van materialistische tendensen in de landen leidt is dan ook meer en meer zichtbaar.
Toen de aardappel naar Europa kwam, ergens rond 1870, kwam ook gelijk de industriële revolutie in Europa van de grond….
Mooi en nuttig steinercitaat. Dank je, Ridzerd.
👍
Ik vraag me af of dit voor alle knollen en gewassen die onder de grond groeien geldt (dus ook zoete aardappelen, uien, bieten, etc) of specifiek aardappelen.
Dat zal per gewas verschillen. Bedenk ook dat de Aardappel behoort tot de familie van de nachtschade. Dat geldt voor een aantal andere gewassen die onder de grond groeien niet en hun werking zal dan ook een andere zijn.
De goede waarnemer zal ook zien bij een veld waar aardappels op staan, er verder weinig leven te bespeuren is, bijen zul je er niet zien, hooguit een enkele vlinder.
De Suikerbiet waaruit de witte kristalsuiker wordt gewonnen; die zou ik ook met veel respect behandelen door hem zo min mogelijk tot je te nemen. Die heeft ook een uitstekend alternatief namelijk de rietsuiker, die boven de grond groeit en volop zonlicht geniet.
Een aardappel is dus de schuld van het materialisme en we moeten dus ook acht slaan op de biet en verdere knollen ?
Het zal mij een biet zijn.🙂
Ik het over de Suikerbiet niet de rode biet. Verder staat er duidelijk in het citaat wat voor een werking de aardappel heeft…
Dank je Ridzerd, weer een nuttig en toegankelijk citaat dat reacties oproept. Zo fijn die informatieve reacties. Dus iedereen bedankt en ik hoop dat Ridzerd nog lang door mag gaan met deze site.
Ook bedankt, Liesbeth, ik ga door zo lang ik kan.