Als men te veel eiwit eet, dan gaat het helemaal niet in het lichaam, maar in de ontlasting. – Maar iets heeft men er toch van, want voordat het eruit gaat, blijft het in de darm liggen en wordt tot gif en intoxiceert het hele lichaam, vergiftigt het lichaam! Dat krijgt men van te veel eiwit. En door deze vergiftiging ontstaat zeer vaak aderverkalking, zodat veel mensen die aderverkalking te vroeg krijgen; het gewoonweg krijgen, doordat ze met eiwit overvoerd zijn.
Het is dus wel belangrijk, zoals ik zojuist uitgelegd heb, om de voedingskwesties te leren kennen. Want de meeste mensen zijn eigenlijk zeer vaak van mening: Hoe meer men eet, hoe beter men gevoed wordt. Dat is niet juist, want men wordt vaak veel beter gevoed, als men minder eet, omdat men zich dan niet vergiftigt.
En dat is het: Men moet weten hoe de afzonderlijke stoffen werken. Men moet weten dat zouten vooral op het hoofd werken, dat koolhydraten, zoals ze in onze hoofdvoedingsmiddelen, in brood en aardappels zitten, meer op het long- en halssysteem – longen, keel, mond enzovoort – werken, dat vetten vooral werken op hart en bloedvaten, slagaders en aders, en dat eiwit vooral werkt op de buikorganen. Het hoofd heeft niet bijzonder veel aan eiwit. Het eiwit, dat in het hoofd is – uiteraard moet het hoofd ook uit eiwit opgebouwd worden, want het bestaat immers uit levende substantie -, dat eiwit moet de mens zich ook zelf vormen. Wanneer men hem dus overvoert, dan moet men niet geloven, dat hij daardoor bijzonder gezonde hersenen krijgt, integendeel, hij krijgt een vergiftigd brein.
Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – Dornach, 31 juli 1924 (bladzijde 110-111)
Zie ook: Eiwit / Gezondheid / Ziekte
Eerder geplaatst op 9 mei 2017 (9 reacties)
Mijn beide broers kregen darmkanker ze waren grote vleeseters .
Heeft steiner of een andere antroposofische kenner ook een duidelijk voedingsboekje met kenmerken van voedsel etc.
Er zijn verschillende schrijvers over voeding, o.a. Petra Kühne, Rudolph Hauschka,
Udo Rensenbrink, Ehrenfried Pfeiffer. Allemaal erg interessant. Voor mij in ieder geval. En dan zijn er natuurlijk ook de voordrachten van de landbouwcursus van Rudolf Steiner.
Heel concreet weer deze steinertekst. Ik weet nog wel van mijn ouders dat er generaties zijn geweest die opgroeiden met eten van puur vet in de vaste overtuiging dat dat goed is. Neem bijvoorbeeld dat liedje ‘Ik heb een potje met vet’. Maar ja, kijk vandaag de dag eens… We mogen mensen als Steiner dankbaar zijn voor hun inzichten en adviezen.
Ja, en wat het eiwit betreft denkt men blijkbaar nog steeds dat veel eiwit goed is. Toevallig heb ik net vanmorgen bij de Aldi vegetarische wokreepjes gekocht. Daarop staat met grote letters Eiwitrijk. Dan denken velen natuurlijk: oh, veel eiwit, dan zal het wel heel goed zijn.
Ja nog altijd een slogan.
Hey John, nu we het toch over voeding hebben, wou ik je eens vragen: gebruik jij ook vaak ketjap? Ik eet vrij vaak roerbakgroenten met stukjes kip. Ik heb kort geleden ontdekt dat het veel lekkerder wordt als je er wat ketjap doorheen doet. Misschien heb je hier als vegetariër iets aan voor het geval je het niet wist.
Ik gebruik niet vaak ketjap Ridzerd. Maar met mate zal ik zoiets eens proberen. En die sneeuw… Tjonge. 6:00 uur ’s ochtend was ik klaar met werken in Leiden en pas 15:30 uur stapte ik mijn woning in Rotterdam binnen. Zat midden in code rood en vele andere mensen met mij.
Dus 9,5 uur om thuis te komen. Jonge jonge hoe houd je het vol?
Code rood is gelukkig geen dagelijkse aangelegenheid. Op zo’n moment moet je er doorheen, maar leuk is anders.
Ja, John, ik hoefde er niet eens uit, maar evengoed heb ik de pest aan die kou en sneeuw.
Onderweg naarstig op zoek naar alternatieve reisroutes en verkleumend op bankjes zag ik veel mensen met sneeuwpret. Dat gun ik ze natuurlijk van harte en een winterlandschap kan prachtig zijn. Maar voor woon- werkverkeer is het minder prettig.
Dit was een acute overgangssituatie (weeromslag) natuurlijk en zal me denk ik in deze mate niet meer overkomen.
Ja, op tv zag ik ook veel mensen die dolblij zijn met de sneeuw. Nu ja, voor kinderen is het leuk en het is ook een mooi gezicht, maar persoonlijk hoop ik dat die kou en sneeuw gauw opmietert.
Dat kan ik goed begrijpen, Ridzerd. En het is ook oppassen geblazen. Voor je het weet ga je onderuit. Weet nog wel dat wij als kinderen, in een tijd dat er vaker echte winters waren, op de stoep graag glijbaantjes maakten. Vonden we heerlijk. Dat soort dingen. Ach ja, ravotten.
In noordelijk Nederland slibben nu zelfs de snelwegen dicht: KNMI: Code oranje tot 18.00 uur voor Groningen, Noord-Holland en Friesland. Het komt natuurlijk wel weer goed, maar niet zonder slag en stoot.
Ja, als kind vond ik het ook allemaal leuk, schaatsen, sneeuwpop maken enz. Valt me vaak op dat kinderen zowat alles leuk vinden (behalve school😀).
Haha, ja inderdaad. En later worden ze sentimenteel. Grapje, generalisatie. Pink Floyd.
Een heel mooie van Pink Floyd, uit 1979.