Wel of niet vlees eten?

Planteneters hebben een heel lang darmkanaal; zo is het ook bij de mens. Maar als iemand temidden van een bepaald volk of ras geboren is en al zijn voorouders hebben vlees gegeten, dan heeft hij een korter darmkanaal; de darmen zijn korter geworden, te kort voor algeheel vegetarisme. Zo iemand moet eerst van alles doormaken om in staat te zijn gezond te blijven als hij alleen maar plantaardig voedsel gebruikt.

Maar men mag in dit opzicht niet fanatiek zijn. Er zijn mensen die onmogelijk zonder vlees kunnen. Daarom moet zorgvuldig onderzocht worden of zij werkelijk zonder vlees kunnen leven. Maar àls men het zonder vlees kan stellen, voelt men zich als men van vleesvoeding op vegetarisme overgaat sterker dan tevoren. Dit is namelijk de moeilijkheid: velen kunnen niet leven zonder vlees. Als men het zich echter kan ontzeggen, voelt men zich als vegetariër sterker, omdat men dan geen vreemd vet hoeft af te zetten, maar slechts zijn eigen vet krijgt; daarin voelt men zich dan sterk.

Ik kan van mijzelf zeggen dat ik weet dat ik de inspanningen die ik mij al sinds lange tijd, namelijk de laatste 24 jaar, heb moeten getroosten, anders niet had kunnen volhouden! Ik zou bijvoorbeeld niet hele nachten hebben kunnen doorreizen en de volgende dag een voordracht houden. Want wat wij in onszelf voor onszelf moeten toebereiden als vegetariër, wordt voor ons gedaan wanneer wij dit werk eerst door het dier laten verrichten. Zo zit dat. Maar nu moet u niet denken dat ik propaganda maak voor het vegetarisme; eerst moet onderzocht worden of iemand volgens zijn aanleg werkelijk vegetariër kan worden of niet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – 31 juli 1924 (bladzijde 108-109 )

Overgenomen uit het boek Voeding en Bewustzijn – 1988 Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist. (bladzijde 68-69) Vertaling door A. Goedheer-de Keizer, verzameld en bewerkt door A.B. van der Laan-Schepers

salade-geitenkaas

Advertentie

6 gedachtes over “Wel of niet vlees eten?

  1. Steiners voordrachten voor arbeiders waren altijd zo fris van de lever en direct. Dit is daar een duidelijk voorbeeld van. Deze steinertekst over vegetarisme sloot ik tientallen jaren geleden al in het hart. En ik weet dat het klopt, omdat ik het aan mijn eigen lichaam ervaar.

    1. Ja, het valt me in ieder geval wel op dat je over veel energie beschikt. 2 Verschillende banen, vaak nachtdienst en daarnaast nog allerlei bestuderen en publiceren. Petje af.

      1. Ik doe mijn best, Ridzerd. Het leven valt niet mee, dat weten we allemaal. Er zit een tragische kant aan deze uitspraak (1924) van Steiner. Acht maanden later was hij overleden. Het proces dat hij beschrijft herken ik. Het koste me moeite om vegetariër te worden, stam uit een familie van stevige vleeseters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s