Arbeid en cultuurontwikkeling

In het vierde cultuurtijdperk (Grieks-Romeins 747 v.Chr.-1413 n.Chr.) werd de arbeid als eerbetoon uitgevoerd (slavenarbeid). In het vijfde cultuurtijdperk (ons huidige Germaans-Angelsaksische tijdperk 1413-3573) wordt de arbeid als product (Duits: Ware) behandeld (verkocht). In het zesde (Slavische) cultuurtijdperk (3573-5733) wordt de arbeid als offer uitgevoerd (gratis arbeid). Het economische bestaan zal dan gescheiden zijn van de arbeid; er zal geen eigendom meer zijn, alles is gemeenschappelijk. Men werkt dan niet meer voor zijn eigen bestaan, maar verricht alles als absoluut offer voor de mensheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93a – Grundelemente der Esoterik – Berlijn, 31 oktober 1905 (bladzijde 231)

Steiner_Berlin_1900_big

Eerder geplaatst op 6 mei 2017  (13 reacties)

10 gedachtes over “Arbeid en cultuurontwikkeling

 1. Bernard

  Da’s een mooie toekomst. Het geeft ons zicht op het proces waar de huidige cultuurperiode zich in bevindt, hoewel het natuurljk nog lang zal duren. Hoe anders zullen de processen in de wereld er dan voorstaan!

 2. Robert Gorter

  Wij hebben in de jaren 1975-2005 in BALDUR volgens deze principes van de Sociale Driegeleding gewerkt: mensen hadden per half jaar mandaten en er werd naar behoefte “verdiend”… het geld wat er uiteindelijkverdiend werd, werd twee keer per jaar naar behoefte verdeeld en iedereen werkte dus voor de ander (de groep) en de arbeid was a geschenk aan de groep.

  BALDUR was een vegetarisch biologisch-dynamisch restaurant met kooklessen voor patienten en hun vrienden en voor hele klassen van verschillende Vrije Scholen en BALDUR was (spiritueel en fysiek) verbonden aan het ITA Wegman Huis in Amsterdam (Weteringschans 72-74).

 3. Wat een toekomst. Klinkt te mooi om waar te zijn. Zou die Klaus Schwab van het World Economic Forum dat gelezen hebben. In zijn boek The Great Reset voorziet hij ook dat de mens geen bezit meer heeft en dat hij gelukkig is. (You own nothing and will be happy). Er is wel een verschil. Alle mensen krijgen een basisinkomen. Dat klinkt mooi maar worden we dan niet bezit van de staat? Want manipulabel. Geen vaccin nemen bijvoorbeeld betekent korting op je inkomen. Van die dingen.

  1. ‘Klinkt te mooi om waar te zijn.’ Ja Liesbeth, goed om kritisch en nuchter te blijven. Er zijn zoveel voetangels en klemmen. Veel mensen laten zich tamelijk snel meeslepen. Niet alleen de huidige situatie is niet rooskleurig. Integendeel. Weliswaar kan de mensheid in bepaalde opzichten geleidelijk aan voorwaarts schrijden – tegelijk kan en zal ze ook verder degenereren. Dat leidt tot een enorme werveling en cultuurstrijd. Ook in de toekomst zal er geen paradijs op aarde ontstaan. Goed dat je in dat verband het boek van Klaus Schwab, oprichter en voorzitter van het Wereld Economisch Forum, aanhaalt: COVID-19 – The Great Reset.

   1. Veel mensen laten zich respectievelijk tamelijk snel meeslepen en/of in slapen sussen; zich desolaat voelend in een vreemde wereld en/of zich behaaglijk nestelend en verheven voelend in eigen kringen. Antroposofen kunnen dat ook hebben, kunnen daar evenzeer mee behept zijn. Moet vannacht weer werken. Misschien verschijnt morgen of overmorgen weer een videoblog van Mieke Mosmuller over de coronacrisis. Zal die dan weer met heel veel belangstelling tot me nemen. Verleden week verscheen deze: De grenzeloze morele bevoogding door één mening. Hieronder dat videoblog.

  2. Haike

   Liesbeth,

   De familie Rockefeller en kompanen is er een groot voorstander van dat de chip die nu in een Amerikaans paspoort zit, niet in dat paspoort moet zitten, maar ingebracht wordt in het menselijke lichaam.

   Das handig zeggen ze, en minder kans op fraude met gestolen en valse paspoorten. Zo’n ding kun je namelijk niet verliezen. En er kan natuurlijk een bulk van gegevens op zo’n ding, niet alleen je BSN maar nog veel meer, je pincode bijvoorbeeld voorbij de flappentap als je geld wilt opnemen. Als hij ergens in je pols zit hoef je alleen maar bij de kassa van de supermarkt langs de scanner te lopen en hop; je hebt betaalt.

   Maar ja; een beetje chip kan aan of uit staan. Dus als jij een afwijkende mening hebt, hoe zaken (maatschappij) in elkaar zou moeten zitten, en iemand van de Rockefeller groep kan op afstand jouw chip uitzetten omdat het ze niet bevalt wat je ter berde brengt……

 4. henri

  Daarvoor zullen allicht de coronakampen dienen ..die al in bereiding zijn …en Merkel heeft weer wat gezegd

  Merkel: ‘Het kan zijn dat we nog jaren moeten vaccineren’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s