Wat is Akashakroniek?

Wat is Akashakroniek? We krijgen er de beste voorstelling van als we ons duidelijk maken dat alles wat op onze aarde of verder op de wereld gebeurt, een blijvende indruk op bepaalde verfijnde essenties maakt die voor de ziener die een inwijding heeft doorgemaakt te vinden zijn. Het is niet een gewone kroniek, maar een kroniek die men als een levende kroniek zou kunnen kenschetsen. Stel een mens die in de eerste eeuw na Christus leefde. Wat hij toentertijd gedacht, gevoeld, gewild heeft, wat in zijn daden is overgegaan, dat is niet uitgedoofd, maar het is bewaard in deze verfijnde essentie.

De ziener kan het “zien”. Niet zo alsof het opgeschreven zou zijn in een geschiedenisboek, maar zoals het gebeurd is. Hoe men zich beweegt, wat men gedaan heeft, hoe men bijvoorbeeld een reis gemaakt heeft, dat kan men zien in deze geestelijke beelden. Toch mogen we ons niet voorstellen, dat deze beelden er zo uitzien alsof ze afdrukken van de fysieke persoonlijkheden hier zijn; dat is niet het geval. Om een eenvoudig beeld te gebruiken: Als men zijn hand beweegt, dan is de wil van de mens overal in de kleinste delen van de bewegende hand, en deze kracht van het willen die zich hier verbergt, die kan men zien. Dat wat nu geestelijk werkt in ons en in het fysieke is uitgestroomd, dat ziet men daar in het geest.

Bron: Rudolf Steiner – GA 99 – Die Theosophie des Rosenkreuzers – München, 28 mei 1907 (bladzijde 44)

Zie ook: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2012/05/16/akashakroniek-het-staat-geschreven-in-het-grote-levensboek-en-het-is-niet-onopgemerkt-voorbij-gegaan/

Akasha-Kroniek

Eerder geplaatst op 5 mei 2017  (5 reacties)

Advertentie

6 gedachtes over “Wat is Akashakroniek?

 1. Prachtig dat dit bestaat, een heel subtiel wereldgeheugen, wat veel mensen direct of indirect bezig houdt als een merkwaardig en essentieel fenomeen. Er is een tijd aangebroken dat mensen in toenemende mate delen van hun vorige leven(s) zullen kunnen gaan herinneren, dankzij hun oplettende en doorleefde zelf- en ik-bewustzijn in interactie met kennis over met wat hen omgeeft en waarin zij staan, waarvan zij onderdeel zijn: de wereld. Met de komst van achtereenvolgens het industriële, elektronische en digitale tijdperk is nog iets anders opgetreden, naast de boekdrukkunst en een daaraan gekoppelde boekenmarkt, die de menselijke verbeeldingskracht voedt, gaan er nu ook waardevolle en minder waardevolle virtuele tv en computerbeelden rond. Die vervullen eveneens een spiegelfunctie, maar zijn natuurlijk anders van aard.

  Illustratie
  Dag Hammarskjold was een uiterst zelfbewust mens met een hoog verantwoordelijkheidsbesef; begaan met de wereld om hem heen; en diep doordrongen van ik & gij fenomenen en worstelingen; menselijke interactieprocessen.
  Literatuur:

  Merkstenen

  Dag Hammarskjöld – Biografie van een visionair
  Als adolescent en twenner sprak onder andere de muziek van de Britse popgroep Supertramp me aan. Wonderschoon vond ik hun nummer Dreamer en ook hun muzieknummer Fools Overture vind ik nog altijd heel goed. Hieronder licht zanger Rodger Hodgson Dreamer nader toe, daaronder een weergave Fools Overture.

   1. Graag op gewezen, Liesbeth. Maar eigenlijk heeft Hodson het natuurlijk over het muzieknummer The Logical Song wat net als Dreamer een geweldig nummer is. Ik haalde ze door elkaar.

 2. Zwerver

  Een goede omschrijving van het Akasha Kroniek. Het bijzondere van het veld is dat de belevenissen er precies zo instaan als de desbetreffende persoon dat indertijd heeft beleefd. Dus de ‘ziener’ beleeft de belevenis zoals die indertijd is beleeft door een ander persoon. Waaruit ook blijkt dat de persoon zoals we die in het aardse beleven niet zo persoonlijk is als we denken. Daar ligt ook een relatie met het geweten, het geweten dat ‘weet’ dat ‘iedereen’ mee kijkt in jouw leven. Je kunt iets stiekem doen, maar het staat voor eeuwig in het Akasha Kroniek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s