Suiker

Alle suikersubstantie geeft een innerlijke vastheid, innerlijke steun, een soort natuurlijk ik-gevoel, een gezond oordeelsvermogen over aardse verhoudingen. Het verhoogt het persoonlijkheidskarakter. Mensen die graag suiker eten – natuurlijk binnen gezonde grenzen – kunnen hun persoonlijkheid gemakkelijker in hun fysieke lichaam tot uitdrukking brengen dan mensen die dit niet doen. 

Hieruit kan men leren begrijpen en ook waarnemen, dat mensen in landen waar volgens de statistiek weinig suiker gebruikt wordt, minder persoonlijkheid hebben dan in landen waar het suikergebruik hoger ligt. In de landen waar de mensen zich meer als persoonlijkheid voordoen, zal een groter suikergebruik blijken te zijn dan in landen waar een meer algemeen volkstype heerst.

Bron: Rudolf Steiner – GA 145 – Welche  Bedeutung  hat  die okkulte  Entwicklung des Menschen für seine Hüllen (physischen Leib, Ätherleib,  Astralleib) und sein Selbst? – Den Haag, 21 maart 1913 (bladzijde 34-35)

Overgenomen uit het boek Voeding en Bewustzijn – 1988 Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist. (bladzijde 15) Vertaling door A. Goedheer-de Keizer, verzameld en bewerkt door A.B. van der Laan-Schepers

suiker-500x345

Advertentie

17 gedachtes over “Suiker

      1. Ik heb jaren (1980-2000) geen suiker gebruikt en nu in matige vorm. Omdat ik iets zoets af en toe heel lekker vind. En ik voel me er goed bij. Liefst honing of rietsuiker. De bietsuiker die tegenwoordig overvloedig wordt genuttigd is volgens mij niet een bijdrage aan de gezondheid. En al die suikers zitten verwerkt in kant-en-klare producten. Kushi, de grondlegger van de macrobiotiek noemde de suikerverslaving de meest dodelijke die er is en een sluipmoordenaar. Van overheidswege gestimuleerd in de jaren vijftig om vooral suiker te eten voor de energie. Vandaar dat mijn schoonmoeder vroeger gewoon suikerklontjes at.
        Ik vind de observatie van Steiner een opsteker. Hij wist meer dan wat voor mij zichtbaar is.

  1. wim

    toen Steiner deze uitspraak deed, was ongeveer 10 à 11% van het gebruik van koolhydraten ingevuld met ruwe rietsuiker, dat was dus bijna 3 maal lager dan het suikerverbruik nu (cijfers van 2008). Dat het gebruik van suiker die positieve uitwerking heeft bij een dergelijk laag gebruik lijkt me duidelijk, maar bij een drie maal zo hoog gebruik van suiker klopt er duidelijk iets niet meer, en dan vooral naar de gezondheids gevolgen van een dergelijk hoog suikergebruik.

    1. Ja tamelijk veel mensen nemen tegenwoordig overvloedig veel eiwitten en suikers tot zich. Denk ook aan diverse fris- en energy dranken en dergelijke. De tussenzin ‘natuurlijk binnen gezonde grenzen‘ in het steinercitaat staat er niet voor niets.

  2. Bernard

    Ook de uitspraken mbt koffie en thee vond ik apart, net als deze over suiker. Steiner had inzicht in de niet-materiële geestelijke wereld. Maar hij was geen diëtist.

    1. Steiner had scherp oog voor de kwaliteit en werking van voedingsproducten en daar kunnen mensen hun voordeel mee doen. Ook op gebied van voedingskeuze en voedingspatronen appelleerde hij aan gezond verstand.

  3. Bernard

    Apart vind ik Steiners’ opmerking over de invloed van het suikergebruik op de persoonlijkheid, of de invloed van koffie op de hersenen. Ik zou daar graag eens een neuropsycholoog naar laten kijken.

    1. Een wetenschappelijke behandeling van dit soort uitspraken van Steiner is zeker welkom. Daarnaast, dat sluit elkaar niet uit, is er de waarde van de ervaringen van de voedingsconsument, een ervaringsdeskundige, die wel dan niet bevestigt waarop Steiner wijst.

    2. Haike

      Nou ik ben geen Neuropsycholoog hoewel ik veel met neurologie te maken heb gehad. Maar zoals een paar citaten terug Steiner het heeft over suiker wat de zelfstandigheid bevordert is dit natuurlijk een uitspraak die daar dicht tegenaan ligt. En zo als ik daar toen op reageerde kan ik me onder deze uitspraak ook veel voorstellen.

      Zoals Zoltan Schermann al tegen me zei: Als je IK er om wat voor een reden niet of nauwelijks is, dan heeft de drager van het IK, en dat is het bloed, niet of nauwelijks iets te doen, gaat het stollen en krijg je Trombose. Ik kreeg nadat ze me weer los hadden gelaten enorme behoefte aan suiker, ik neem het niet eens iedere dag, maar ik merk dat ik beter verbonden ben met mijn lichaam. En dat ik iets langer en beter geconcentreerd kan werken.

  4. M.L Heine

    Ik gebruik al jaren geen suiker vind het zelf bijtend als ik het proef. Wel gebruik ik agave siroop en met mate in koekjes of gebak. Er zijn heel veel te dikke mensen door de vele suikers en zouten in de voeding. Ik heb mij zelf al heel vroeg verdiept in de voeding. Boeken gekocht uit de antroposofie, de Macrobiotiek en de Mazdaznan Deze heb ik allen toegepast en een tijd uitgeprobeerd.Uiteindelijk heb ik ontdekt wat voor mij goed is.Het is ook geëvalueerd naarmate mijn geestelijke ontwikkeling vorderde en ik dingen niet meer tot mij kon nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s