Thee

Thee versterkt de beweeglijkheid van het denken, zij bewerkt dat de gedachten onbestendig worden, zich niet bij de feiten kunnen houden. Wel wordt de fantasie, zij het soms niet zeer sympathiek, opgewekt, doch zonder waarheidszin en onbezonnen. Daarom is het begrijpelijk, dat men in gezelschap, waar het erop aankomt gedachten te laten flitsen en sprankelende geestigheid te ontwikkelen, graag thee schenkt. 

Overdreven gebruik van thee kweekt onverschilligheid ten opzichte van de eisen die aan een gezond verstand moeten worden gesteld. Het gebruik van thee wakkert gemakkelijk dweperij aan en maakt, dat men te onbekommerd aan de eisen van een solide leven voorbij loopt. Thee leidt eerder tot bluf dan koffie; koffie maakt degelijker, thee breedsprakig, al is dit woord te scherp gekozen.

Chocolade bevordert vooral kleinburgerlijkheid, het maakt bekrompen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 145 – Welche  Bedeutung  hat  die okkulte  Entwicklung des Menschen für seine Hüllen (physischenLeib, Ätherleib,  Astralleib) und sein Selbst? – Den Haag, 21 maart 1913 (bladzijde 36)

Overgenomen uit het boek Voeding en Bewustzijn – 1988 Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist. (bladzijde 16) Vertaling door A. Goedheer-de Keizer, verzameld en bewerkt door A.B. van der Laan-Schepers

Hoe-zet-je-het-ideale-kopje-thee

Advertentie

9 gedachtes over “Thee

 1. Dit soort items maken me een beetje sentimenteel, omdat ze me doen terugdenken aan mijn kinderjaren. Cultivering. Je ouders trakteren je als kind met een eerste dit en dat. Het aanbod is voor een deel cultuur- en milieu gebonden. Eerste nipjes aan een glaasje wijn bleven me als kind bespaard, maar koffie en thee gingen er relatief vroeg in. Thee sloeg bij mij niet echt aan, zeker niet als er melk bij werd gedaan. Voel me een Brit, maar dat laat ik aan me voorbij gaan: Waarom wordt thee met melk gedronken?

  1. Wij kregen als kinderen ook altijd thee met melk. Ik herinner me niet of ik dat toen wel lekker vond, maar nu zou ik het niet meer lusten. Net als met appelmoes. Als kind vond ik dat lekker, maar nu niet meer.

  2. In het Japanmuseum waar ik werk maak ik geregeld theeceremonies mee. Tja, Japanners en rituelen… China zou de oudste theecultuur hebben: Chinese theecultuur. En dat doet me dan weer denken aan de Engelse uitdrukking ‘China in your hand’, die staat voor transparantie:
   Als je een Chinese porseleinen kop tegen het licht houdt, is het effect dat je er je hand doorheen kunt zien.
   De Britse band T’Pau gebruikte het als metafoor voor een mooi muzieknummer. En dat doet dan weer denken aan een mooi muzieknummer van David Bowie. (And so on.)

 2. Renée

  Ik kreeg ook thee met melk (en suiker!) en vond het lekker. Nog steeds: hele sterke, Engelse thee met melk, maar zonder suiker.

 3. VarAway

  Tsja, idd, ieder zijn meug.
  Wij dronken vroegah ( als kind ) slappe thee met een vleugje melk en wat honing.
  Weet niet of ik zoiets nu nog zou kunnen drinken.

  Wel dat ik al dik 20 jaar compleet van de koffie af ben.
  Alhoewel ik de geur van verse koffie best kan genieten.

  Nu drink ik redelijk sterke thee, zonder iets.
  Heerrrrlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s