Het karma betreft niet alleen de individuele mens

We moeten niet alleen bij individuele mensen van karma spreken; de mens mag zich niet als afzonderlijk wezen beschouwen, dat zou heel fout zijn, net zo fout als wanneer de afzonderlijke vinger van onze hand zich als een afzonderlijk wezen zou willen voelen. Even ver als de vinger zou komen, als hij zich van het organisme zou willen afzonderen, zou de mens komen als hij enkele mijlen boven de aarde zou willen opstijgen. 

Daarom is de mens, als hij in de geesteswetenschap doordringt, wel genoodzaakt om aan de hand van deze kennis in te zien dat hij zich niet aan de illusie mag overgeven op zichzelf als afzonderlijk wezen te kunnen bestaan. Zo is het in de fysieke wereld en nog veel meer in de geestelijke wereld. De mens behoort tot de gehele wereld en heeft ook zijn lot in het geheel. Het karma betreft niet alleen de individuele mens, maar het beïnvloedt ook het leven van hele volken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – THEOSOPHIE UND ROSENKREUZERTUM – Kassel, 22 juni 1907 (bladzijde 86-87)

Zie ook: Over karma en besmettelijke ziekten

mark

Eerder geplaatst op 30 april 2017  (5 reacties)

2 gedachtes over “Het karma betreft niet alleen de individuele mens

  1. Bernard

    Wat kunnen we doen zodat een wederzijdse positieve karmische ontwikkeling kan ontstaan m.b.t. het leven in mijn stad en in Nederland; zowel m.b.t. de ontwikkeling in de antroposofische beweging?
    Ik ben overigens helemaal niet zo met mijn karmische ontwikkeling bezig – ik verbind mij met mijn innerlijke stem, mijn innerlijk gevoel over situaties en gebeurtenissen in mijn omgeving en in de wereld en probeer te doorzien wat de niet-fysieke betekenis ervan is om er naar te handelen. Zo ook m.b.t. het gedoe rond het corona-gebeuren. Ik wordt doodziek van wat er allemaal omheen gewauweld wordt. En toch wil ik allen in hun waarde laten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s