Absurd

Als we een zo sterk bewustzijn zouden kunnen ontwikkelen van wat er zich met ons gedurende de slaap afspeelt, zoals de mensen in oudere tijden bij bepaalde situaties ontwikkelen konden, dan zouden we er helemaal niet op komen om aan de geest te twijfelen. Dan zouden we ons niet alleen onderbewust, maar ook bewust herinneren, wat we in de slaap beleefd hebben. Als de mens bewust zou ondergaan, wat hij in de slaap ondergaat, dan zou het even absurd zijn om de geest te loochenen dan het absurd zou zijn voor de wakenden om tafels en stoelen te loochenen. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – Bausteine zu einer Erkenntnis des Mysteriums von Golgatha – Berlijn, 6 maart 1917 (bladzijde 104-105)

pollak-steiner

Rudolf  Steiner,  geschilderd door Richard Pollak

Eerder geplaatst op 25 april 2017  (4 reacties)

10 gedachtes over “Absurd

 1. M.L Heine

  Het is een goede oefening om niet weg te zakken tijdens de overgang van wakker zijn naar de slaap. Door dit gestaag te oefenen kun je deze overgang bewust meemaken. Het is wel zo, dat men de astrale krachten heeft gereinigd anders kun je hier beter vanaf zien.

  1. De astrale krachten reinigen betekent het zich bevrijden van alle zinnelijke begeerten, als ik het goed begrepen heb. Als dit zou moeten, dan hoeven de meeste mensen niet eens aan die oefening te beginnen. Overigens begin ik er toch al niet aan, want ik ben al lang blij dat ik in slaap val, dan ga ik niet proberen om niet weg te zakken.

   1. Haike

    Aha!

    Op die manier.. Tja…. ik ken iemand die hele reizen maakt tijdens de nacht en zich dat ook goed kan herinneren waar ze dan geweest is. Maar toch ook zeker verlangens naar materie heeft.

    Blijkbaar zit het wederom complex in elkaar, want als jouw uitleg overeenkomt met wat Leonie bedoelt, kan ik me daar ook het een en ander bij voorstellen.

    En over “Wegzakken” volgens mij wordt daar mee bedoelt dat je Bewustzijn niet wegzakt. Niet dat je niet in slaap mag vallen. Nu ben je er je niet van bewust dat je slaapt in je bed, dan wel.

   2. henri

    Ik herinner mij dat Steiner diverse malen wees erop dat sommigen die denken dat ze niet slapen en wakker liggen snachts toch geslapen hebben en dat alleen maar anders ervaarden . Zelf heb ik vaak in mijn dromen dat het gewoon zoals overdag gebeurt en ik een ander leven leidt maar wakkerder in mijn dromen en met dezelfde dinges bezig ben .
    Ook daarover heeft Steiner het in oa het stukje ” Veranderingen in het droomleven ” in het boek ‘De weg tot inzicht in hogere werelden’

   3. M.L Heine

    Precies zo bedoel ik dat Ridzerd, ik heb uit eigen ervaring deze opmerking hier gemaakt.

  1. M.L Heine

   Die vraag laat ik over aan jezelf. Bij Rudolf Steiner kun je veel daarover vinden. Verstandelijk is dit alles niet over te brengen.

   1. Dries

    M.L. Heine; wat bedoelt u met: “verstandelijk is dit niet over te brengen” in dit verband ? over ervaringen kun je heel goed spreken, hoor, tenminste als je dat wilt/kunt !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s