Enkele opmerkingen over voeding

Over het algemeen zou men slechts matig moeten eten. Vasten, wanneer het niet wordt overdreven in ascetische eenzijdigheid is aan te bevelen.

Eiwitrijke voeding versterkt de seksuele driften en maakt ze moeilijk te beheersen. Suiker bevordert de zelfstandigheid maar ook het egoïsme. Specerijen, vooral peper en zout zouden bij neiging tot woede moeten worden vermeden. Als er een neiging tot gemakzucht en luiheid is, moet slechts weinig stikstofrijke voeding, maar rijkelijk groente en fruit genoten worden. 

Bij een neiging tot afgunst, jaloezie en valsheid (Duits: Hinterlist) moeten komkommers, pompoenen en andere slingerplanten vermeden worden. Bij sentimentaliteit (Duits: Gefühlschwärmerei) moeten vooral meloenen worden vermeden. Overvloedige appelconsumptie versterkt bij bepaalde mensen de heerszucht en leidt vaak tot wreedheid en bestialiteit. Kersen en aardbeien zijn door hun hoog ijzergehalte niet voor iedereen heilzaam. Meer gunstig zijn wel bananen, dadels en vijgen. Hazelnoten versterken het denken. Alle andere noten zijn minder waardevol, pinda’s moeten helemaal worden vermeden.

Bron: Anthrowiki – Der Einfluss der Ernährung auf die Seelentätigkeit (Lit.: GA 266a, S. 558ff)

Rudolf Steiner – GA 266a – Aus  den  Inhalten der  esoterischen  Stunden – Gedächtnisaufzeichnungen von  Teilnehmern Band  I:  1904  – 1909 (bladzijde 558-559)

aacdaa31-9ccd-4c5a-aa76-86fe107452a7_shutterstock_553662235_groente_kleurrijk

Eerder geplaatst op 22 april 2017  (10  reacties)

13 gedachtes over “Enkele opmerkingen over voeding

 1. M.L Heine

  Acrobatiek is hierbij nodig . Zal eerst mijn huisgenoten hun karakter ontleden en de mijne. Door dit wordt ik vanzelf een fanatieke idioot met weinig ruimte voor nog andere dingen waar ik acht op moet slaan in de bewustwording. Ik sla deze dan maar even over Ridzerd 😫

   1. Bernard, er is wel een Nederlandstalig boek van Steiner, dat heet Voeding en bewustzijn. Maar dat boek heb ik lang geleden gekocht. Waarschijnlijk is het niet meer verkrijgbaar.

   2. Haike

    Bernard,

    Zoals de Duitsers het al zeggen: “Man Ist was Man Est”. Of te wel: je bent wat je eet. Het fysieke voedsel voedt de manier waarop mensen denken, en hun gemoedsstemmingen. Niet je fysieke lichaam dat wordt gevoed door de etherische krachten uit de etherwereld. Zoals ik ruim twee jaar geleden plots enorme behoefte kreeg aan suiker, terwijl ik daarvoor maar heel weinig suiker gebruikte, niet in de thee of koffie taart zonder suiker, e.d.
    Maar ik moest en zou plotseling suiker tot me nemen. Twee jaar geleden met dat Trombose geintje was ik volledig afhankelijk van alles en iedereen. Ik werd gevoed via een maagsonde, en ik kreeg zuurstof via zo’n pijp in de mond.
    En zo waren er nog wel wat meer zaken waar ik letterlijk aan vast zat.
    Maar de dag dat de laatste slang werd losgekoppeld van mijn lichaam was het alsof ik de hele wereld had veroverd. Ik was zogenaamd weer zelfstandig en niet meer afhankelijk. En kort daarna begon mijn suiker gebruik toe te nemen. En ja; ik had dat kunnen weten, want als oud Warmonderhoffer heb ik daar ook les in, en over gehad wat voedingsstoffen met je doen. Maar tot nu toe heb ik daar ff niet aan gedacht…. of destijds niet genoeg opgelet… tot ik het nu weer las.

    Dank Ridzerd!!!

    Overigens denk ik wel dat Steiner het heeft over de Rietsuiker, en niet de Bietsuiker, die laatste is een erfenis van WO II. Voor die tijd bestond het suikergebruik in Europa voornamelijk uit de Rietsuiker.

 2. Ook hier inderdaad niet in overdrijven, maar kijken waar het past.
  Ik kan me ook voorstellen dat je juist gebrek aan iets hebt en dan wel de genoemde voeding mag gaan eten.

  Ik ben nog benieuwd waarom pinda’s vermeden ‘moeten’ worden. Ik eet regelmatig pindakaas.

  1. Haike

   Edo,

   Zoals Wim al schrijft en ik ook over de Bietsuiker: Het groeit beide koel en donker onder de grond. Dat heeft een heel andere uitwerking op je als een gewas wat boven de grond groeit. Waarmee niet gezegd is dat alles wat boven de grond groeit je goed doet. Denk maar aan de Papaver waar Heroine van gemaakt kan worden, of een plant als de Doornappel: is uitermate giftig en kan dodelijke gevolgen hebben.

 3. henri

  Ik zie het als goede raad en toch wel raadzaam dat je iets niet gaat eten wat een ( slechte) aanleg versterken gaat . Het prentje nodigt uit om smakelijk te eten , als de groenten maar niet bespoten zijn 🦠🚿

  1. Haike

   Of niet genetisch gemanipuleerd door Monsanto en kompanen. Zoals 85% van alle Soja wereldwijd dat is. Want mijn vermoeden daarover is dat dat voedsel ons denken doet stoppen en daarmee ook de wil.

 4. vochten wim

  Wim

  Pinda’s behoren niet tot de noten maar zijn eigenlijk peulvruchten. Daarbij heeft de pînda de eigenaardigheid dat tijdens de groei de pinda zijn vruchten onder de aarde duwt/laat groeien. Pinda’s groeien in warmere gebieden en slaan dan ook veel warmte op waardoor ze wel beter verdragen worden dan ander peulvruchten. Het eiwit van de Pinda is zeer compact ontbreekt het eiwit methionine. Vooral het feit dat de vrucht onder de grond groeit en rijpt zou men als minder geschikt kunnen beoordelen. Het dagelijks gebruik in de vorm van pindakaas zou denk ik beter wat beperkt worden

  1. Wim, wat jammer nu weer. Ik vind pindakaas wel lekker. Ik moet hier ook even denken aan die reclame met dat jongetje die zegt: Mijn moeder zegt dat pindakaas gezond is, ik vind het gewoon lekker

 5. Bernard

  Ik heb gevonden: Rudolf Steiner – ‘Menswaardige voeding’, 9 Hoofdstukken uit verschillende periodes tussen 1906 en 1924.
  Uitgegeven in 2017, ISBN 978 90 6038 582 1 / NUR 720

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s