Geleidelijke overgang

We leven werkelijk in een tijd waarin de mensheid zich voorbereiden moet,  langzamerhand boven het louter filosofisch idealisme uit te komen en over te gaan naar een werkelijk bewustzijn van de bovenzinnelijke werelden, van de algemene geestelijke wereld, waarin we leven zoals we in de fysieke wereld leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 161 – Wege der geistigen Erkenntnis und der Erneuerung künstlerischer Weltanschauung – Dornach, 27 maart 1915 (bladzijde 164)

New-reality

Eerder geplaatst op 17 april 2017  (4 reacties)

Advertentie

13 gedachtes over “Geleidelijke overgang

   1. Het museum is helaas alweer een paar weken gesloten vanwege de maatregel. Ik mis het. Werk graag en geniet van het contact met de mensen. Hotels mogen nog open blijven. Vannacht en morgennacht werk ik daar weer. Als er een avondklok wordt ingesteld hoop ik dat ze dat doen met een werkgeversverklaring voor mensen die hun werk niet thuis kunnen doen. Een lopend hotel kun je niet onbeheerd laten en ook ’s avond, ’s nachts en vroeg in de ochtend zijn er taken te verrichten. Voor mijn werkgever is het denk ik heel moeilijk. Deze tweede lockdown, die naar het er naar uitziet lang kan duren, kan voor menig bedrijf de nekslag betekenen. Zeker in de sectoren waarin ik werk. Moet er niet aan denken dat ik werkloos raak, maar dat is nu zeker niet denkbeeldig. Besteed mijn extra tijd goed. Mijn huishouden raakt aan kant, ben bijna klaar met mijn commentaar op het stuk van Dullaart dat februari in Motief verschijnt, stuur het Michel Gastkemper vanmiddag of vanavond toe en ik ben goed aan het netwerken op LinkedIn, aantal connecties bedraagt nu 3135.

   2. N.B.
    Het stuk van Dullaart verschijnt in het februari nummer. Mijn commentaar daarop is opiniërend en informerend op particuliere basis. Zal ik later misschien in één of andere vorm op mijn weblog plaatsen.

   3. Oh, dus het werk in het hotel gaat wel door. Als ik het zo lees, John, dan bulk je van energie.
    Inderdaad zorgwekkend dat veel bedrijven in grote moeilijkheden komen of zelfs ten onder dreigen te gaan.

 1. Maar dat leidt natuurlijk flink af van het steinercitaat. Ja mensen hebben levende inspiratie en open vensters nodig. Komt niet vanzelf. Vraagt arbeid, speciaal doen en laten, en zoals Steiner zegt: voorbereiding (en toebereiding).

 2. Heren opnieuw dank voor jullie gesprek. Het is een hoopvol citaat inderdaad. Het is hard werken. Ik hoop voor je John dat het hotelwerk door kan blijven gaan. Zelfs hier, ver weg van de bewoonde wereld is het stiller dan ooit. Dat is het wat we opmerken. Niemand mag reizen tussen de gemeenten. In de verste verte is zelfs het geluid van een auto niet te horen. Hooguit een kettingzaag. De kippen en de vogels daarentegen hebben praatjes voor tien.

  1. Dank je voor het delen, Liesbeth. Beeldend beschreven. Ja er was berichtgeving op het NOS Nieuws over Portugal gisterenavond. Mijn werkgever zond me vandaag per mail een werkgeversverklaring toe. Misschien zal het nodig zijn en hopelijk zal het dan helpen.

   En bij deze een rechtzetting: het artikel ‘Corona als stralenkrans’ van Loek Dullaart zal niet in het Motief februari 2021 nummer verschijnen. Dat had ik verkeerd begrepen.

 3. henri

  Nu Steiner zei dit in1915 ,dan vraag ik mij af , zijn wij erop vooruit gegaan al die tijd of is het omgekeerde waar ? Misschien moest er iets als de corona komen om de mensheid wakker te schudden en de weg te banen naar het bovenzinnelijke wereld al is het door heel grote schade en gevolgen voor de maatschappij . En mij is ook bijgebleven uit een eerder citaat dat zinnetje dat men vele keren zal kunnen resetten ,zoals men dat nu gaat zien als The Great Reset , dat dat juist niets zal uithalen al gebeurt het en doet men het het tientallen keren als de mens die weg naar het bovenzinnelijke niet zal gaan nemen , aldus R Steiner .

  1. Haike

   Die kant gingen mijn gedachten ook op.

   En ja je ziet veranderingen. Als boekhandel zijn wij aangesloten bij een site als boekwinkeltjes.nl waar we ons tweedehands assortiment aanbieden. Boekwinkeltjes liet ons weten dat tijdens de eerste golf (vooral in de maand Mei) 40% meer bezoekers waren op hun site, zelf zagen we de bestellingen via internet ook stijgen. Een dergelijk verhaal kun je ook lezen op de site van Nearchus.

   En natuurlijk gebeuren er dingen die ik niemand toewens, ik ben alleen bang dat ik er geen invloed op kan hebben, en alleen maar kan leren volledig te accepteren dat ik er niks aan kan veranderen.

 4. Bernard

  Het ontwikkelen van een werkelijk bewustzijn voor de bovenzinnelijke werelden is niet in een mensenleven gebeurd. Maar het begin is er en er zullen nog vele generaties nodig zijn voor we zover zijn. Je kunt denken dat de digitale communicatie mensen begrip voor wereldsituaties bijbrengt, veel meer dan vroeger natuurlijk. Maar het brengt ook Ahrimanische en Luciferische invloeden op het bewustzijn mee, zoals je bijvoorbeeld nu al kunt waarnemen aan bepaalde teksten over het coronavirus. We moeten dus ook leren de realiteit te onderscheiden van wat er allemaal over ons wordt uitgestrooid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s