Het komt bij woorden niet alleen op de juistheid aan

Ik heb al er eens op gewezen – het was in samenhang met de voordrachten, die ik in Norrköping heb gehouden -, hoe men gemakkelijk kan uitspreken de belangrijke, indringende woorden van de oude Johannes: ‘Kinderen, hebt elkander lief.’ Maar het betekent iets heel anders, wanneer een nar, een of andere flapdrol die woorden de wereld in slingert, dan wanneer Johannes het gesproken heeft aan het einde van een rijk leven, waarin veel, veel is doorgemaakt hier op aarde.

Het komt bij de woorden niet alleen op de juistheid aan, maar ook vanuit welke achtergronden van de ziel het gezegd wordt, uit welke diepere laag het voortkomt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 161 – Wege der geistigen Erkenntnis und der Erneuerung künstlerischer Weltanschauung – Dornach, 7 februari 1915 (bladzijde 126)

heart of Jesus Christ

Eerder geplaatst op 15 april 2017  (4 reacties)

27 gedachtes over “Het komt bij woorden niet alleen op de juistheid aan

 1. Joost van Rije

  Ik kan mij niet voorstellen dat Steiner het woord ‘flapdrol’ in de mond genomen zou hebben. Want: ‘Het komt bij de woorden niet alleen op de juistheid aan, maar ook vanuit welke achtergronden van de ziel het gezegd wordt, uit welke diepere laag het voortkomt.’

  1. Dit is de desbetreffende zin in het Duits Joost:

   Aber es bedeutet etwas ganz anderes, wenn es ein Narr, irgendein Geck in die Welt hinein sagt, als wenn es der Johannes gesagt hat am Ende eines reichen Lebens, in dem viel, viel durchgemacht worden ist hier auf der Erde.

 2. Dit staat er in het Duitse internet woordenboek Interglot bij Geck.

  Geck, der ~ (VerrückteSchlappschwanzVollidiotTollkopfIrreGeisteskrankeRohlingIdiotSchwächlingMenschWahnsinnigeIrrsinnigeFigur)
  flapdrol, de ~ (m) Noun
  debiel, de ~ (m) Noun
  imbeciel, de ~ Noun
  mafkikker, znw. Noun
  gek, de ~ (m) Noun
  idioot, de ~ (m) Noun
  zot, de ~ (m) Noun
  waanzinnige, de ~ Noun
  mafkees, de ~ (m) Noun
  mafketel, de ~ (m) Noun

  1. Een mooie vraag, Haike. Het is wel een vraag die aan het denken zet. Wat humor betreft, dat ligt bij de mensen heel verschillend. Ik had laatst bij een foto van Steiner met vier vrouwen geschreven: ‘Steiner met zijn harem.’ Zelf vond ik dit wel goed voor een glimlach, maar verscheidene vrouwen waren er kwaad en beledigd over. Ik denk dat in zekere zin humor de bevrijding van het denken is. Zo lang je serieus over iets nadenkt, lach je niet. Zodra er iets voorvalt waar je niet serieus over hoeft te denken, begin je te lachen. Dat kan dan ook wel betekenen dat filosofen niet snel beginnen te lachen, want ze gaan meteen denken. Bij het woord flapdrol schiet ik in de lach, maar als men begint te denken van ‘Steiner zou zoiets nooit zeggen’ enz. dan lach je niet.

   1. Haike

    Dat zie ik toch anders; als jij “Flapdrol” schrijft schiet ik in de lach, ik kies er niet voor om daar zwaarwichtig over na te moeten/willen denken. Over de harem affaire hoeven we het wat mij betreft niet te hebben, 🙃 volgens mij heb ik daar wel laten weten hoe ik daar over denk…. Verder zijn er zaken waar ik ernstig over nadenk om vervolgens in lachen uit te barsten omdat ik nogal zotte gedachtengang bij mezelf constateer. 😇

   2. Zeker, Haike, ik had wel gedacht dat jij wel kon lachen bij het woord flapdrol, maar ik bedoelde
    alleen degenen die er over beginnen te denken.

   3. M.L Heine

    Mijn ervaringen met de katholieken, zo heilg in de woorden en strak in de leer.Humor moest men niet hebben over het geloof. Humor is zo bevrijdend! Ik had eens een droom, een heldere droom, ik wandelde daar met een persoon druk in gesprek, ik had niet in de gaten dat hij steeds een zelfde rondje met mij liep en ik er braaf achteraan sukkelde . Hij glimlachte van binnenpret en toen had ik het door waarom. Rest mij te zeggen, het betrof hier geen menselijk persoon!

 3. Ik kom uit een katholiek gezin, maar heb totaal geen slechte ervaringen met katholieken. Als kinderen gingen wij allemaal met onze ouders op zondag naar de kerk. Toen wij wat ouder werden gingen bijna alle kinderen niet meer naar de kerk. Ik denk wel dat mijn ouders daar verdriet van hadden, maar ze hebben er nooit een woord van afkeuring over laten horen.
  Gerard Reve was ook altijd zeer lovend over de tolerantie in de katholieke kerk. Als homofiel trad hij toe tot de katholieke kerk en er is hem nooit een strobreed in de weg gelegd.

   1. De ouders van Rudolf Steiner hadden ook een katholieke achtergrond, dacht ik. Zijn vader ontwikkelde zich tot een vrijdenker. Dat boek van Doorenspleet is erg goed, maar ik begrijp dat tijd, zin en prijskaartje een belemmering kan vormen, Ridzerd.

   2. Ja, klopt John. Ja, ik geloof dat het boek van Doorenspleet de moeite waard is. Zoals ik meen ik al eerder zei heb ik niet zoveel zin meer in lezen. Neem bijvoorbeld dat boek van Hans Stolp over Steiner, daar zou ik jaren geleden als een hazewindhond voor naar de boekwinkel zijn gegaan om het te kopen, maar nu heb ik bij zo wat alle boeken: laat maar.

   1. John, Ik dacht ik moet het misschien toch maar kopen. Even bij Bol.com gekeken. Er stond slechts één review bij het e-book. Die was niet positief, ik kopieer het hier even.

    Águas Formosas 2 november 2020
    Het viel me echt tegen, heb het na het lezen van de eesrte 60paginas opgegeven. Ik heb gelukkig al heel wat werken van Rudolf Steiner gelezen en vond de manier waarop er in dit boek over zijn werken geschreven wordt echt niet aanzet om meer over of van Rudolf Steiner te lezen.

   2. Dank je voor deze informatie, Ridzerd. Heb het boek nog niet uit. Ben pakweg een kwartdeel op weg. Passages over Steiner ben ik nog niet tegengekomen en als ik met de zoekfunctie het boek op mijn e-reader naloop op de trefwoorden ‘Steiner’ en ‘Antroposofie’ levert dat niets op. Ik begrijp dus niet waarover Águas Formosas het heeft. Had je wel het desbetreffende boek op Bol.com voor je? Daar staan veel recensies op, maar de door jou geciteerde opmerking van Foromosas staat daar niet tussen als ik het wel heb: Apostelkind – In de greep van een gesloten genootschap – Bol.com. Met de e-boek versie op de website Rakuten Kobo zou je veel goedkoper uitkomen, maar dan zou je, denk ik, eerst de app van Rakuten Kobo moeten installeren op je telefoon en/of tablet, je hebt geen e-reader als ik het goed begrijp, om het boek na aanschaf te kunnen ontvangen. Ga dit eerst goed na voordat je tot eventuele aanschaf overga is mijn raad.

    Had een korte gedachtewisseling op LinkedIn met mevrouw Doorenspleet. Hieronder wat ik haar toezond. Daarop ontving ik een vriendelijk en relevant antwoord, wat ik hier echter niet plaats uit hoofde van pricacy redenen.

    J.W.
    ” Dank je voor de connectie, Renske. Kocht met veel belangstelling je e-boek Apostelkind en zal het dit jaar gaan lezen. Validiteit van, valkuilen bij en grenzen aan democratische processen hebben trouwens ook mijn belangstelling. Niet voor niets lees ik daarom ook e-boeken als:

    ‘De Orde – Hoe de vrijmetselaars bouwden aan de moderne wereld’
    Auteur: John Dickie (uitgebracht in 2020)
    Internetadres:
    https://www.kobo.com/nl/nl/ebook/de-orde-2

    The History and Actuality of Imperialism
    Auteur: Rudolf Steiner (gesproken in 1920)
    Internetadres:
    https://www.kobo.com/nl/nl/ebook/the-history-and-actuality-of-imperialism
    Het verschijnsel sektarisme houdt me dus ook bezig. Daarmee ben ik tevens waakzaam voor somtijds sektarische processen in en rond antroposofische kringen. Ben een antroposoof.
    Kind greetings en een goed 2021 toegewenst,
    John “

  1. Oh juist. Nou ik zou me daar niet zoveel van aantrekken. Oordeel zelf, zou ik zeggen. Heb de steinerbiografie van Stolp als fysiek boek in huis. Heb die nog niet uit, je begrijpt ik moet veel combineren, maar tot dusver bevalt die me. Ik beschouw de kijk en beleving van Stolp bij het beschrijven en (na)proeven van Steiners leven en werk als een bundel van interessante en waardevolle invalshoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s