Zonder spiritueel inzicht wordt de cultuur op aarde gedood

De tijd komt nu dat de beschouwing van de mens als een geestelijk wezen dat een ontwikkeling doormaakt tussen de dood en een nieuwe geboorte, een levendig gevoel, een levendige gewaarwording wordt, waarbij men in de voorstelling moet leven van de bovenaardse betekenis van de mensenzielen. Want zonder dit inzicht wordt de cultuur op aarde gedood. Men zal niet een praktische activiteit kunnen ontplooien in de toekomst, zonder dat men een zicht heeft (Duits: aufblicken kann) op de geestelijke betekenis van het feit dat ieder mens een geestelijke wezen is.

En men moet eraan toevoegen, hoe paradoxaal het de hedendaagse mensen nog lijkt, dat men zal moeten leren niet alleen te zeggen: We zijn blij als ouders dat bij ons een kind is geboren, we verheugen ons over deze uitbreiding van onze familie -, maar men zal ook moeten zeggen: Nee, wij zijn alleen het middel (Duits: Werkzeug) ervoor dat een geestelijke individualiteit, die wacht om zijn bestaan op de aarde voort te zetten, door ons de gelegenheid daarvoor vindt!

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 6 februari 1920 (bladzijde 162)

37c48621ebf5a1bf8f325c2d7a5eda69

Eerder geplaatst op 2 april 2017 (6 reacties)

22 gedachtes over “Zonder spiritueel inzicht wordt de cultuur op aarde gedood

 1. Het komt natuurlijk ook aan op de kwaliteit van spiritueel inzicht, wel dan niet gekoppeld aan organisaties en instituten, en van spirituele aanwijzingen en verwijzingen tussen mensen onderling. Wat wordt gecultiveerd? Er zijn diverse valkuilen. Neem bijvoorbeeld een recent verschenen uitstekend boekwerk van Renske Doorenspleet over een specifieke vorm van sektarisme: Apostelkind (Uitgeverij Balans, april 2020). Zij stelt daarin wanpraktijken en bedenkelijke uitgangspunten van het Apostolisch Genootschap aan de kaak. Antroposofen mogen evenzeer waakzaam zijn voor sektarische tendensen en processen. Niet bij alle spirituele bewegingen bewegingen zijn ze vooropgezet, maar dan kunnen zulke tendensen en processen kunnen er toch gaandeweg insluipen. Dogmatiseren van gezichtspunten en kortzichtige vooringenomenheid bij gedachtewisselingen werken dat in de hand. Interessant in dat verband vind ik bijvoorbeeld een schrijven van Matijn Goosens: Rudolf Steiner’s uitspraken, ten aanzien van vaccinaties en ziekte… (Herbs of the Gods, 17 december 2020).

   1. Ridzerd, zekere uitspraken van Steiner en diens praktische opstelling en gedrag inzake vaccinatie, worden door Goossens in dat artikel goed naast elkaar gezet. Vergelijkingsmateriaal: mijn verwijzingen, opmerkingen en vragen richting Mieke Mosmuller in de reactieruimte onder haar (video)blog: Complotdenken of het zoeken naar begrip in wat onbegrijpelijk lijkt.

    NB
    In mijn bovenstaande reactie hier zit nog een schrijffout. Per ongeluk twee keer het woord bewegingen in de zin: “Niet bij alle spirituele bewegingen zijn ze vooropgezet, maar dan kunnen zulke tendensen en processen er toch gaandeweg insluipen.

 2. Haike

  Dat boekje van Ivar Römer vind ik inderdaad een aanrader in hoe je je kan opstellen tegenover een dergelijke situatie. Geldt overigens niet alleen voor Corona zelf heb ik dat ook gedaan met mijn eigen Kanker. Heb het boekje al meerdere malen cadeau gedaan.

   1. Haike

    Poehhh… Henri.. ik heb mijn hersens gepijnigd welk artikel dat dan zou moeten zijn.

    Ik heb natuurlijk hier wel vermeld dat ik Zoltan Schermann geconsulteerd heb. En Ivar Römer kun je inderdaad bij uitgeverij Nearchus bestellen. Ik heb het in een adem uitgelezen.

    “Corona is eigenlijk een stralenkrans” kan ik nergens vinden, maar ik ben ook geen goede zoeker.

    Als iemand van alles kan vinden dan is dat John wel, misschien kan hij het vinden.

   2. Haike

    Ik heb hem ook niet gemeden hoor…. Norton is blijkbaar wat vriendelijker, Had ik vroeger ook op mijn Mac. Misschien maakt F-secure wel overuren…

 3. Hallo, Ik ontving het artikel van iemand uit mijn netwerk per mail.
  Ik stelde dit artikel samen naar aanleiding van gebeurtenissen op de Steinerschool van mijn kinderen in Lier, België.
  Agressie en manipulatie vanuit een aantal teamleden van de school jegens ouders die geen verplicht mondkapje droegen buiten de schoolpoort, maakte dat de gemoederen hoog op liepen. Uiteindelijk is er zelfs een ouder meegenomen door de politie, terwijl deze ouder ook nog een van de aktiefste en zachtaardigste ouders op school was. Veel ophef, pijn en verdriet tot gevolg.

  Ik wilde graag licht laten schijnen op de situatie en vond het nodig dat deze overwegingen geuit en gehoord werden.

  Helaas wordt in de school ieder dialoog afgehouden vanuit het bestuur. We komen al een aantal weken samen met een aantal ouders. Een deel daarvan, waaronder ik samen met de moeders van mijn kinderen, houden hun kinderen inmiddels thuis, en zijn we bezig met ontscholen.

  Ik heb het artikel op mijn weblog samengesteld, de meeste tekst is niet van mij, slechts geknipt en geplakt van meerdere bronnen, om toch een completer beeld te geven van wat er speelt en wat Rudolf Steiner ons heeft meegegeven voor de Antroposofie. Het artikel van Loek Dullaart is nagenoeg in zijn geheel verwerkt in het artikel. Dit vond ik persoonlijk zeer waardig voor publicatie.

 4. henri

  Bedankt voor het vlugge antwoord Matijn , ik zal het straks nog eens doornemen ..
  Ik wist niet dat het er zo erg aan toe kon aan toe gaan in een Steinerschool .

  Het was ook slechts maar een citaat ( en geen artikel ) van Steiner uit Motief nr 243 waar Loek naar refereerde staat in zijn artikel , zie ik nu .

  Op het web staat er slechts dit uit :
  https://www.motief.online/motief/motief-243/

 5. Inmiddels begrijp ik van Michel Gastkemper dat het artikel 4 december 2020 door Loek Dullaart aan Motief is aangeboden, maar nu kennelijk al op internet rondgaat. Matijn was zo vriendelijk om het me als word-document toe te zenden. Waarvoor dank. Ik voel mij niet gemachtigd om dat word-document op internet te plaatsen. Dat is een zaak van Loek Dullaart. Mogelijk in samenspraak met de redactie van tijdschrift Motief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s