Veel weten, maar toch eigenlijk niets weten

Van wat er van onze Europese en Amerikaanse universiteiten uitgaat aan zogenaamde mensenwijsheid, maar ook aan sociale wijsheid, aan technische wijsheid enzovoort, dat beschouwt de wereld met uitsluiting van al de factoren, die toch de mensen heel vanzelfsprekend in zich dragen. Wie tegenwoordig in een of andere leidende mensheidspositie is, zelfs al is het een lage leidende functie, die heeft helemaal geen gelegenheid het een en ander te leren kennen, dat hem in staat zou stellen inzicht in de mens te verwerven. En zonder mensenkennis is er geen sociaal leven, zonder mensenkennis is er ook geen vernieuwing van het Christendom. 

Men kan tegenwoordig theoloog worden zonder een idee te hebben wat het mysterie van Golgotha inhoudt, want de meeste theologen hebben geen idee wie Christus is. Men kan tegenwoordig advocaat worden zonder er een idee van te hebben wat eigenlijk het mensenwezen is. Men kan arts worden zonder er een idee van te hebben, hoe het mensenwezen vanuit de kosmos is opgebouwd, zonder er een idee van te hebben, hoe het gezonde en het zieke lichaam zich tot elkaar verhouden. Men kan vandaag de dag technicus zijn zonder er een idee van te hebben welke invloed de bouw van een of andere machine op het gehele verloop van de aarde-evolutie heeft, en men kan vandaag de dag een geniale uitvinder van een telefoon zijn, zonder er een idee van te hebben wat de telefoon voor de gehele aarde-ontwikkeling betekent. 

De mensen missen het zicht op het verloop van de menselijke ontwikkeling. En ieder mens heeft zo zijn verlangen zich een kleine kring te vormen en in deze kleine kring een routine te verwerven, deze routine te gebruiken ten gunste van zijn egoïsme, dat hij voor zich creëert zonder er rekening mee te houden hoe het ingevoegd wordt wat hij als een deel van de wereld inbrengt, in deze wereld als geheel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 6 februari 1920 (bladzijde 158-159)

ik-weet-dat-ik-niets-weet

Eerder geplaatst op 31 maart 2017  (6 reacties)

4 gedachtes over “Veel weten, maar toch eigenlijk niets weten

  1. Boudy Tjho

    Eigenlijk wel ernstig dat het zo werkt. En vooral dat “we” ons dat niet bewust zijn. De welbewusten niet te na gesproken.

  2. Bernard

    Dat is juist de kwestie van deze tijd: bewustzijnsontwikkeling. Ik begrijp goed dat in de voorbije decennia mensen vanuit beperkt bewustzijn hun wetenschap hebben opgebouwd. Het gaat er dan juist om dat vanuit deze ‘kennis’ het bewustzijn zich langzamerhand ontwikkelt; dat is precies waar het bij het corona-virus om gaat. En bewustzijnsontwikkeling is geen kwestie van jaren, maar van decennia of misschien wel eeuwen. Er zullen zich meer situaties voordoen die een appèl op onze bewustzijnsontwikkeling doen. We zitten echt nog te vast in het materialisme en dat zal op zich al lastig zijn ons daarvan te ontdoen – wereldwijd . . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s