Niet de woorden, maar de spirit

In onze tijd kan iemand een krasse materialist zijn en iemand anders een krasse spiritualist, en beiden zouden heel goed vanuit onze materialistische tijd hun ideeën kunnen meedelen – het verschil zou niet groot zijn. Het komt er helemaal niet zo veel op aan of tegenwoordig iemand naar de letterlijke, woordelijke (Duits: wortwörtlich) inhoud zich tot het spiritualisme of het materialisme bekent, maar het komt erop aan vanuit welke geest hij het ene of het andere doet. Want de woordelijke inhoud is het niet, wat eigenlijk werkt, maar de geest van waaruit het een of ander is, die werkt; alleen wanneer men een abstracteling is, let men enkel en alleen op de woordelijke inhoud.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 1 februari 1920 (bladzijde 139)

1908scaled350

Steiner in Noorwegen 1908

Eerder geplaatst op 26 maart 2017  (1 reactie)

14 gedachtes over “Niet de woorden, maar de spirit

  1. Mooi citaat, waarmee Steiner weer de spijker op de kop slaat. Dat kind met die blonde haren en lichte ogen, kom je wel vaker tegen op foto’s. Vind het een leuke afbeelding. Je ziet duidelijk dat deze mensen een band met elkaar hadden en genoten van elkaars gezelschap. Marie Steiner staat er met een innemende glimlach ook goed op. Het sterke van dit steinercitaat zit hem er naar mijn idee vooral daarin dat wordt onderstreept dat het aankomt op de geest waaruit iemand handelt. Ik voel mij niet prima als antroposoof onder een select groepje van andere antroposofen. Ik wil mens kunnen zijn samen met alle andere mensen.

    1. Dus in die zin geen woorden maar daden, indachtig de geest waaruit gehandeld wordt; los van uiterlijke gezindte en gezindheid (of voetbalvereniging; grapje). Met daarbij de aantekening dat het zeker een weldaad kan zijn om te luisteren naar iemand die spreekt of schrijft met innerlijk waarachtigheid.

      1. Jendieng, ja, is wel Marie von Sivers. Ze zijn echter pas in 1914 getrouwd, ze heette toen dus nog niet Steiner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s