Spirituele ervaringen zonder gezond verstand zijn eigenlijk waardeloos (2 van 3)

Al zouden nog zo veel bovenzinnelijke ervaringen kunnen worden verkregen, maar de mensen zouden het versmaden om het gezonde mensenverstand op de juiste manier te gebruiken, dan zouden deze ervaringen voor de toekomst de mensheid helemaal niets baten. Integendeel, deze ervaringen zouden de mensheid aanzienlijk schaden. Want bruikbaar is een bovenzinnelijke ervaring pas dan, als ze is omgezet in de taal van het gezonde mensenverstand. 

En de echte kwaal van onze tijd is niet dat de mensen geen bovenzinnelijke ervaringen hebben. Bovenzinnelijke ervaringen zouden de mensen genoeg kunnen hebben, als ze die hebben wilden; die zijn er. Men gebruikt alleen het gezonde verstand niet om er toe  te komen. Wat vandaag de dag ontbreekt, dat is juist het gebruik van het gezonde mensenverstand. 

Het is natuurlijk ongemakkelijk om dit over een tijdperk en een generatie te moeten zeggen, dat zich juist bijzonder veel inbeeldt over het hanteren van dit gezonde verstand. Maar waarmee het in deze tijd het slechtste gesteld is, dat is niet de bovenzinnelijke ervaring; waarmee het in deze tijd het slechtste gesteld is, dat is de gezonde logica, dat is het werkelijk gezond denken, dat is bovenal ook de kracht van waarachtigheid.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 18 januari 1920 (bladzijde 92)

 

Franziska_Steiner

Franziska Steiner-Blie, moeder van Rudolf

Eerder geplaatst op 2 maart 2016  (16 reacties)

12 gedachtes over “Spirituele ervaringen zonder gezond verstand zijn eigenlijk waardeloos (2 van 3)

 1. Mayamari

  Hoe bijzonder hartverwarmend is het dat het gezonde verstand zich in liefde, vrijheid en verontrusting zich nu wereldwijd verenigd in deze waanzinnige crisis tegen de onmenselijkheid en ontmenselijkheid van de gepleegde wereldstaatsgreep…

 2. henri

  Door het zich verdiepen in de geesteswetenschap kan men bewust worden van wat een bovenzinnelijke ervaring eventueel zou kunnen inhouden , en wij hebben er allen veel die we niet eens zien of gewaarworden . Volgens ik nu herlees in het boek ,” de weg tot inzicht in hogere werelden ” oa veranderingen in het droomleven , en het stukje erna . Zoals men in het bewuste leven leert om te gaan met de zintuigen , moet men bij het bewust worden in de droombewustzijn eveneens wakker te worden in de droom .

 3. Mayamari

  Haike, het gezonde verstand is niet aan het zegevieren… ik vind het bijzonder dat het door alle censuur en boycot heen een krachtige opmars maakt… en wereldwijd.

   1. Mayamari

    Wat bedoel je Leonie met: Waar is dat dan?
    Het maakt me nieuwsgierig naar: Wat ging er dan bijv. door jou heen toen een jaar geleden de wereld op slot werd gegooid?
    Bij mij en anderen ging er een ijskoude rilling door ons heen van: Het is zover, het gaat nu al gebeuren… En hoe machtig groots is het hoe de ingewijde Rudolf Steiner ons door zijn vele voordrachten over onze tijd, niet met lege handen laat staan?

  1. Haike

   Een krachtige opmars…. 🙁

   Ik weet niet hoe gezond mijn verstand is, maar ik las vanochtend op de site van de NOS dat op de 4 Nederlanders er 3 zijn, die bereid zijn om zich te laten vaccineren. Of te wel: als ik goed kan rekenen 25%, gaat het niet doen. Ik denk dat de mensen die tot die 25% behoren tot de groep met het gezonde verstand.. Dat zijn op 17 miljoen Nederlandse inwoners er 4,2 miljoen en nog een paar, die het niet gaan doen. Die denken er blijkbaar kritisch na over wel of niet inenten, dat lijkt me ook een goede zaak om daar met je gezonde verstand over na te denken.

   Maar das dus wel een hele grote minderheid, dat kan ik niet rijmen met een krachtige opmars..

   Slag om de arm: ik weet niet hoe betrouwbaar de informatie van de NOS is, en waar ze die vandaan hebben…

   1. henri

    Jensen lacht flink in de laatste corna-aflevering met die 75 % en zegt omgekeerd zal het wel eerder , nu ik heb altijd gelezen dat er maar een 60 % willen …

    Voor de volledige aflevering moet je verder naar de eigen site van jensen.nl want ook hij is er grotendeels van youtube eraf gegooid door de censuur

   2. Haike

    Dan lopen er misschien meer mensen rond die er serieus over nadenken dan volgens de site van de NOS. Dat zou mooi zijn.

 4. nationalevertelschool

  De huidige Geestesstrijd laat zich, mijns inziens, uit het onderstaande duidelijk aflezen.

  Uit het de laatste tijd vaker geciteerde boek ‘Over de Redding van de Ziel’ dat Bernhard Lievegoed in 1992 dicteerde staan nog een paar zinssnedes die in deze huidige tijd van de Covid-19, een extra alertheid kan oproepen. Ik zou bijna willen zeggen houd je schrap. Op zeven citaten wil ik de aandacht vestigen. Voor citaat 6 spreekt boekdelen.

  1) Iedere ontwikkeling gaat langzaam. De ahrimanische krachten willen alles versnellen. Je ziet dat in onze tijd ook overal gebeuren: de voorkeur gaat vaak uit naar kortlopende projecten en snelle resultaten. Ahriman organiseert dat op die manier om te voorkomen dat het menselijke ik een volledig bewuste verhouding krijgt tot nieuwe spirituele vermogens. (Blz. 75 en 76)

  2) Ahriman wil ik-loze mensen, die geen innerlijk contact hebben met de dingen maar als het ware automatisch handelen. Ahriman streeft een mechanische samenleving na. (Blz. 76)

  3) Hij wil ermee (het naar voren halen van toekomstige omstandigheden) bereiken dat de menselijke ziel er niet in kan ademen, er als het ware door wordt verstikt. (Blz. 76)

  4) … Dat is wat Ahriman doet: het subtiel verwisselen van hulpvaardigheid en controle. Let maar eens op: overal zie je dergelijke verwisselingen, die plaatsvinden zonder dat je het in de gaten hebt. Daarin zie je de grijns van Ahriman. (Blz. 98)

  5) … Ahriman wil elk mens zo vereenzamen dat er geen enkel contact meer is. (Blz. 98)

  6) De aanvallen op het antroposofische werk, in welke stroming dat werk ook staat, zullen heel grof worden. In de medische beweging zal het syndicaat van de farmaceutische industrie, die over miljarden beschikt met sociaal geweld bepaalde producten de wereld in drukken en ander producten juist tegenhouden. Ook producten waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor mensen, zullen willens en wetens worden gepromoot . De farmaceutische indrustie zal alles op alles zetten om de antroposiche geneeskunde monddood te maken.. Maar juist doordat de bestaande materialsistensche orde aan de verliezende hand is, komen uit die hoek de geniepigheden. (Blz. 99 en 100)

  7) In 1916 zegt Rudolf Steiner dat aan het begin van de eenentwinstigste eeuw het boze zal optreden in een vorm die dan nog niet besproken kan worden. Voor ons staat dat voor de deur… De meesten van ons zullen dat meemaken! (Blz. 114).

  Met vriendelijke groeten,

  Wim Wolbrink
  Nationale Vertelschool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s