De doden werken voortdurend in op onze fysieke wereld

U moet eraan denken dat de mens behalve dat hij hier zijn leven tussen de geboorte en de dood doormaakt, steeds weer een leven tussen de dood en een nieuwe geboorte doormaakt. Net zoals we hier de ervaringen hebben door de werktuigen van ons lichamelijk wezen, zo hebben we de ervaringen tussen dood en nieuwe geboorte, en deze ervaringen zijn beslist niet zonder betekenis voor wat we hier doen, terwijl we in het fysieke lichaam ons aardse bestaan doorbrengen. 

Deze belevenissen zijn echter ook niet zonder betekenis voor wat überhaupt op de aarde gebeurt. Want slechts een klein deel, en wel een tamelijk gering deel van wat hier op aarde voorvalt, is afkomstig van de in het fysieke lichaam levenden. De doden werken voortdurend in op onze fysieke wereld. En de krachten waarvan de mens tegenwoordig in het materialistische tijdperk helemaal niet spreken wil, zijn er toch. Er zijn voortdurend uit de spirituele wereld niet alleen van de wezens van de hogere hiërarchieën uitgaande krachten hier in de aardse wereld aanwezig, die onze fysieke omgeving configureren, doordringen, maar er zijn ook krachten doordrenkt in wat ons omgeeft, wat ons aangrijpt (Duits: ergreift), die van de dode mensen uitgaan. 

Zodat over het mensenleven een volledig geheel alleen kan worden ervaren als men uitziet boven wat de zintuiglijke ervaring en ook de historische ervaring hier op de aarde geven kan. Wat aanwezig is aan zulke krachten, is echter uiteindelijk ook enkel en alleen wat in feite de gehele mens, het gehele verloop van de menselijke ontwikkeling op aarde begrijpelijk maakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 18 januari 1920 (bladzijde 89)

leopoldine_steiner

Leopoldine Steiner (1864-1927) zuster van Rudolf Steiner

Eerder geplaatst op 25 maart 2017  (2 reacties)

10 gedachtes over “De doden werken voortdurend in op onze fysieke wereld

  1. Bijzondere steinertekst, Ridzerd. Voor wat betreft het zinsdeel ‘wat ons grijpt (Duits: ergreift)’, misschien kun je ook denken aan ‘wat ons’ aangrijpt of ‘wat ons roert’ of ‘wat ons raakt’? De overledenen, ja. Die foto van de zus van Steiner had ik nog nooit gezien. Jammer dat die zo wazig is, maar het geeft toch een indruk.

      1. Dank je Michel. Die foto had ik ook nog niet gezien. Ben zo op inhoud gericht dat dat er bij mij nogal vaak bij inschiet. Met een kat op schoot en ernstig kijkend naast haar andere broer die pas in 1941 overleed.

  2. Michel Gastkemper

    Mooi citaat, Ridzerd. Een kleine correctie: Leopoldine Steiner overleed op 1 november 1927 in Horn, ten noordwesten van Wenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s