Slapend

Ik heb er vaak over gesproken dat de mensen, hoewel zij wakker zijn, in de belangrijkste aangelegenheden eigenlijk hun leven slapend laten voorbijgaan. Dit is geen bijzonder verheugend verschijnsel, maar ik kan u de verzekering geven dat je tegenwoordig werkelijk, als je bewust door het leven gaat, vele, zeer vele slapende mensen ziet. Zij laten gebeuren wat er in de wereld gebeurt zonder zich ervoor te interesseren. Zij bekommeren zich er niet om en verbinden zich er niet mee. Slapend laten zij grote wereldgebeurtenissen aan zich voorbijgaan, hoewel zij schijnbaar wakker zijn.

Bron: Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? (bladzijde 7) – Vertaling Martien Ockeloen

Bron (Duits): Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Zürich, 9 oktober 1918 (bladzijde 146-147)

Eerder geplaatst op 23 maart 2017 (3 reacties)

21 gedachtes over “Slapend

 1. Evident. Kun je ook ‘slapend’ aan de coronacrisis voorbij gaan? Tijdens de lockdowns misschien? Doet me denken aan mijn eerste gedicht dat ik als jonge twenner schreef. Stijfjes maar welgemeend. Het werd geplaatst in een klein cultureel tijdschriftje dat natuurlijk allang niet meer bestaat. Schaakte graag en had nog een heel leven voor me.

  Lethargisch samenleven

  Van binnen braaf
  Denk ik mijzelf gaaf
  Terwijl van buiten bewerkelijk
  ‘k Word een ander onwerkelijk
  Waarom nog voorbestemd tot een Ik of Gij
  Temidden van een braaksel van verstommend Wij
  Dat niet langer tot zelfopoffering genegen
  Naar duister, sombere doembeelden is opgestegen
  De kans om in zo’n nachtmerrie te ontwaken…
  Nog liever mijn ganse leven verslapen!

  1. Haike

   Natuurlijk kan dat. Waarschijnlijk niet aan de Corona zelf, maar wel aan wat daarna komt; het inenten. Als je daar niet de moeite neemt om te gaan onderzoeken wat voor mogelijke consequenties dat heeft, door bijvoorbeeld niet de moeite te nemen om een dergelijk stuk wat Henri hier laatst plaatste van Marcel Messing door te spitten, (toegegeven het is een hele kluif en ikzelf heb het ook nog niet uit) kun je nooit een bewuste keuze maken voor wel/niet inenten. Ga je erin met de houding ze zullen het wel goed met ons voor hebben en beter weten dan denk ik dat er sprake is van een slaaptoestand.

   1. Haike

    Aha!

    Maar zoals ik reeds schreef Henri, ik heb het stuk nog niet uit dus waarschijnlijk heb ik daarom die link nog niet gezien.. Toch bedankt voor de aanwijzing!!

 2. Bernard

  Hoe konden mensen 100 jaar geleden weten wat er in de wereld gebeurde? En zelfs niet eens alles van hun eigen land! Nauwelijks radio, geen televisie of internet. Ook de kranten hadden weinig mogelijkheden.
  Zelfs nu nog kom je lang niet alles te weten, en zeker de details en achtergrond niet.
  En daarbij heb je heel veel aandacht nodig voor je gezin, zéker in deze tijd waar pubers door de digitale media van alles op zich af krijgen, daar nog geen referentiekader voor hebben en zich er dus in kunnen verliezen in hun gevoelige levensperiode. Dáár moet je je aandacht bij hebben!

  1. Onderschat de informatie-uitwisseling van 100 jaar geleden en ’s mens denkpotentieel niet, Bernard. Zorg voor het gezin is zeker heel belangrijk. Daar sta jij voor, dat weet. En ja, het puberbrein krijgt wat op zich af tegenwoordig… Afgezien van mijn werk, hoop dat mijn betaalde baan behouden blijft dit jaar, is het voor mij Solitude, leef ik helemaal in mijn eentje. Dat doen zo veel mensen. Wat echter niet inhoudt dat Me, Myself, I mijn absolute credo is.

   en (eerste twee minuten zonder geluid):

  2. M.L Heine

   Dit is heel waar, het overspoelen van de media en wereldwijde geluiden, kunnen je afleiden van een wezenlijke zorg en taak in je leefomgeving. Ik moet denken aan de man die een boom plantte en wat daaruit ontstond,of de jonge vrouw in india die een kind van de straat oppikte en nu een groot tehuis biedt voor vele kinderen. Ik vind het belangrijk te kijken wat jou bijdrage kan zijn om het verschil te maken. Verder kun je zoiets als het woelen van de wereld belichten met geestkracht en daarin het evenwicht zoeken.

   1. Ja is een mooi nummer inderdaad; ze is een echte muzikant en een hele bijzondere vrouw, In je bijkomende opmerkingen kan ik me ook goed vinden. Goed gezegd, Leonie.

 3. Leonie en Mariel, bedankt, fijn dat het overkomt. Ja een gedicht, ‘verdichting; verdichtsel’, heeft eigen zeggingskracht; dikwijls in zekere mate ironisch getoonzet om meer gelaagde levensparadoxen potentieel met elkaar tot verzoening te brengen of eenvoudigweg bloot te leggen.

  1. Haike

   Wauw!!

   Dank je wel voor je moeite Jendieng!!

   Weer dat Aluminium verhaal i.v.m. en Alzheimer. die laatste maakt mensen natuurlijk totaal onmondig..

 4. Philip

  nog eenpassend citaat gevonden tijdens lezen in Der Tod als Lebenswandlung:
  „Aber bald traten andere Geister ein, und dem Menschen verdunkelte sich gerade dadurch sein atavistisch-hellseherisches Bewußtsein. Also die Menschen woben, weil sie das sahen in ihrem atavistischen Hellsehen, einen Schleier, einen dunklen Schleier über die Taten der Engel. Aber jetzt soll der Mensch sie enthüllen. Deshalb soll er nicht verschlafen, was in sein bewußtes Leben hereingetragen wird in dem Zeitalter, das noch schließen wird vor dem 3. Jahrtausend“
  ……..
  „Wir können uns angewöhnen, wachende Menschen zu sein. Wir können mancherlei beachten. Wir können gleich einmal anfangen mit der Wachsamkeit, können finden, daß eigentlich im Grunde genommen kein Tag vergeht, in dem nicht in unserem Leben ein Wunder geschieht. Wir können diesen Satz, den ich jetzt sprach, umkehren, wir können sagen: Wenn wir an irgendeinem Tag kein Wunder finden in unserem Leben, so haben wir es nur aus dem Auge verloren. – Versuchen Sie einmal, Ihr Leben am Abend zu überblicken; Sie werden ein kleines oder ein großes oder ein mittleres Ereignis darinnen finden, von dem Sie sich werden sagen können: Es ist ja ganz merkwürdig in mein Leben hereingetreten, es hat sich ganz merkwürdig vollzogen. – Sie können dies erreichen, wenn Sie nur umfassend genug denken, wenn Sie nur Zusammenhänge des Lebens umfassend genug ins seelische Auge fassen.“ (GA182 blz 159ev)

  Philip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s