Afdaling/Opstijging

Hoe waar het ook is dat de mensheid afdalen moest vanuit een spiritueel verleden in de materialistische wereldbeschouwing, even waar is het dat ze weer op moet stijgen naar spiritueel inzicht. Alleen uit de spirituele levensbeschouwing zal hetgeen komen, wat harmonie, vrede en liefde geeft. Zo zal ook de antroposofie in de meest eminente zin praktisch zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis/ Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 23 juni 1907 (bladzijde 96)

Eerder geplaatst op 19 maart 2017 (2 reacties)

9 gedachtes over “Afdaling/Opstijging

 1. Volgens mij alles waar je op gericht bent geweest. Iemand die bijv. technicus is geweest, heeft die technische kennis ook na de dood. Het is zelfs zo dat alle grote uitvindingen ook geïnspireerd zijn door geestelijke wezens. Althans zo heb ik het begrepen. Als het niet klopt, hoor ik het graag.

  1. henri

   Ridzerd , nu had ik eens gelezen , maar waar weet ik niet meer ,was wel iets over Steiner dat iemand die weet hoe een auto ineensteekt daar niets van meeneemt na de dood . Dit wil ruimer zeggen dat als de gehele mensheid de kennis zou vergeten hebben over autos , dan zorgen de ahrimanische wezens ervoor datdien terugkomt in het geuegen van de mensen , dat is hun taak .

   1. Is mogelijk, Henri, dat de mens na de dood niets meeneemt van bijv. de kennis van een auto, maar Steiner zegt toch veel dat hiermee in tegenspraak is. Volgens hem was het nodig dat de mens alle hogere kennis zou verliezen omdat hij nu moet leren wat er in de fysiek-zintuiglijke wereld te leren is. Maar stel nu eens dat iemand een ontwikkelaar van smartphones of vliegtuigen is. Daar komt ontzaglijk veel denkwerk bij kijken, dat misschien nog wel ingewikkelder is dan bovenzinlijke kennis. Het lijkt me toch sterk dat de mens daarvan niets meeneemt na de dood. Steiner zegt toch ook dat men Ahriman niet moet zien als slecht en schadelijk, maar dat men ook veel van hem kan leren. Alleen de eenzijdigheid vormt het gevaar.

   2. henri

    Ridzerd,
    T ‘ is eig zo dat het meer niet om de inhoud die men meeneemt ( bv de kennis of techniek van de auto ) maar om de vorm van of hoe heb ik het gedaan met welke vaardigheden van geest en bedoelingen heb ik ernaar gekeken en wat heb ik eruit geleerd …. . Zo doet men in het volgende leven ook steeds iets wat volledig tegenovergesteld is en haaks staat op wat men graag en goed gedaan heeft in het vorige leven en om maar iets te zeggen een goede muzikale componist zal een goed wiskundige of architect worden in het volgende leven of omgekeerd . Het gaat erover hoe men de zintuigen gebruikt heeft , hoe men naar de dingen omgegaan is en met welk enthoesiasme .
    Trouwens uitvindingen komen van de muzen en zijn inspiraties vanuit de geestelijke wereld . Nu zijn zeker de arhimanische wezens belangrijke pionnen in het inspireren van allerhande steeds hoger vormen van techniek bv digitale en robotica en dit heeft vooral te maken met de toekomst van het transhumane mens in de evolutie en dat is ook juist hun doel om de mens daarmee te confronteren en hindernissen op te leggen opdat de mens alleen met vrijheid zich moet kunnen zich ontwikkelen . Het goede en slechte daarin hangt dan natiuurlijk af van wat de mens daarmee van zin is , of het alleen als nutsvoorzieningen met puur egoistische dolen of als vredelievende .
    Maar eig zijn we een beetje al aan het afwijken van de ware zin van het citaat , en zoals jij zegt is het zo dat vanaf het begin van het 5de na- Atlantische tijdperk zodus 1413 de mens moest afzien van al het spirituele van oude oerwijsheid en helderziendheid tot het moment dat Michael opnieuw tijdsgeest zou worden in 1899 om dan weerom op te klimmen naar boven . En dit ziet er volgens mij nu al niet zo goed uit , en daar wilde Steiner toen al iedereen van bewust van maken .

   3. Ja, men zou dus kunnen zeggen: de talenten en vermogens neemt men mee, maar het metamofoseert zich, het verschijnt in volgende levens in een andere vorm.

   4. henri

    Je neemt mij de woorden uit de mond , talenten en kwaliteiten , ik kon er niet direct opkomen …moet teveel moeite doen met het schrijven zelf en dat behoort nu juist niet tot mijn beste talenten , jammer 😟

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s