Of we hier spirituele begrippen opnemen of niet, dat bepaalt onze omgeving aan gene zijde

Wanneer de mens bij de huidige ontwikkelingsomstandigheden door de poort van de dood gaat, neemt hij de bewustzijnstoestand mee die hij zelf tussen geboorte en dood heeft geschapen. De mens die bij de tegenwoordige omstandigheden zich geheel en al alleen met ideeën en begrippen en gevoelens over de materiële, zintuiglijke wereld heeft beziggehouden, die veroordeelt zich bij de tegenwoordige omstandigheden ertoe dat hij na de dood alleen in een omgeving leeft, die op de gedurende het fysiek-zintuiglijke leven gevormde (Duits:ausgeprägte) begrippen betrekking hebben. 

Terwijl degene die spirituele gedachten opneemt, rechtmatig de geestelijke wereld ingaat, moet degene die het afwijst om spirituele gedachten op te nemen, in zekere in de aardse situatie blijven, tot hij – en dat duurt een lange tijd – geleerd heeft, daar zo veel geestelijke begrippen op te nemen, dat hij door deze in de geestelijke wereld gedragen kan worden. Dus, of we hier spirituele begrippen opnemen of niet, dat bepaalt onze omgeving daar. Velen van degenen, die – men kan het enkel met compassie zeggen – zich verzet hebben of verhinderd waren, spirituele begrippen hier in het leven op te nemen, die wandelen ook nog na de dood op aarde rond, blijven met de aardesfeer in verbinding.

Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle Geistwesen und ihr Wirken in der Seele des Menschen – Dornach, 18 november 1917 (bladzijde 176)

Steiner1922

Eerder geplaatst op 17 maart 2017  (2 reacties)

10 gedachtes over “Of we hier spirituele begrippen opnemen of niet, dat bepaalt onze omgeving aan gene zijde

  1. Bernard

    Een prachtig citaat! Als jong kind vroeg ik me al af waar alles uit voortgekomen is. Toen ik leerde over de ‘oerknal’ vroeg ik me af hoe die ontstaan was, enzovoort. Tot ik door een vriendin op de antroposofie kwam waar sprake is van de geestelijke wereld. Dan ga je daar van alles over lezen en probeer je je daar innerlijk mee te verbinden. En zo verder . . .
    Ik heb nooit begrepen dat sommige mensen er vanuit gingen dat er uitsluitend een fysiek-materiële wereld is; dan denk je dus niet na.

    1. Mooi kort autobiografisch relaas, Bernard. Of je niet nadenkt als je er van uit gaat of blijft uit gaan dat er uitsluitend een fysiek-materiële wereld bestaat, vraag ik me echter af. Dat zou ik niet willen stellen. Met betrekking daarop een kleine zelfreflectie: op 16-jarige leeftijd bekende ik me een paar maanden lang tot een atheïstisch wereldbeeld. Had ik niet willen missen. Ken daardoor verschillende daaraan verbonden levensgevoelens van binnen uit.

      1. Bernard

        Dat vind ik niet vreemd, John. Als puber onderzoek je veel wat er wordt gezegd en wil je je eigen waarheid vinden.

  2. nationalevertelschool

    Wat opnieuw zo mooi is van Rudolf Steiner is dat hij vanuit groot bewustzijn tot in de daden op aarde de zaken vanuit liefde laat uit gaan. Dat tussenzinnetje in het bovenstaande citaat zouden we eigenlijk er moeten uitlichten en in hoofdletters vermelden: – MEN KAN HET ENKEL MET COMPASSIE ZEGGEN –.
    Vraagt de huidige tijd met allerlei extreme Covid-19 maatregelen en verschillende elkaar uit de tent vechtende meningen niet dezelfde grondhouding: Compassie. Wellicht sluit dit dan naadloos aan bij wat ik Bernard Lievegoed vaker heb horen zeggen: “Mildheid, ja, mildheid.” Een mooie kerstgedachte om als grondhouding meditatief mee te nemen de twaalf heilige nachten in.

    1. Een mooie gedachte geef je hier weer, vertegenwoordiger van De Nationale Vertelschool (met een mooie website van een bijzonder initiatief). Compassie, medegevoel en mildheid… Mildheid is (1) in zeker opzicht een deugd die ontwikkelt en beoefent kan worden en (2) een metamorfose van aanvankelijke woede, in die zin dus ook een algemeen-menselijk biografisch gegeven. Hier iets meer over dat deugd aspect verbonden met een ontwikkelingsweg die men bewust kan (aan)gaan: bladzijde 81, 82 en verder van het geschrift De weg tot inzicht in hogere werelden.

      1. nationalevertelschool

        Beste John,

        Ja, het boekje ligt hier op mijn bureau op kantoor. De aanteking die ik gemaakt heb bij pagina 82 en 83 is: ‘Met mildheid doordrenkt’. Ik zal het vanavond meenemen in mijn twaalf-heiligen-nachten-meditatie. Dank je wel dat je mij op deze bijzondere pagina’s wees.

        Met vriendelijke groeten,

        Wim Wolbrink
        Nationale Vertelschool

      2. Beste Wim,

        Ja het zijn ware parel gedachten van Steiner. Wat knap dat je die meditatie doet. Heel goed. Echt waardevol. Fijn dat we een connectie maakten op LinkedIn.

        Kind greetings,
        John

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s