De mensheid mag niet in deze slaaptoestand blijven

Het moet nu komen dat de mensen de gemakzucht afleggen, om niet alleen maar zo te denken zoals de huidige zogenaamde hoogopgeleiden van de universiteiten het brengen; er moet een tijd komen waarin een aantal mensen bereid is een dergelijke ongemakkelijke levensbeschouwing op te nemen, die haar aanwijzingen, haar begrippen, haar ideeën uit de spirituele wereld haalt. Want de mensheid mag niet in deze slaaptoestand blijven, waarin ze blijven wil met de abstracte, algemene begrippen waarnaar de materialistische tijd streeft en ze dan nobel noemt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle Geistwesen und ihr Wirken in der Seele des Menschen – Zürich, 6 november 1917 (bladzijde 91)

ongemakkelijke-waarheid

Eerder geplaatst op 11 maart 2017

Advertentie

5 gedachtes over “De mensheid mag niet in deze slaaptoestand blijven

 1. Haike

  Maar ik denk ook dat de Antroposofie dan maar eens de hand in eigen boezem moet steken.
  Zoals de elementairwezens zich al afvragen: blijven de Antroposofen een pak dragen, of gaan ze eindelijk een spijkerbroek aantrekken?

  1. Haike

   Nou…

   Er zijn mensen binnen de Antroposofie die er in mijn belevenis echt hele goede, heldere inzichten hebben, waarvan ik dan bij mezelf denk: Wauw! Kreeg ik het maar voor elkaar om zo helder en doortastend te denken. Maar ze delen die inzichten alleen maar met gelijk gestemden wat ook begrijpelijk is. Maar het is zo belangrijk dat die inzichten ook buiten het wereldje worden uitgedragen, en daar kunnen ontkiemen, maar dat gebeurt niet of nauwelijks. Daarmee bewijzen we onze medemens denk ik geen dienst mee.

   Wouter de Gans was zo iemand, Hij was mijn leraar Nederlands op de Geert Groote school. Die kreeg het voor elkaar om gesprekken te voeren met Jos van Kemenade toen die minister was van onderwijs en voorstander van de Middenschoolproject, Wouter kreeg het voor elkaar dat de Geert Groote school deel uit maakte van dat experiment. Hij was communicatief zo vaardig dat hij ook bij anderen de interesse kon wekken voor een andere zienswijze.

   Wie ook in dat rijtje thuis hoort is natuurlijk Dieter Brull. Groot voorvechter van de Sociale Driegeleding, hij was een van de 4 oprichters van de Triodosbank. En toen verdeelcentrum Odin het licht zag, heeft hij ook daar adviezen gegeven over hoe om te gaan met geld; salarissen, inkomende geldstroom uitgaande geldstroom, enz.
   En zo zullen er nog wel een paar zijn geweest die ik niet ken of ff ben vergeten, waarvoor excuus. Maar de uitdaging aangaan met het risico dat je uitgelachen wordt over de belachelijk klinkende zienswijze die je ter berde brengt, is denk ik wat de elementair wezens bedoelen bij het aantrekken van die spijkerbroek.

 2. Leonie

  Prachtig citaat en passende in dit moment.Lees op dit moment Bernard Lievegoed: Redding van de Ziel! De Ziel is in het gedrang en moeten wij niet laten verkommeren. Zo jammer dat ik deze bijzondere mens niet heb mogen kennen

 3. Passend citaat Ridzerd. Ik denk dat de gulden middenweg bewandelen lastig is. Er zijn wetenschappers en “zwevers”. Ergens daar tussenin is het goed toeven. En het vereist waakzaamheid om niet van die middenweg af te stappen. Die twee kampen bestrijden elkaar. Ik vermoed dat de geesteswetenschap een goed middel is om het midden te houden. En het vereist wel werk. Aan jezelf. En daar hebben we ons hele leven, lang of kort, voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s