Er zal een tijd komen dat men zal zeggen: Wat praten jullie van goed en kwaad? Goed en kwaad, dat bepaalt de staat.

Vandaag de dag bejegent men degenen die vanuit de geesteswetenschappelijke inzichten proberen de waarheid te zeggen met de gesel van de minachting, met de gesel van de spot of, zoals men het vaak noemt, de gesel van de kritiek. In het zesde cultuurtijdperk (3573-5733) zullen zij beginnen deze mensen te genezen – te genezen! Dat wil zeggen: men zal tegen die tijd geneesmiddelen gevonden hebben, die men dwangmatig zal toedienen aan degenen die ervan spreken dat er een norm van goed en kwaad bestaat, dat goed en kwaad iets anders is dan een menselijke wetgeving.

Er zal een tijd komen dat men zal zeggen: Wat praten jullie over goed en kwaad? Goed en kwaad, dat bepaalt de staat. Wat in de wet staat, dat het goed is, dat is goed; wat in de wet staat dat het nagelaten moet worden, dat is slecht. Als jullie beweren dat er een moreel goed en kwaad bestaat, dan zijn jullie ziek! – En men geeft hen medicijnen, en men zal de mensen cureren. Dat is de tendens. Dit is geen overdrijving, dit is gewoon het venster, waardoor ik u zou willen laten zien.

Daarheen gaat het in het verloop van de tijd. En wat in het zevende na-Atlantische tijdperk (5733-7893) zou volgen – door dat venster zal ik u voorlopig niet blikken laten. Maar waar is het. Een tijd zal komen, want het laat zich immers niet terugdraaien, wat in de menselijke natuur is. Het zal geleidelijk op zodanige wijze tot uitdrukking komen, dat men volgens de begrippen van de natuurwetenschappelijke wereldbeschouwing de mensen als ziek zal zien, en zal proberen de nodige geneeswijze tot stand te brengen. Dit is geen fantasie. Juist de allernuchterste beschouwing van de werkelijkheid geeft dit, waarvan hier gesproken wordt. En wie slechts ogen heeft om te zien en oren om te horen, die ziet overal het begin hiervan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – BAUSTEINE ZU EINER ERKENNTNIS DES MYSTERIUMS VON GOLGATHA – Berlijn, 12 april 1917 (bladzijde 241-242)

df579e7c6bcd10505eccbb310c2f893d

Rudolf  Steiner met zijn harem 🙂. Van links naar rechts: Selma Wilde, Lisa Moltke, Pauline von Kalckreuth, Rudolf Steiner en Eugenie von Bredow. De foto is in de zomer van 1906 gemaakt op het landgoed van de von Bredows in Landin.

Eerder geplaatst op 12 maart 2017  (8 reacties)

38 gedachtes over “Er zal een tijd komen dat men zal zeggen: Wat praten jullie van goed en kwaad? Goed en kwaad, dat bepaalt de staat.

 1. Cathy

  Rudolf Steiner met zijn harem (geen idee wie deze vrouwen zijn)

  Een nogal denigrerend woord ( harem) zal men nooit zeggen als er een groep mannen bij een vrouw staat!

  Vrouwen voelen zich veel meer thuis in de in de geesteswetenschap schrijft Steiner omdat hun hersenen veel soepeler in het denken zijn dan van de man, deze kan zich niet losmaken van ingesleten vooroordelen.
  Uit: het esoterisch christendom blz. 70 e.a.

   1. Bernard

    Nou, Steiner staat er wel bij met vooruitgestoken borst en een beetje schuin hoofd, zo van “wie maakt mij wat!” Ik ben toch nieuwsgierig naar wat deze foto aangeeft.

   2. Cathy

    Vrouwen voelen zich veel meer thuis in de geesteswetenschap schrijft Steiner omdat hun hersenen veel soepeler in het denken zijn dan van de man, deze kan zich niet losmaken van ingesleten vooroordelen.
    Uit: het esoterisch christendom blz. 70 e.a.

    Het bewijst wel dat bovenstaande inhoud waar is, gezien de mannen zeggen dat het woord “harem” maar een grapje is of dat je niet gezond denkt als je de grap er niet van in ziet!

    En het zijn de vrouwen die inzien dat dit een seksistische toespeling is.

    Nog maar even Wikipedia erbij gehaald.
    Een harem is een afgesloten en bewaakte woonruimte in een serail of huis, waarin de vrouwen – echtgenote en eventuele concubine – van een heerser of vorst wonen.

    Antroposofie lijkt me een geesteswetenschap waar men zorgvuldig met woorden zou moeten om gaan!

   3. Haike

    De en keer incarneer je als vrouw, een andere keer als man dus dat is niet zo zwart wit zoals je het er graag wilt doen uitzien.

    Verder heb ik ook wel eens wat op Wikipedia geschreven.. Ging over Antroposofie. Werd weggehaald door een van de beheerders van Wikipedia omdat hij persoonlijk van mening was dat het niet klopte.

    Dus hoe betrouwbaar Wikipedia is, is nog maar de vraag. Er schrijven daar niet alleen maar wetenschappers…

  1. Haike

   Ahum..

   Cathy,

   Ik kan me niet herinneren (maar dat kan ook heel goed aan mij liggen) dat je eerder hier hebt gereageerd. Niet dat ik je daar enig recht mee wil ontzeggen of zo, want ik ben van mening dat iedereen hier moet kunnen reageren ongeacht hoe vaak je dat wel/niet al gedaan hebt.

   Maar wat me opvalt… dan reageer je, en dan is dat er meteen een die niet over het citaat gaat, en ook nog met een negatieve inhoud.

   Terwijl ik denk dat dit een citaat is met een hele hoge actualiteitsgraad.
   Dus weg alle aandacht voor het citaat,… Ahriman dondert van z’n stoel af van het lachen, precies wat hij en zijn kompanen willen vermoed ik…

   Geen idee hoe intensief jij hier al wel of niet meeleest en dat gaat mij ook verder ook niet aan. Maar stel je kwam hier niet tot voor kort geleden, en je hebt niet de moeite genomen om eens door wat oudere citaten heen te lezen, dan kom je daar ook genoeg reacties tegen van de eigenaar van deze site, en valt daar ook enigszins uit op te maken wat voor een soort humor Ridzerd hanteert bezigt.

   Zoals Steiner zelf ook naar voren brengt: Oordeel niet naar aanleiding van een enkele waarneming..

   En als we elkaar dan toch om de oren gaan slaan met de verschillen tussen mannen en vrouwen:

   Ita Wegman (zeg maar soulmate van Steiner, ik denk nog meer dan Marie dat was) wordt later na de dood van Steiner de vereniging uitgezet, samen met Elizabeth Vreede tot op de dag van vandaag speelt dit conflict nog steeds in de vereniging tot in Dornach aan toe.
   Marie Steiner was er destijds een groot voorstander van dat Wegman en consorten de tent moesten verlaten, later is ze hoogstwaarschijnlijk hier van terug gekomen maar toen was het al te laat….

   De hele Nederlandse afdeling is eruit gezet geweest…

   Een man… jawel,….. genaamd Frederik Willem Zeylmans van Emmichoven de eerste voorzitter van de Nederlandse AVIN heeft moeten praten als Brugman om weer aansluiting te krijgen in Dornach. Maar het is hem wel gelukt..

   Niet dat dit het ultieme bewijs is dat mannen beter zijn dan vrouwen, dat wil ik er helemaal niet mee aantonen, maar in de door jou geplaatste reactie haal je zelf Steiner aan, wil jij daar wel mee aantonen dat je gelijk hebt? Van mij mag je, maar het leidt wel af van het citaat van vandaag.

   Misschien ken je het Parcival verhaal? Daar wordt zowel de oerfout van de man als ook de oerfout van de vrouw beschreven..

   In mijn vrije vertaling: Het ligt allemaal wat ingewikkelder en ook genuanceerder dan dat je kan bereiken door een ander met een citaat om de oren te gaan slaan op z’n eigen citatensite.

   1. Ineens, zelfs hier op deze plek wordt zo kort door de bocht gereageerd. Waarom? Het citaat zelf is meer dan actueel. Dank je Ridzerd en dank je Haike voor je reactie. Ik begrijp helemaal dat Ridzerd het onderschrift plaatst. Als mijn vader met mijn moeder en twee dochters ergens binnenkwamen zeiden de mensen ook gekscherend: daar heb je hem met zijn harem. Dat is gewoon een uitdrukking in mijn ogen. Ik vond het grappig Ridzerd.

   2. Haike

    Tja,…

    Het is altijd hetzelfde bij mij, namelijk dat ik uitblink in het vergeten waar ik wat gelezen heb. Maar ik heb begrepen dat de Humor een Geestelijk wezen is wat in de hoogste hiërarchen vertoeft van de Geestelijk wereld.
    Als ik niet met zelfspot en wat prettig sarcasme over mezelf en mijn Hersentumor had kunnen spreken denk ik niet dat ik dit nog had kunnen schrijven. Humor heeft een wezenlijke bijdrage geleverd om me er doorheen te slepen.
    Liesbeth ik begrijp uit je reactie dat je er op een dergelijke manier instaat, fijn dat je dat deelde.

 2. henri

  Heel toepasselijk, dit citaat op de coronamaatregelen en wetgeving en het voortdurend snoeren van de menselijke vrijheid van gedachten oa de censuur die de MSM dagelijks toepast op degenen die nog over een gezond denken beschikken en aan de eigen bewustzijnsontwikkeling werken .

   1. 100% zeker weet ik het niet, Michel. Ik heb diezelfde foto eerder bij een citaat geplaatst, alleen ik weet niet meer welk citaat, daarom kon ik het bij mijn Steiner citaten ook niet terugvinden. Wel weet ik zeker dat ik toen de namen er wel bij had. Het is mogelijk dat ik het dan van John Wervenbos of iemand anders heb gehoord. In ieder geval bedankt.

   2. Als ik de beschrijving lees in de link, Michel, dan zou het inderdaad deze Emil Leinhas kunnen zijn, maar de foto bij het citaat is te onduidelijk om hem werkelijk te herkennen. Ik zet het er daarom maar niet bij. Bedankt voor dit speurwerk.

 3. Bernard

  Waardige theosofische vrouwen uit Berlijn, die, niet zonder achtergrond en toch met een schalkse achtergrond, zich rond Rudolf Steiner hadden verzameld als de “Berlijnse dierenriem”.
  (vertaling uit het boek dat Michel aangeeft)

 4. Bernard

  Om terug te komen op het citaat van vandaag: er zijn helaas ook mensen die door hun amorele opvoeding weinig moraliteit ontwikkeld hebben. Daarvoor is de betreffende wetgeving aangelegd.
  Zou in de komende 3000 à 4000 jaar daar iets in veranderen? De mensen zijn steeds meer op zichzelf gericht – als je er zelf maar beter van wordt, die ander moet ook maar voor zichzelf zien te zorgen! Dat is ook de discussie in de huidige corona-crisis – “waarom moet ik anderhalve meter afstand houden en kan ik niet winkelen als vooral ouwe mensen sterven aan corona! Die gaan toch wel dood . . . !”
  Maar als je ziet hoe we ons de laatste 2000 jaar ontwikkeld hebben, zou het best kunnen dat moraliteit een sterkere drijfveer wordt, door alle ellende heen, dat wel.

  1. Bij wijze van spreken steelt Bello(?) op de foto de show. Ik begrijp het gevoel, Bernadette en een aantal andere dames. Maar dit wil ik toch zeggen: Ridzerd, ken hem inmiddels zo’n acht jaar, heeft dit niet denigrerend bedoeld. Ongetwijfeld stonden de dames op de foto pal voor antroposofie, net zoals hedendaagse antroposofes(/n).

   1. Inderdaad, John, vanzelfsprekend niet denigrerend bedoeld. En trouwens, als het al denigrerend zou zijn, dan zou het denigrerend voor Steiner zijn en niet voor die vrouwen. Want het zou immers betekenen dat Steiner een sexuele relatie zou hebben met 4 vrouwen. Maar het is een grapje, waar Steiner zelf waarschijnlijk ook om zou lachen.

 5. Ik ga er verder niet op in wat hier over het woord ‘harem’ bij de foto gezegd wordt. Het is hier een Rudolf Steiner citaten site, niet een Rudolf Steiner gezeur site. Verdere reacties hierover worden verwijderd.

 6. Anoniem

  ANTON,

  Het is in feite heel interessant,unique en grappig dat “de Harem van Steiner” zoveel reacties (zo’n 30) opgeleverd heeft! Ongekend!

  Hieruit kun je best wel concluderen dat onderwerpen als rascisme,sexisme enz. best nog wel een open discussie verdienen, waarbij geen rollen worden bedeeld aan gevoelens rond seks,rascisme e.d.
  Wat m.i. zinvol kan zijn is het voortzetten van de op gang gekomen discussie, maar dan wel
  met de beperking dat we deze discussie met elkaar zoveel mogelijk op een geesteswetenschappelijk niveau houden.

  Tenslotte nog even een geheel andere suggestie. Ik volg de site al enige jaren en het zou wat mij betreft best weleens aardig zijn om op gezette tijden een foto van de auteur bij zijn reactie-tekst te plaatsen.
  En aan wie de eer de rij te openen? Wie anders dan de man die deze Site voor ons met grote inzet al zovele jaren en discipline onze Grote Steiner Citaten Site verzorgt:
  RIDZERD VAN DIJK

  Anton van Rooijen

  1. Op zich welk een leuk idee, Anton. Het zou wel aardig zijn dat er bij de reacties ook een foto van de auteur staat. Maar een foto van mezelf heb ik er liever niet bij. In het begin, al bijna 10 jaar geleden had ik er wel wat foto’s bij, ook 1 of 2 van mezelf. Toen schreef een Nederlander, die in Columbia woont er iets bij. Hoe hij het precies schreef, weet ik niet meer. Maar het kwam er op neer dat ik niet vrolijk genoeg keek naar zijn zin. Hij schreef: ‘Hier in Columbia hebben de mensen het zwaar en in mijn stad worden gemiddeld vijf mensen per dag vermoord, maar even goed zijn ze altijd vrolijk. Maar jij in het welvarende Nederland niet.’ Zodoende heb ik geen lust meer om er een foto bij te zetten.

 7. Anoniem

  Ja Ridzerd,ik begrijp je reactie, maar de DEZE reactie is de enige reactie, ik denk dat een foto zeker wat te vertellen heeft.Onwillekeurig schep je onbewust een beeld hoe de scribent er uit ziet.
  Meestal stemt deze creatie niet overeen met de werkelijkheid, dus een persoonsfoto foto geeft
  zeker wel aanvullende informatie.Zonder begeleidende persoonsfoto wordt de tekst zeker niet aangetast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s