Over zelfdoding

Wanneer een mens zelfmoord pleegt, heeft hij zijn Ik met het fysieke lichaam vereenzelvigd. Daardoor ontstaat nadien des te heviger de begeerte naar het fysieke lichaam. Hij komt zichzelf dan voor als een uitgeholde boom, als iemand die zijn Ik verloren heeft. Hij heeft dan een voortdurende dorst naar zichzelf.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93a – Grundelemente der Esoterik – Berlijn, 7 oktober 1905 (bladzijde 95-96)

1484903_orig

Eerder geplaatst op 12 februari 2017  (6 reacties)

7 gedachtes over “Over zelfdoding

  1. Haike

    Hmm,

    Geen einde kunnen maken aan het leven… want het is oneindig volgens het plaatje hierboven. Volgens mij stelt Wolfgang Weirauch via Verena Staël von Holstein de vraag aan de elementairwezens wat er met de zelfmoord terorist gebeurd als die overgaat tot de daad. En het antwoord is dan: die spat uiteen tot zand. De Ziel versplintert. Eigenlijk kom je dan uit bij J.K. Rowling die het in de Harry Potter reeks heeft over Gruizelementen die Harry moet zien te vinden en vernietigen,,,

    Aan Steiner wordt gevraagd hoe het zit met de ‘Zonde” Die bestaat vrijwel niet is dan het antwoord. En als hij er is dan is dat de zelfmoord omdat je dan ingaat tegen de verdere ontwikkeling van alles, is het antwoord. Ook hij heeft het over de Ziel die dan in stukken uiteen spat.

    De Amerikaanse actrice Shirley MacLaine die tamelijk spiritueel onderlegt is, beschrijft in haar boekje naar Santiago de Compostela dat ze de ondergang van het Aquarius tijdperk meemaakt, in een achter haar liggende incarnatie, en dan in wanhoop zelfmoord pleegt, en dat haar, dat door de Geestelijke wereld niet in dank wordt afgenomen…

  2. Bernard

    Toch snap ik de tekst van Steiner niet, ondanks Haike’s reactie. En ik vraag me ook af hoe het dan is als iemand vermoord wordt of als er euthanasie gepleegd wordt.

    1. Ja, hoe het dan is als iemand vermoord wordt of bij euthanasie of bijv. plotselinge dood bij een ongeluk, dat heb ik mij ook vaak afgevraagd. Ik heb me er al lang mee vezoend dat ik veel van Steiner’s werk niet begrijp. Er is heel wat in zijn werk dat ik wel begrijp, maar er is ook veel waar ik – en waarschijnlijk velen met mij – geen touw aan vast kunnen knopen.

    2. Haike

      Iemand die vermoord wordt, of gedood wordt ongeacht de reden, treft niet hetzelfde lot als degene die zelfmoord pleegt. Maar mensen die heel plots overlijden door inderdaad een (verkeers)ongeluk hebben vaak niet onmiddellijk in de gaten dat ze de overstap hebben gemaakt. Laurens van der Graaf die in de MH 17 zat, was leraar Nederlands op de Amsterdamse Vrije School, en heeft nog een poos daar rond gehangen omdat hij dacht dat hij daar nog moest zijn.

      De begeerte naar het fysieke lichaam waar Steiner het in dit citaat over heeft, komt volgens mij voort uit het feit dat de zelfmoordenaar tot het besef komt wat voor een fout hij / zij maakt, en terug wil naar dat lichaam om de incarnatie af te maken.

      Ridzerd, heb jij niet ooit een citaat geplaatst waarin Steiner aangeeft dat het lichaam van de zelfmoordenaar beter begraven kan worden dan gecremeerd? Dat gaat mijn inziens om dezelfde reden; het verlangen om terug te kunnen komen in dat lichaam.

      Van de euthanasie weet ik dat dat te maken heeft met het overslaan van het stervensproces, ook dat is beter om bewust door te maken, dat doe je namelijk niet bewust wanneer er euthanasie wordt toegepast. Maar het valt niet onder zelfmoord geloof ik, het is misschien een minder gelukkige tussenoplossing.

      En voor dat er een discussie losbarst waarin mij verweten wordt dat ik een tegenstander ben van dergelijke handelingen: Nee dat ben ik niet, een ieder moet dat maar voor zichzelf beslissen, zelf zal ik het nooit doen, en als ik arts zou zijn geweest zou ik ook tegen de patient zeggen dat ze naar een collega moeten gaan, maar ik zou niet mijn vingertje opsteken en roepen dat mag niet.

      1. Haike, nee over begraven of cremeren in verband met zelfmoord heb ik geen citaten geplaatst. Er staat me wel iets van bij dat ik er eens iets over gelezen heb in een boek van W.F. Veltman. Daar stond meen ik dat volgens de antroposofie over het algemeen de voorkeur wordt gegeven aan begraven, maar daarbij stond niet specifiek iets over zelfmoord. Steiner zelf is overigens wel gecremeerd.

  3. Anoniem

    Anton

    Dank u allen voor deze diverse gedachten over het doodgaan, reacties ,waaruit je ook kunt
    concluderen dat ,zelfdoding,vermoord worden, uithenasie,de arts die uit principe geen euthenasiie wil plegen, een verkeersongeluk.,enz.enz.
    Deze voorbeelden tonen ons de complexiteit van al datgene wat met de dood te maken heeft…
    De anthroposophie biedt ons hierbij ongetwijfeld steun bij het vinden van de antwoorden.Dat
    betekent niet dat door het alleen lezen van een paar boeken over incarnatie een bevredigend antwoord volgt op deze vragen,maar het verruimt ongetwijfeld ons bewustzijn.
    Rudolf Steiner was een grote geest,een ingewijde en kon over het algemeen vrij snel het karma
    van de mensen schouwen,maar ook niet altijd.Zo nam hij een keer een ”lastige incarnatie” mee naar bed om het antwoord in de geestelijke wereld te vinden.
    Zo beschrijft Steiner ook in een van zijn boeken dat je bij het karma schouwen
    vooral ook moet letten op de simpele bewegingen van de mens (hoe iemand loopt,staat of gaat).
    Bij een bekende figuur liep hij vast tijdens het karma onderzoek en kwam er even later achter door het simpele feit dat de persoon in kwestie mank liep.
    Ik heb in dit verband ook aandacht gegeven aan het karma,omdat zonder het betrekken van het begrip incarnatie is er geen bevredigend antwoord te vinden m.b.t. het beladen begrip ZELFMOORD, en daarom moet er in absolute zin heel prudent mee worden omgegaan.
    Anton van Rooijen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s