Door het kind spreekt de geestelijke wereld. De mensen weten het alleen niet. 

Ik heb al vaker de zin uitgesproken: De grootste wijze kan misschien het meeste van het kind leren. – En als feitelijk degene, die zelf in de geestelijke wereld zien kan, het kind voor zich heeft met de stroom die omhoog gaat in de geestelijke wereld, dan is het – vergeeft u de triviale uitdrukking – alsof hij in het kind zoiets als een telefoonverbinding met de geestelijke werelden heeft. Door het kind spreekt de geestelijke wereld. De mensen weten het alleen niet. De allerwijste kan het meeste van het kind leren. Het kind spreekt niet, maar de engel spreekt uit het kind.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – München, 11 februari 1911 (bladzijde 64)

Eerder geplaatst op 20 januari 2017  (7 reacties)

Advertentie

5 gedachtes over “Door het kind spreekt de geestelijke wereld. De mensen weten het alleen niet. 

 1. Haike

  Ik heb het geloof ik wel eens eerder hier beschreven; ik heb een achterneef en toen hij een jaar of of acht was meen ik, zei hij: ‘Elk mens heeft een Duivel en een Engel in zich, en die strijden met elkaar, maar de Duivel gaat winnen’. En ja hij zat op de vrije school, maar daar hadden ze hem dat niet vertelt. En zijn ouders hadden het hem ook niet wijs gemaakt…

  Maar toen ik hem vroeg wat er zou gebeuren als ik mijn Engel zou gaan helpen, wie er dan zou winnen, kwam er een diepe frons tussen zijn wenkbrauwen, en een korte stilte van overpeinzing vulde de ruimte, waarop hij zei: Ja dan wint de Engel natuurlijk.

   1. Haike

    Graag gedaan. Ik vind het daarnaast ook een prachtig praktijk voorbeeld wat aantoont dat het citaat niks van doen heeft met filosofie van de koude grond.. of uit een of andere zweverige hoek komt..  😇

  1. Mooi voorbeeld , Haike! Doet me denken aan dat verhaal waarin iemand vertelt dat iedereen een witte en een zwarte wolf in zich heeft en daarop vraagt de ander; welke er dan wint en dan zegt de eerste; die je eten geeft ! Weet iemand de precieze(re) versie en/of waar dat vandaan komt? Hartelijk dank vast!

   1. Haike

    Dank je wel Miffie. Ik had exact dezelfde gedachte erbij die jij nu schrijft, het verhaal van de wolven ook hier wel op de site door mij gepost. Ik heb het mijn achterneefje toen ook gevraagd door hem dat verhaal te vertellen, maar dat kende hij niet. Ik denk ook dat hij toen nog te jong was om de gelijknis goed te kunnen doorzien. (Ondertussen is hij overigens van achterneefje naar achterneef gegaan en vorig jaar heeft hij de 12e klas afgerond.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s