Alles leidt naar decadentie, naar barbarij, naar de ondergang van de beschaving

Het moet steeds meer en meer benadrukt worden: dat het zeer noodzakelijk is om vandaag de dag de dingen zeer ernstig te nemen! De mensen vinden het ongemakkelijk, dit ernstig nemen. Ze willen steeds maar weer geloven dat het wel in de oude sleur verder zal gaan. Nee, het zal niet in de oude sleur verder gaan!

Als er zo verder geleefd wordt, zoals geleefd wordt zonder de aansporingen die uit de geestelijke wereld komen, dan kan verder industrie bedreven worden, er kunnen banken zijn, er kunnen universiteiten zijn, waar alle mogelijke wetenschappen geleerd worden, er kunnen andere beroepen verder uitgeoefend worden – alles leidt naar decadentie, naar barbarij, naar de ondergang van de beschaving.

Wie niet rechtstreeks dat in het leven wil brengen, wat uit de geesteswetenschap kan komen, die wil in feite niet de vooruitgang, maar de achteruitgang. En het merendeel van de mensen wil vandaag de dag de neergang en maakt zichzelf wijs dat uit de neergang nog een opgang zou kunnen komen. 

Bron: Rudolf Steiner – GA 202 – Die Brücke zwischen der Weltgeistigkeit und dem Physischen des Menschen/Die Suche nach der neuen Isis, der göttlichen Sophia – Dornach, 26 december 1920 (bladzijde 275-276)

Eerder geplaatst op 13 januari 2017  (4 reacties)

Advertentie

4 gedachtes over “Alles leidt naar decadentie, naar barbarij, naar de ondergang van de beschaving

 1. Bernard

  En dan te bedenken dat precies 100 jaar geleden de economie nog lang niet zo ver ontwikkeld was als nu! De crisis van de jaren ’30 en WOII moesten nog komen en nu zitten we – althans de meesten van ons – op rozen. En ja . . . dan komt corona – we moeten nadenken over hoe we leven, rekening houden met anderen, afstand, mondkapjes, niet teveel bij elkaar! In elk geval niet meer in de oude sleur verder gaan, en ja: dan krijg je reacties, dan worden o.a. zogenaamde ‘waarheden’ verspreid die nergens op slaan en die de meesten niet controleren kunnen, maar omdat ze de ‘oude sleur’ niet kunnen loslaten gaan ze er in mee. Ja, decadentie!
  Steiner zegt: aansporingen uit de geestelijke wereld serieus nemen. Volgens mij hoef je daarvoor geen antroposoof te zijn, maar moeten we ons bewustzijn ontwikkelen, gericht op omgaan met elkaar, respect, geen oogkleppen op voor de ellende in andere delen van de wereld en ons realiseren dat de fysieke wereld ergens uit ontstaan is wat niet met materiële kennis – hoe ver ontwikkeld ook – kan worden begrepen (zoals briljante wetenschapper Stephen Hawking ooit wanhopig heeft uitgeroepen . . .) .
  Ik denk dat dit Steiner-citaat in deze tijd uiterst serieus genomen moet worden. We moeten ons niet laten verleiden door materiële welvaart of spirituele ervaringen die ons losmaken van de aardse realiteit. Bewustzijn mbt de ontwikkeling van ieder mens in deze fysieke wereld als basis van ons handelen!

 2. henri

  Bernard Lievegoed had dit allemaal goed doorzien en voorspelde waarin wij zullen belanden en dat we al bijna aan de rand van de afgrond staan , en wat de toekomst betreft dat we een tijd van enorme uiterlijke chaos tegemoet gaan ….heb nog onlangs een paar stukjes gekopieerd uit een geleend boek met een inteview door Jelle van der Meulen daaraangaande . Wel al uit de jaren 80 , toch heel frappant wat hij zag .
  Het komt er in feite neer te zien welke impulsen werkzaam zijn en welke invloeden op die impulsen werken .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s