Mensen zullen zeggen: Het is pathologisch om ooit aan geest en ziel te denken

Zoals indertijd bij het concilie van Constantinopel (869 n. Chr.) de geest afgeschaft is, dat wil zeggen zoals men dogmatisch bepaald heeft: De mens bestaat slechts uit lichaam en ziel, van een geest te spreken is ketters -, zo zal men in een andere vorm nastreven om de ziel, het zielenleven af te schaffen.

En de tijd zal komen, misschien in een niet zo verre toekomst, waar bij een dergelijk congres zoals dat in 1912 heeft plaatsgevonden, nog geheel andere dingen zich zullen ontwikkelen, waarbij nog heel andere tendensen zullen opkomen, waar men zeggen zal: Het is al ziekelijk bij een mens, als hij aan ziel en geest denkt. Gezond zijn alleen de mensen die alleen maar van lichaam spreken. – Men zal het als een symptoom van een ziekte zien, als een mens zich zo ontwikkelt dat hij op het begrip komen kan: Er bestaat een geest of een ziel. – Dat zullen zieke mensen zijn. En men zal – daar kunt u zeker van zijn – een geschikt medicijn vinden dat men gebruiken zal. Indertijd schafte men de geest af. De ziel zal men afschaffen door een medicijn. Men zal door een “gezond inzicht” een vaccin vinden, waarmee het organisme zo bewerkt wordt in de zo vroeg mogelijke jeugd, zo mogelijk meteen bij de geboorte, dat dit menselijk lichaam niet op de gedachte komt: Er bestaat een ziel en een geest.

Zo scherp zullen de beide wereldbeschouwingsstromingen tegenover elkaar komen te staan. De ene zal nadenken over hoe begrippen en ideeën te vormen, opdat zij de echte werkelijkheid, de geest- en zielwerkelijkheid weergeven (Duits: gewachsen sind). De anderen, de volgelingen van het hedendaagse materialisme, zullen het vaccin zoeken dat het lichaam “gezond” maakt, dat wil zeggen: zo maakt, dat dit lichaam door zijn constitutie niet meer over zulke dwaze dingen praat als ziel en geest, maar “gezond” spreekt over de krachten, die in machines en chemicaliën leven, die in de wereldnevel planeten en zonnen vormen. Dat zal men door fysieke procedures teweegbrengen. Aan de materialistische medici zal men het overlaten om de zielen uit de mensheid te verdrijven.

Ja, degenen die geloven dat men met luchthartige begrippen in de toekomst kan zien, die vergist zich zeer. Met ernstige, grondige, diepe begrippen moet men in de toekomst zien. Geesteswetenschap is niet een fantasterij (Duits: Spielerei), is niet zomaar een theorie, maar geesteswetenschap is tegenover de evolutie van de mensheid een werkelijke verplichting.

Veel-mensen-vergeten

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt/Der Sturz der Geister der Finsternis – Dornach, 7 oktober 1917 (bladzijde 97-98)

Eerdere geplaatst op 8 januari 2017 (8 reacties)

Advertentie

23 gedachtes over “Mensen zullen zeggen: Het is pathologisch om ooit aan geest en ziel te denken

   1. Bertje

    En nu dan het coronavirus en de daarop volgende inentingen zodat we straks weer leuk verder kunnen gaan met ons oude leven. Steeds nieuwe onbekende virussen zullen de kop op steken en weer nieuwe virusremmers zullen dan gezocht moeten worden.

    Ziektes zijn daarnaast mede verantwoordelijk door de onvolwaardige voeding die velen iedere dag tot zich nemen. Dat bereft trouwens niet alleen de dikke mensen.
    Alles staat op de rem! Ik hoop dat mensen gaan beseffen dat er geen maakbare wereld is.

   2. Haike

    Dag Bertje,

    Dat laatste wat je schrijft, daarvan vraag ik me ten sterkste vanaf of dat zo is. Ik leef redelijke gezond, 85% van wat ik eet is biologisch, ik beweeg misschien wat aan de minimale kant, maar ik loop en fiets, loop dagelijks 72 traptreden op en af, en nog wat van die dingen. Ben mijn hele leven al bezig met alternatieve zienswijzen waarvan voor mij persoonlijk de Antroposofie een hele belangrijke is.
    Toch krijg ik Kanker als kleine jongen, en als volwassene nog een keer, een blinde darmontsteking die er midden in de nacht wordt uitgehaald. Een longontsteking met 41.2º koorts, waarvan ze dachten blijft hij hier of gaat-ie? En als klap op de vuurpijl Trombose met een bijna fatale afloop.
    Steiner heeft het er ook over, dat je zelfs met Antroposofische middelen op het dak kan gaan zitten (bij wijze van) want als je je voor je incarnatie hebt voorgenomen een aantal zaken te willen door te maken gebeurt dat toch wel, en ga je toch wel ziek worden. Vaccinatie of niet, medicijnen of niet.

    En er speelt ook nog de andere kant; die van de elementairwezens die verzorgen in de nacht het fysieke lichaam van de mens als hij slaapt. Doen ze dat niet krijg je te maken met een levenloos lichaam. Maar die wezens hebben ook te maken met het wel/niet veroorzaken van ziekten. De manier waarop wij hun wereld benaderen (waaronder planten, bomen, elfen sylfen, dwergen trollen, reuzen enz) zal veel uitmaken in het wel/niet krijgen van ziektes en (wereldwijde) epimedieën. Het geeft aan dat de Geest boven de materie staat…

   3. Leonie

    Dit delen op mijn Facebook? Ik denk dat mijn vriendjes aldaar mij in huize Ursula laten opnemen.

 1. Anoniem

  In een eerder geplaatste reactie op dit citaat van Rudolf Steiner, heeft iemand alle inentingen gehad en is toch gekomen tot een geestelijke ontwikkeling. Is de Geest niet altijd sterker vraag ik mij af?

  1. henri

   R Steiner heeft hierover gezegd dat eigenlijk op zichzelf vaccineren niet zo erg is , op voorwaarde dat men dan ook openstaat voor het geestelijke en daaraan werkt aan een morele levenshouding en spiritualiteit . Dwz dat mensen die uitsluitend vaccineren voor materiele doelstellingen , nl gezondheid , een verkeerdelijk inzicht erop na houden want gezondheid heeft in een materiele beschouwingswijze eigenlijk de “deugdzaamheid” verdrongen . Een mens is van nature genoeg geimmuniseerd ( tot 60 % ) en heeft geen vaccinaties nodig , op voorwaarde dat je gezond leeft en denkt , maar hoeveel mensen doen dat tegenwoordig nog , gezond denken , zelf de regering en haar leiders zijn het spoor bijster doen dat niet meer zoals nu te zien is bij de cojonacrisis …..

   1. Haike

    Tja dat denken..

    Op de Warmonderhof werd ik geconfronteerd met de mededeling dat het sowieso een illusie is om te denken dat het fysieke voedsel wat je tot je neemt je fysieke lichaam voedt. Dat doet het namelijk niet. Dat wat je fysiek voedt krijg je binnen via je zenuwzintuig stelsel. Het voedsel wat je eet beïnvloed je denken.Zoals in het Duits gezegd wordt: Man ist was man Est.
    En volgens mij hebben Ziel en Geest invloed op dat (gezonde) denken. Als dan aan de materialistische medici wordt overgelaten om een vaccinatie te ontwikkelen die Ziel en Geest afsnijd van dat denken, en je suf door het leven begint te sloffen, alleen maar genetisch gemanipuleerd voedsel voorgeschoteld krijgt, gaat het volgens mij wel heel spannend worden Henri.

   2. henri

    Haike,
    Ik heb altijd verstaan uit wat ik gelezen heb bij Steiner voor zover ik me een beetje herinner dat men zich ook voedt oa via de ademhaling en via fijne kosmische elementen in de lucht en aangezien het verteringsproces ( of de stofwisseling ) een heel occult gebeuren is in het lichaam , net niet zoals het door de materialistische wetenschap gezien wordt die de mens als een voedselverorbende machine ziet , gaan de zwaardere getransformeerde voedselsubstanties naar beneden en de hogere naar boven ,naar het hoofd waar het de Phosfor vormt die daar licht uistraalt ,want wij zijn eig lichtwezens die licht terug uitstralen .Heel occult bijgenvolg , aldus zomaar zeggen , ons mensenvlees waaruit wij bestaan ontstaat uit het voedsel dat we opnemen is onzin ,/of zoals men vroeger zei ,als je veel beafsteak eet wordt je sterk …Toch alleszins belangrijk ids dat het voedsel clean is ,zonder chemica en dg en wat ook heel bel is de manir waarop het gemaakt is ,de morelekrachten die aan de bereidingswijze toegevoegd worden ,als je voedsel bereidt moet ook daar de werkplank tot altaar worden bij wijze van spreken . De elementale wezens zijn daar ook belangrijk bij het werken met voedsel .

   1. swenne58

    Het congres ging over een nieuwe wetenschap eugenetica of rasverbetering, het selectief fokken van (dieren of mensen) om een soort in de loop van generaties te verbeteren. Voorzitter van het congres was een zoon van Darwin.
    Steiner spreekt in verband hiermee over het ‘rumoeren’ van zielloze hersenen, een rumoeren van ideeën die realiteit waren in de Atlantische tijd, maar toendertijd ernstig misbruikt zijn.
    Te lezen eerder in de voordracht op blz 91-92. De hele voordrachtenreeks kun je lezen wanneer je de rode tekens GA177 aanraakt.

  1. Haike

   T’uurlijk maakt het uit, of je voedsel eet wat uit het reguliere circuit komt of uit de Biologisch- c.q. Biologisch-Dynamische Land- en Tuinbouw. Die twee laatsten maken een groot verschil naar mens dier en plant. milieu moeder Aarde, hoe je dat maar noemen wilt. Dergelijk voedsel is een aanrader voor een ieder. Maar het is niet doorslaggevend op het gebied van wel of niet ziek worden. Je kunt niet stellen dat biologisch eten voorkomt dat je ziek wordt. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die dergelijke middelen tot zich nemen een hogere weerstand hebben. Als ze dan ziek worden zal de ziekte in een mildere vorm optreden.

   Maar ziek worden / zijn, heeft ook een functie, het vormt de mens meer zichzelf te kunnen worden. Ik weet nog wel dat vrienden van me met drie dochters als kleine meiden wel een aantal kinderziektes doormaakten, en dat ze naar aanleiding daarvan zeiden ‘We hebben een hele andere dochter terug’.

   Zelf zeg ik ook dat ik nooit de man was geworden die ik nu ben als ik die kanker niet had gehad. En nog niet zo lang geleden was hier een installatie monteur voor de C.V. installatie. Hij had zaadbalteelt kanker gehad, door een complete hel was hij gegaan; kon niet meer liggen, staan zitten, noem maar op.. Maar hij zei spontaan: ‘Ik had het niet willen missen” 27 jaar oud..

   Maar voor de duidelijkheid: Natuurlijk wens ik niemand een ernstige ziekte toe, maar kom je in die situatie terecht dan valt er ook iets te halen..

   Vaccinatie doet wel het een en ander op dat gebied. In Zwitserland hebben ze aangetoond dat de groep mensen die wel als klein kind gewoon Mazelen hebben doorgemaakt, dat die groep vele malen minder met een ziekte als Kanker te maken heeft, op latere leeftijd.
   Bij mensen die gevaccineerd waren tegen Mazelen en de ziekte dus ook niet doormaakten, was het aantal Kankerpatiënten hoger.

   Bron: Hans Albonico. ‘Geweldige Geneeskunde: Vragen van een huisarts’. Nearchus: ISBN: 9789073310155

   Verder begrijp ik je niet helemaal met de vraag van welke persoon informatie vandaan komt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s