Wat is het dat de mensen weerhoudt van geestelijke kennis?

Wat is het dat de mensen tegenwoordig weerhoudt van geestelijke kennis? Gebrek aan innerlijke moed, om niet te zeggen lafheid. De mens wil alles passief ontvangen, wil voor de wereld gaan zitten als voor een film en zich alles laten vertellen door de microscoop en de telescoop. Hij wil niet het instrument van zijn eigen geest, zijn eigen ziel door activiteit stalen.

moedig-voorwaarts

Bron: Rudolf Steiner – GA 223 – Der Jahreskreislauf als Atmungsvorgang der Erde und die vier großen Festeszeiten – Dornach, 8 april 1923 (bladzijde 85)

Eerder geplaatst op 7 januari 2017 (2 reacties)

13 gedachtes over “Wat is het dat de mensen weerhoudt van geestelijke kennis?

  1. henri

   Vooral angst voor de ziel /geest.en dat de aannames door de huidige wetenschap daardoor weerlegd worden . Men is over de drempel gegaan !

   1. Haike

    Dat heeft de Rooms Katholieke kerk er inderdaad letterlijk goed uitgeslagen…. die Geest.

 1. Bernard

  Bij deze uitspraak kun je rustig ook ” . . . zich alles laten vertellen door de digi-media en televisie” aan toevoegen.

 2. Anoniem

  In onze tijd is het moeilijk dingen te verinnerlijken. Alle indrukken die je opdoet op een dag zijn overweldigend. In Rudolf Steiners tijd, overspoelde de media nog niet zo de mensheid. Wij bewegen ons in het speltakel van de wereld en moeten daarin een juiste balans zien te vinden en dat ligt onze uitdaging.

  1. Anoniem

   Maar wie is er dan helemaal zo wakker in deze tijd, zijn jullie dat ? Ik niet! Ik slaap in met alle verleidingen op mijn pad. Ik noem anderen nog mijzelf een grote slaapkop of geestelijk lui! Hoe kun je geestlijk lui zijn? Alles is ontwikkeling ook de fase van het lui zijn.

   1. Haike

    Als je beweert dat luiheid ook in ontwikkeling is, ja, dan ben je niet wakker.

 3. Anoniem

  Maar wie is er dan helemaal zo wakker in deze tijd, zijn jullie dat ? Ik niet! Ik slaap in met alle verleidingen op mijn pad. Ik noem anderen nog mijzelf een grote slaapkop of geestelijk lui! Hoe kun je geestlijk lui zijn? Alles is ontwikkeling ook de fase van het lui zijn.

  1. Anoniem, vergeet je je naam te vermelden of blijf je liever anoniem, dat kan natuurlijk, geen probleem, misschien vind je dit wat. Een artikel van Mieke Mosmuller: Die sieben Hauptsünden (Tijdschrift Gegenwart, 2010). Zou eens vertaald mogen worden naar het Nederlands. Heeft ze deels zelf al gedaan op haar weblog.

   1. Anoniem

    Mooi artikel, dank daarvoor, een artikel wat ik nog eens grondig moet doorlezen! Ik schrijf anoniem, omdat ik niet uitentreuren op de site wil staan met mijn commentaar ! Antwoord aan Haike, ieder mens doorloopt een bepaalde fase van ontwikkeling en zelfs een grote slaapkop zal eens wakker worden en inderdaad is het dan zo dat deze niet wakker is.

   2. Haike

    Das wat anders dan schrijven dat ook de luiheid in ontwikkeling is want dat is ze niet. Tenzij ik iets lees wat er niet staat, en dan ben ik blijkbaar te lui om goed te lezen 😇…

    Maar om niet lui te zijn dien je te veranderen, niet stil te staan, en dat kost energie. Luiheid, ledigheid is des duivels oorkussen. Het komt gewoon terug in het woord. En dat is precies wat Ahriman wil; dat je stil staat. Stilstaan op de roltrap die je van het metroperron naar begane grond brengt, hetzelfde geldt voor een lift waarin je staat, enz.
    Geen boek lezen, en zeker niet het hoofdstuk over de wil in “Algemene Menskunde” zoals Henri hier al eens op de site heeft gewezen.

    In de natuur gaat het vanzelf, de mens moet echter zelf de zaken aangaan, aanpakken, om te veranderen.
    Zelfs wakker worden gaat niet vanzelf…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s