Ketters

Velen geloven zich echte Christenen te mogen noemen en de anderen, bijvoorbeeld antroposofische christenen, ketters. Men moet daartoe weinig christelijk gevoel hebben. Het mag misschien wel geoorloofd zijn om te vragen: Is het dan werkelijk christelijk om te denken dat ik alles doen kan en dat Christus alleen in de wereld is gekomen, om dat alles van mij weg te nemen, om mij mijn zonden te vergeven, zodat ik met mijn karma, met mijn zonden niets meer van doen heb? 

Ik denk dat op zo’n manier van denken een ander woord meer van toepassing is dan het woord “christelijk”; misschien zou het woord “gemakkelijk” beter zijn dan het woord “christelijk”. Gemakkelijk zou het in ieder geval zijn als men alleen berouw zou moeten hebben, en dat daardoor alles, wat men in de wereld misdaan heeft, uitgewist zou zijn voor zijn gehele latere karma.

easyway

Bron: Rudolf Steiner – GA 155 – CHRISTUS UND DIE MENSCHLICHE SEELE – Norrköping, 15 juli 1914 (bladzijde 190)

Eerder geplaatst op 6 januari 2017 (1 reacties)

Advertentie

9 gedachtes over “Ketters

 1. Haike

  Zoals een Vrije School leraar ooit eens tegen me zei: Het kan best zijn dat de ander jou vergeeft, of dat je zelf spijt / berouw hebt over je eigen handelen in een bepaalde situatie. Maar dat betekent nog steeds niet dat het niet afgerekend moet worden…
  En met het afrekenen bedoelde hij dat er niet met jouw wordt afgerekend. Je rekent met jezelf af.

 2. Bernard

  Afrekenen heeft een bijbetekenis van straf of wraak. Als je berouw hebt heb je iets geleerd en ga je karmisch gezien de gevolgen van je stommiteiten verbeteren.

  1. Haike

   Daar kan ik me wel in vinden, maar dat is niet wat hij zei. Hij had het over afrekenen, iets waar ik me ook in kan vinden. In een winkel reken ik ook bij de kassa af, en dan zit er ook geen bijbetekenis aan vast.

   Afrekenen met mezelf is is op een andere manier zeggen dat je je le eigen stommiteiten verbetert?

   Afrekenen, Ergens definitief een einde aan maken, zijn toch geen uitdrukkingen die per definitie negatief zijn? Ze worden wel vaak in negatieve zin gebruikt, dat zal ik niet ontkennen.

 3. Bernard

  Maar dan even terug naar ‘echte christenen en ketters’:
  Steiner geeft ook aan: “. . . er bestaan ook andere godsdiensten, we moeten ook proberen het wezen van andere godsdiensten begrijpelijk te maken. We trachten de mensen verschillende kanten van de Christusopvatting te doen begrijpen. Daardoor geven we iedere ziel
  iets wat een verdieping in haar teweeg kan brengen. Maar we vormen haar niet zelf.
  De ziel moet vooral op religieus gebied haar vrijheid van denken houden, om die vrijheid van denken te kunnen ontplooien.” We leven in de 5e na-Atlantische periode, met de reële idealen: sociaal inzicht op het gebied van de menselijke samenleving; vrijheid van denken op het gebied van de godsdienst, het religieuze leven; spiritueel inzicht op het cognitieve gebied.
  Bron: Rudolf Steiner – GA 168 – Eenzaamheid en vervreemding, 10 oktober 1916 (blz. 24).

  En:
  “Laten we aannemen dat iemand niets weet van de naam van Jezus christus, niets van wat in de evangeliën is vermeld, maar dat hij zich bewust is van het radicale verschil tussen het karakter van wijsheid en macht en dat van de liefde. Zo’n mens is in echt christelijke zin een christen, ook al weet hij niets van het mysterie van Golgotha. De aard van de liefde begrijpen – dat betekent christen zijn!”
  De liefde en haar betekenis in de wereld, 17 december 1912, blz. 17/18

  Er valt hier nog veel meer over te zeggen. Waar het om gaat is: respecteer iedere godsdienst, want “Wat de verschillende religieuze leraren hebben meegedeeld, is vanuit verschillende standpunten als waarheid over de bovenzinnelijke wereld weergegeven. Men moet het ene met het andere aanvullen – de ziel wordt gewekt in haar geestelijke ondergrond. Wat de religieuze leraren de zielen geven, geven ze in overeenstemming met de mogelijkheden van de zielen, naar gelang de voorwaarden van de individuele volkeren, naar de klimatologische omstandigheden en de overige verhoudingen van land en tijd waarin ze optreden. Maar allen hebben ze gemeen dat ze de zielen sterk en krachtig maken, zodat ze niet alleen in de fysieke wereld, maar ook in de geestelijke wereld werkelijk kunnen zijn.”

 4. henri

  Eigenlijk wil Steiner zeggen dat de mens geen genoegen meer kan nemen met indoctrinatie zoals het er vroeger aan toeging bij de groepsgodsdiensten omdat de mens nog erg in groepszielenverband leefde in de tijden voor en na het mysterie van Golgohtha . Alles ging via indoctrinaties en dogmas die strikt dienden nageleefd te worden of je ging eraan . En zo was het ook bij de katholieke kerk in de middeleeuwen en lang daarna nog het geval en zie je nu bij de islam heel sterk
  ,dat ze blijven hangen in een autoritaire groepsgedoe . De mens is individueler geworden en zo ingesteld en moet op een individuele manier zijn geestelijke beleving gaan zoeken zoals bijv dit kan dmv de geesteswetenschap en het ernaast beleven als hij wil van religie naar zijn voorliefde enwel op een zelfgekozen en vrije manier .
  Dit is een absolute voorwaarde voor het ontwikkelen van de bewustzijnsziel .
  Daarom spreekt Steiner in die voordracht ook van een medisch en ook juridich jezuitisme , dat nu nog bestaat naast het religieus jezuitisme , dat nu nog bij ons heel sterke invloed uitoefend en te zien is alleen al hoe de wetenschap autioritair en desastreus (zelfs de economie gaat er zonder weerga aan …) omgaat met de waardigheid van de mens ( mondkapjes em afstand houden als remedie tegen een zogenaamd griepvirus ) wat een aanslag betekent op het IK-wezen van de mens .

 5. Anoniem

  Ergens schrijft Steiner dat Godsdienst/ religie overbodig zal worden als we de god in ieder mens gaan waarnemen. Ik zal het nog eens opzoeken .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s