Vreugde en geluk is geen verdienste, maar een genade

Vreugde en geluk worden ons geschonken als een genade. De mens die in zijn karma vreugde en plezier opvat als wilden de goden hem onderscheiden en hem verheffen boven alle anderen, die zal het tegenovergestelde bereiken. We mogen het in geen geval zo opvatten alsof het ons toebedeeld zou worden met de bedoeling om ons als bevoorrecht boven anderen te houden. We moeten het zo opvatten dat de vreugden aan ons toebedeeld worden als een aanleiding om het als een genade van goddelijk-geestelijke wezens te voelen.

Dus dit gevoel in onszelf dat het een genade is, dat betekent een stap voorwaarts, het andere zou ons wezenlijk terugwerpen in onze ontwikkeling. De mens moet niet geloven dat hij tot lust en vreugde kan komen door bijzondere voorrechten van zijn karma, maar hij moet bedenken dat hij slechts daartoe kan komen doordat hij geen verdiensten heeft.

We moeten vooral juist dan werken van barmhartigheid doen, wat we dan beter kunnen doen dan wanneer we leed en pijn ondergaan. De aanwijzing dat we ons de genade waardig zouden moeten maken, dat is het wat ons vooruit brengt. De mening van vele mensen dat degene die van vreugde vervuld en rijk is dat zou hebben verdiend, is dus niet gerechtvaardigd; dat moet juist vermeden worden. Ik verzoek u dit als een aanduiding te nemen, waardoor een misverstand vermeden kan worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Wenen, 9 februari 1912 (bladzijde 260-261)

Eerder geplaatst op 25 december 2016

Een gedachte over “Vreugde en geluk is geen verdienste, maar een genade

  1. henri

    Misschien is het ook niet onbelangrijk dat men kan beseffen dat de tijd dat vreugde en geluk heerst in je eigen leven , men deze tijd ook kan gebruiken om aan het eigen zelf te werken in de zin van je open te stellen voor de geesteswetenschap in het algemeen ,als je de stroming gevonden hebt waartoe je zelf denkt te behoren . Volgens B Lievegoed had Steienr iets gezegd over de stroming te zoeken waartoe je behoort , en waren er 3 stromingen , de eerste het vinden van inzichten in de geesteswetenschap , de tweede die iets verder gaat , de Rozenkruizerstroming , en de derde de stroom vam Manoe die behelst de redding van de ziel en deze zie je duidelijk weer in de heilpedagogie .
    Aldus genoeg werk aan de winkel voor bij wie het leven paradijselijk verloopt zou ik zeggen ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s