Over antroposofische woorden

Het is niet goed om het woord “ahrimanisch” zo zonder meer steeds weer te gebruiken bij de alledaagse omstandigheden. Doordat we zo’n woord gebruiken voor de dagelijkse verhoudingen, stompt het af voor ons gevoel, en we hebben dan helemaal niet de mogelijkheid nog woorden te hebben, die, als we ze denken of uitspreken, op ons de elementaire, significante betekenis uitoefenen, die ze zouden moeten uitoefenen.

Dat is buitengewoon belangrijk dat we in het dagelijkse leven niet te veel met deze woorden smijten (Duits: mit diesen Dingen gar zu sehr herumwerfen), want we komen daardoor in feite geleidelijk bij het beste, het meest werkzame, wat de antroposofie ons kan geven. Hoe meer we met betrekking tot de alledaagse gebeurtenissen de antroposofische woorden in de mond nemen, des te meer ontnemen we ons de mogelijkheid dat antroposofie voor ons werkelijk iets voor onze ziel dragends, onze ziel diep doordringends wordt.

We hoeven slechts de macht der gewoonte in overweging te nemen en we zullen zien dat het een verschil is, als we met een zeker heilig ontzag, met een zeker bewustzijn als we over andere werelden spreken, woorden gebruiken zoals bijvoorbeeld “aura” of “ahrimanische machten” of “luciferische machten”. We moeten om zo te zeggen de pas inhouden (Duits: haltmachen), voordat we zulke woorden gebruiken, moeten ze alleen gebruiken als het er voor ons werkelijk op aankomt onze verhouding tot de bovenzinnelijke wereld in het oog te vatten, dan is dat iets heel anders dan wanneer we in het alledaagse leven bij iedere willekeurige gelegenheid over deze dingen van de hogere wereld spreken en woorden, die aan deze werelden ontleend zijn, voortdurend in de mond nemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 150 – Die Welt des Geistes und ihr Hereinragen in das physische Dasein – Augsburg, 14 maart 1913 (bladzijde 12-13)

Eerder geplaatst op 10 december 2016 (1 reactie)

Advertentie

12 gedachtes over “Over antroposofische woorden

 1. Bernard

  Ik ben het hier helemaal mee eens! Toen ik in de jaren ’70 met de antroposofie in aanraking kwam werd ik doodgegooid met deze woorden. Het ging helemaal niet meer over het gewone leven, waardoor je het gevoel kreeg in een sekte terecht gekomen te zijn. Pas toen ik zelf Steiner ging bestuderen ontdekte ik dat dit nou net niet zijn bedoeling was geweest. Het gaat erom vanuit het perspectief dat de antroposofie biedt met bewustzijn naar alle aspecten van het leven te kijken en je daarnaar te verhouden.

  1. Vind ik ook, Bernard. Kan nogal ergerlijk zijn. Bijvoorbeeld gesprekken die als volgt gaan,

   Ik weet niet wat er met Jan aan de hand is. Ik vermoed dat het subtiele samenspel tussen de gewaarwoordingsziel en het astrale lichaam verstoord is.

   Nee Kees, dat is het etherlichaam. Ook Ahriman heeft hier een sterke invloed.

   Ja, maar vergeet niet de invloed van Lucifer. Volgens mij heeft die Jan ook in zijn greep.

  2. Ja. En stel je voor dat iemand dagelijks de woorden duivel en satan in de mond zou nemen. Zou dat een pretje zijn? Daar vergelijk ik het soms mee. Goed en gepast taalgebruik is een delicate kwestie.

   1. John, ja, ook buiten de antroposofie praten de mensen wel eens wat vreemd in verband met hun overtuiging. Ik had vroeger een kennis van wie de zuster Jehova getuige was. Toen die zus een keer op bezoek was, zei haar dochtertje tegen haar: “Wat schijnt de zon lekker.’ Waarop de moeder zei: ‘Ja, dat zal Jehova wel een beetje doen.’

   2. Ha ha. Nou ja, op die manier kan het ook wel grappig zijn. Toch zou ik daar als kind niet mee dood gegooid willen worden. En ja, er is overal wel wat.

  1. Ja, ik heb dit nu min of meer gefantaseerd, maar ik heb eens iets in deze trant gelezen over enkele onderwijzers van de Waldorfschool in Duitsland, die zo over een leerling spraken.

 2. Haike

  Of Herr Doctor Rudolf Steiner consequent te pas en te onpas uitspreken. Die droeve situatie heb ik aan den lijve mee mogen maken.
  Herr Doctor Rudolf Steiner hat gesagt, dit
  Herr Doctor Rudolf Steiner hat gesagt, dat…….

  Helemaal knettergek werd ik ervan… 😩

 3. Anoniem

  Ja dat eeuwige “Herr Doctor hat gesagt . . .” maakte mij ook misselijk. Er is een citaat waarin Steiner aangeeft dat hij niet letterlijk genomen moet worden, maar dat mensen de essentie van waar het om gaat moeten begrijpen. Hij zegt dat het moeilijk is om in aardse woorden uit te drukken wat hij in de geestelijke wereld waarneemt. Ik zal eens kijken of ik het vinden kan. Of misschien weet Ridzerd het wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s