Als men te veel eiwit eet, dan gaat het helemaal niet in het lichaam, maar in de ontlasting. – Maar iets heeft men er toch van, want voordat het eruit gaat, blijft het in de darm liggen en wordt tot gif en intoxiceert het hele lichaam, vergiftigt het lichaam! Dat krijgt men van te veel eiwit. En door deze vergiftiging ontstaat zeer vaak aderverkalking, zodat veel mensen die aderverkalking te vroeg krijgen; het gewoonweg krijgen, doordat ze met eiwit overvoerd zijn.
Het is dus wel belangrijk, zoals ik zojuist uitgelegd heb, om de voedingskwesties te leren kennen. Want de meeste mensen zijn eigenlijk zeer vaak van mening: Hoe meer men eet, hoe beter men gevoed wordt. Dat is niet juist, want men wordt vaak veel beter gevoed, als men minder eet, omdat men zich dan niet vergiftigt.
En dat is het: Men moet weten hoe de afzonderlijke stoffen werken. Men moet weten dat zouten vooral op het hoofd werken, dat koolhydraten, zoals ze in onze hoofdvoedingsmiddelen, in brood en aardappels zitten, meer op het long- en halssysteem – longen, keel, mond enzovoort – werken, dat vetten vooral werken op hart en bloedvaten, slagaders en aders, en dat eiwit vooral werkt op de buikorganen. Het hoofd heeft niet bijzonder veel aan eiwit. Het eiwit, dat in het hoofd is – uiteraard moet het hoofd ook uit eiwit opgebouwd worden, want het bestaat immers uit levende substantie -, dat eiwit moet de mens zich ook zelf vormen. Wanneer men hem dus overvoert, dan moet men niet geloven dat hij daardoor bijzonder gezonde hersenen krijgt, integendeel, hij krijgt een vergiftigd brein.
Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – Dornach, 31 juli 1924 (bladzijde 110-111)
Zie ook: Eiwit/Gezondheid/Ziekte
Eerder geplaatst op 3 mei 2016 (1 reactie)
Tja. Hoe concreet wil je het hebben? Met enige moeite en inspanning kun je nagaan of daar waarheid in steekt. Zoals met zoveel wat Steiner stelt. Afhankelijk van het onderwerp en thema met enige of met veel moeite en inspanning. De laatste maanden at ik te vaak en te veel aardappels. Dat merk ik aan diverse dingen. Ga weer over tot rijstmaaltijden.
Wat is voor jou te veel aardappelen, John? En waar merk je dat aan?
Nou ja, steeds gebakken aardappels. Dus bovendien nogal vet. Merk het aan een zekere mate van ‘klam- en dufheid’ van mijn hersenen, vooral bij het wakker worden. En nu bij een aanhoudende lichte verkoudheid, waarbij je in coronatijd al snel verdenking op je laadt, wil ik testen of voedzame rijstmaaltijden met wat gestoofd fruit erin, een positief effect hebben op het ‘long- en halssysteem’.
Dat wil zeggen een kleine rijsthoeveelheid met overwegend roerbak (groenten) en fruit.
Aboutaleb nu ook besmet met het coronavirus: Rotterdamse burgemeester Aboutaleb besmet met coronavirus (NOS Nieuws. 12 oktober 2020). Het is een spannende week. Morgen volgt het standpunt van het kabinet ten aanzien van nieuwe maatregelen tegen de tweede golf. Woensdag verdere behandeling van de noodwet in de Tweede Kamer.
Opmerkelijk. Blijkbaar houdt ook Aboutaleb zich niet aan de regels. Het is ook wel een bespottelijke regel, 1,5 meter afstand houden. Iedereen kan wel nagaan dat dit onhoudbaar is. Bovendien ben ik er helemaal niet zo zeker van of die regels wel altijd effect hebben..
Ondanks het ijveren daarvoor van Diederik Gommers valt een tweede lock down waarschijnlijk niet te verwachten, gelukkig maar wat mij betreft, moet er niet aan denken, laat de economie alsjeblieft doorgaan. Zie dit evenwichtige NOS artikel van vandaag: Vrijwel zeker strengere coronaregels: ‘Eigenlijk niet meer voor de lol op pad’.
Het lijkt een lockdown light te worden. Opmerkelijk vind ik het volgende nieuwsbericht: Hoe een golf een tsunami wordt: de nietsontziende wiskunde achter het virus (Algemeen Dagblad, 13 oktober 2020). Zeker als je het legt naast een nieuw videoblog van Mieke Mosmuller. Zie hieronder. Wat hier nu weer van te denken. Vanavond naar mijn werk. Het gewone woon/werkverkeer blijft gelukkig toegestaan.
En hier de blogtekst van het videoblog: De krantenlezer die alles gelooft en ook alles vergeet (Mieke Mosmullers Filosofische Reflectieblog, 13 oktober 2020).
Heb het bovenstaande videoblog zojuist zelf bekeken en ja, Mieke Mosmuller is echt ontdaan.
Ik heb de videoblog van Mieke Mosmuller ook gezien. Ook uit dat gedeelte wat ze voorleest van Steiner zelf, blijkt weer hoe geniaal Steiner was.
Steiner citeert in een voordracht een tekst uit een psychologieboek. Ter illustratie en met zijn instemming, lijkt het. Mosmuller vermeldt indirect om welke voordracht en GA nummer het gaat; nieuwjaarsvoordracht 1916. Dan gaat het om de tweede voordracht (thema: Verwaarloost denken als kenmerk van de moderne tijd; Dornach, 1 januari 1916) van het hoofdstuk Nieuwjaarsoverpeinzingen, uit GA 165 (bladzijde 100 t/m 116), een voordrachtenreeks met de titel Die geistige Vereinigung der Menschheit durch den Christus-Impuls. Steiner citeerde Eduard Engel. (bladzijde 129 en 130; slotdeel van de voordracht). De gehele voordracht is prikkelend en het bestuderen waard.
Correctie, het gaat natuurlijk om GA 165, de voordracht van Dornach, 2 januari, 1916; bladzijde 117 t/m 130. Sorry.
Ach ja, ik had het wel gehoord dat Mieke Mosmuller citeerde uit een boek, maar het was me even ontgaan dat het niet van Steiner zelf was. Nu, die Eduard Engel was dan wellicht niet zo’n genie als Steiner, maar het scheelt niet veel. 😀
Haha, goed antwoord Ridzerd.