Gevaar/Egoïsme/Christusimpuls

Antroposofie wordt nu aan de mensheid gegeven, omdat de mensheid haar nu nodig heeft. Maar er schuilt een groot gevaar in, namelijk dat wanneer men zich uitsluitend met antroposofie bezighoudt en de Christusimpuls, de impuls van de liefde, daar niet in laat doorwerken, de mensen door de antroposofie het egoïsme in henzelf steeds meer laten uitgroeien, totdat het uiteindelijk over de grenzen van de dood heen grijpt. Daaruit moeten we niet de conclusie trekken dat men zich niet met antroposofie moet bezighouden, maar we moeten leren inzien dat begrijpen wat liefde in wezen is, ook deel uitmaakt van antroposofie.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Die Liebe und ihre Bedeutung in der Welt – Zürich, 17 december 1912 (bladzijde 210)

Overgenomen uit het boekje Nervositeit – Wijsheid – Liefde / Vertaling Margreet Meijer-Kouwe / Uitgeverij Vrij Geestesleven  1976 (bladzijde 68-69)

Eerder geplaatst op 2 december 2016  (4 reacties)

Een gedachte over “Gevaar/Egoïsme/Christusimpuls

  1. Goed dat Steiner op dat gevaar wijst. Dat het zich mede bij antroposofen voordoet is evident. Deelcitaat:

    ” […] …we moeten leren inzien dat begrijpen wat liefde in wezen is, ook deel uitmaakt van antroposofie.

    Ook in de voordracht De oorsprong van het boze (GA 55; Berlijn, 22 november 1906) wordt het wezen en de betekenis van de liefde helder beschreven. Drie voordrachten in GA 55 hangen nauw met elkaar samen: (1) De oorsprong van leed (Berlijn, 8 november 1906), de genoemde voordracht De oorsprong van het kwaad en (3) Hoe je ziekte en dood kunt begrijpen(Berlijn, 13 december 1906). De oorsprong van het kwaad vertaalde ik reeds naar het Nederlands. Dat zal ik ook met die andere twee gaan doen. Een kernpunt van De oorsprong van leed is reeds aangestipt in paragraaf 6 van het blog Dagboek van een antroposoof (4) (Weekjournaal Bewustzijnsziel, 6 oktober 2020).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s