Niets is belangrijker voor het leven dan dit

Er is niets belangrijker voor het leven, ook zelfs voor het materiële leven, als grondige (Duits: durchgreifende) overtuigingen van het samenzijn met het geestelijke te kunnen hebben. Zouden de mensen de laatste tijd niet de samenhang met de geestelijke wereld zo zeer verloren hebben, dan zouden de zware tijden van tegenwoordig niet gekomen zijn. Deze diepere samenhang zien maar heel weinig mensen tegenwoordig in; in de toekomst zal het wel ingezien worden.

Tegenwoordig gelooft men: Als de mens door de poort van de dood gegaan is, houdt zijn activiteit met betrekking tot de fysieke wereld op. Nee, die houdt niet op. Een voortdurend levendig verkeer vindt plaats tussen de zogenaamde doden en de zogenaamde levenden. En we kunnen zeggen: Degenen die door de poort van de dood zijn gegaan, ze zijn niet opgehouden er te zijn, slechts onze ogen zijn opgehouden ze te zien; maar ze zijn er. Onze gedachten, onze gevoelens, onze wilsimpulsen, ze staan met hen in verbinding. Want juist ook voor de doden geldt het Evangeliewoord: ‘Zoek ze niet in uiterlijke gebaren, het rijk van de geest is midden onder u.’

Bron: Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Neurenberg, 10 februari 1918 (bladzijde 56-57)

Eerder geplaatst op 22 september 2016  (1 reactie)

5 gedachtes over “Niets is belangrijker voor het leven dan dit

 1. Voor mij is het geestelijke net zo werkelijk als het materiële. Van jongsaf aan was die werkelijkheid er. Er zijn wel jaren geweest dat ik er me weinig van aantrok. Niemand om me heen was daarmee bezig. Sinds een jaar of vijf is het essentie geworden. Daarom waardeer ik je citatensite zo. Het werkt als een soort gedichtenrichter. Als ik ga zitten om verder te schrijven aan mijn boek, lees ik eerst het citaat van de dag en verdiep me daarin, daarna pas begint mijn werkdag. Het citaat heeft dan tijd om in te zinken. Veel dank Ridzerd voor je inspanningen.

 2. Mij rijst de vraag: Wat houdt het geestelijke op aarde eigenlijk in? Elke cultuur heeft er zo hun eigen gematerialiseerde symbolen in woord en daad ervan. Voor mij is in elk kind(jonger dan zes dagen) waar ook op aarde geboren, in de kern een latent talent aanwezig om de mensheid te verlossen van hun irreële dromen.
  Gaat en vermenigvuldig U en wees een goed rentmeester voor het leven op aarde! En wat blijkt uit de overleveringen van de diverse culturen? Ook door onze bijbel wordt hetgeen nodig is voor het leven op aarde, ten eerste door Adam en Eva(verboden vruchten) betwist, ten tweede door Kain en Abel(het resultaat van hun offer)betwist!
  Ongelooflijk dat menselijke culturen zichzelf offeren aan hun eigen waan, ik kan me geen kind van jonger dan zes dagen op aarde voorstellen, die niet meevoelt met alle levensvormen op aarde. Het is immers nieuwgierig naar alle levensvormen op aarde, alleen in die levensfase overkomt je alles en kun je amper iets, zoiets als in je laatste levensfase ook vaak voorkomt.
  Men ontvangt kinderen niet op aarde zoals men het kind van een opperhoofd of een koning ontvangt, zij zijn bij de geboorte al onderdaan,. een menselijke dwaling van jawelste.
  Het zal uiteindelijk toch moeten geschieden tussen de Heilige Drie-éénheid, namelijk de Vader(verleden) de kinderen(het nu) en de Heilige Geest(Moeder) niet Amen maar Samen leven op aarde.
  In wezen ben ik blij(al behoor ik tot de risicogroep), het coronavirus werpt een knuppel in ons menselijk hoenderhok! We hebben het niet zien aankomen, omdat we nagenoeg alle details van het leven op aarde, niet met de paplepel hebben meegekregen.. God zou immers voor ons leven zorgdragen.
  Hopend dat de Levensgeest de mens op aarde blijft bijstaan om elk kind waar ook ter wereld geboren in de toekomst te kunnen ontvangen als zijn/haar eigen kind.
  Groet ik U
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s