Velen zullen zich afvragen: ben ik gek geworden?

Wij leven nu weer in een tijd waarin, naast het ontwikkelde zelfbewustzijn, op natuurlijke wijze bepaalde helderziende vermogens tot ontwikkeling zullen komen. De mensen zullen eigenaardige, merkwaardige ervaringen hebben, ze zullen niet weten wat er aan de hand is! Mensen zullen voorgevoelens krijgen van dingen die werkelijk gaan gebeuren, ze zullen gebeurtenissen voorzien die hun zullen overkomen. De mensen zullen, al is het nog vaag en elementair, langzaam maar zeker werkelijk dat gaan zien wat wij het etherlichaam, het etherische lichaam van de mens noemen. Nu is het nog zo dat de mens alleen het fysieke lichaam ziet. Het zien van het etherlichaam zal daar langzamerhand bijkomen, en de mensen zullen dan ofwel hebben geleerd het als een werkelijkheid te erkennen, ofwel denken dat het zinsbegoocheling is, dat zoiets helemaal niet kan. En dat zal zelfs zo ver gaan dat velen zich bij een dergelijke ervaring zullen afvragen: ben ik gek geworden?

Ook al zullen het aanvankelijk maar enkele mensen zijn die in de komende decennia deze vermogens aan de dag zullen leggen, toch moet de geesteswetenschap hierover spreken. Wij verbreiden die wetenschap omdat we de verantwoordelijkheid voelen die we hebben tegenover dat wat in de realiteit gebeurt, gebeuren moet volgens de natuurlijke loop van de gebeurtenissen. Waarom dragen wij geesteswetenschap uit? Omdat zich fenomenen zullen voordoen die alleen door geesteswetenschap te begrijpen zijn, die zonder geesteswetenschap onbegrepen zullen blijven.

Deze vermogens zullen bij een klein aantal mensen in betrekkelijk korte tijd tot ontwikkeling komen. Het spreekt vanzelf dat iemand door een esoterische scholing tegenwoordig al ver boven datgene kan uitstijgen wat zich hier in een pril stadium voor alle mensen aandient. Maar wat de mens nu alleen door een gerichte scholing  kan ontwikkelen, bereidt zich in de hele mensheid voor, al is het nog elementair, en hierover zal men in de jaren 1930 tot 1940 wel mòeten spreken, of men het nu begrijpt of niet. Nog maar enkele decennia scheiden ons van het tijdstip dat zulke verschijnselen steeds vaker zullen voorkomen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 118 – Das  Ereignis der  Christus-Erscheinung in  der  ätherischen  Welt – Heidelberg, 27 januari 1910 (bladzijde 48-49)

Overgenomen uit Rudolf Steiner – Het esoterische christendom (vertaald door Hylcke Brandts Buys) – bladzijde 26-27

Dit boek was een gulle gift aan mij van John Wervenbos.

Advertentie

29 gedachtes over “Velen zullen zich afvragen: ben ik gek geworden?

 1. Michel Gastkemper

  Hé, nog niet eerder geplaatst? Dus dan is het recent… mooi gebaar van John. Krijgen we meteen in één keer goede vertalingen!

   1. Ja, John, dat is dezelfde. Ze gaf, toen ik in Groningen werkte, Duits. Ik had laatst nog contact met haar of ik haar af en toe mocht raadplegen wanneer ik zelf een vertaalprobleem had. Toen schreef ze me dat ze met haar uitvaartwerk heel druk is.

 2. Inhoudelijk. Deelcitaat 1, Rudolf Steiner:

  ” […] Mensen zullen voorgevoelens krijgen van dingen die werkelijk gaan gebeuren, ze zullen gebeurtenissen voorzien die hun zullen overkomen. […] ”

  Ik denk dat tamelijk veel lezers dit – anno 2020 en al eerder in hun leven – zullen herkennen en onderkennen.

  Deelcitaat 2, Rudolf Steiner:

  ” […] De mensen zullen, al is het nog vaag en elementair, langzaam maar zeker werkelijk dat gaan zien wat wij het etherlichaam, het etherische lichaam* van de mens noemen. […] ”

  Stap of fase 2?

   1. Joost van Rije

    …..natuurlijke koop der gebeurtenissen….
    Dat zal wel moeten zijn….natuurlijke loop der gebeurtenissen

   2. Ja dat is een interessante anekdote uit dat goede boek van Wilson, Ridzerd. Zeer leesbaar en onderhoudend!

    In antwoord op je vraag: ja. Op 12-jarige leeftijd was dat het geval. Daarna nog een paar keer. Niet alleen een voorgevoel, maar ook beelden, voorafspiegelingen, met commentaar. Het valt moeilijk uit te drukken, is een vreemd proces, gaf iets daarover weer in paragraaf 2 van mijn blog Dagboek van een antroposoof (3) (Weekjournaal Bewustzijnsziel, 7 september 2020). Over een paar dagen volgt deel 4.

   3. Opmerkelijk John, ik heb zulk soort ervaringen helemaal niet. Waarschijnlijk te weinig tegenwoordigheid van geest.

 3. Haike

  Als het etherlichaam fysiek waarneembaar wordt, gaat het dan ook uit een fysieke substatie bestaan? Of is het ondersom: Passen onze fysieke waarnemingsorganen zich zodanig aan dat dat wat er al is, zichtbaar wordt?

  Of op zijn van Gaals: Zijn wij nou zo goed, of zijn zij zo slecht?

 4. Nee, het etherlichaam wordt niet met fysieke organen waargenomen en wordt ook geen fysieke substantie. Het wordt waargenomen met bovenzintuiglijke organen, voor zover die bij de mens ontwikkeld zijn.

  1. henri

   Het wordt waargenomen met de zintuigen , (de ogen ) volgens mij . Alleen de verschijning zelf is etherisch ( en dus niet fysiek ) .
   Anders zou Steiner niet over , zinsbegoocheling spreken :

   “ Het zien van het etherlichaam zal daar langzamerhand bijkomen, en de mensen zullen dan ofwel hebben geleerd het als een werkelijkheid te erkennen, ofwel denken dat het zinsbegoocheling is, dat zoiets helemaal niet kan. En dat zal zelfs zo ver gaan dat velen zich bij een dergelijke ervaring zullen afvragen: ben ik gek geworden?”

  2. henri

   Voorbeelden zijn er genoeg . Van Daskalos , de Magier van Strobolos ( boek goed bekend bij antroposofen ) is bekend dat op een zeker moment R Steiner aan hem verscheen om hem te wijzen op het niet te gaan in zijn pad naar iets , want hij was bij de Johannieten . Dakalos zelf verscheen vaak in een etherich lichaam om te gaan hulp bieden oa op een boot die bijna kapseizde , en daar te helpen , waar hij over verhaalt in zijn boeken . Steiner erkent ook de fenomenenvan het ectoplasma als uitwasemingen van het medium , en het is niet omdat destijds veel meer dan nu , deze verchijnselen als spektakel bij spiritisme opgevord werden dat zij nie zouden bestaan .Het is een curiosum volgens Steiner en hij refereert naar Schrenk- Notzing .
   Ook huidige mediums zoals oa Robert van den Broeke is bekend dat hij diverse malen verschenen is , etherisch aan getuigen oa op een rechtsgeding door een getuige en door de dochter van Willem Ruis .
   Het wordt dus wel/ degelijk met de zintuigen waargenomen .

   1. Haike

    Dus mijn vraag was zo gek nog niet…. Om maar ff te refereren aan de titel van dit citaat van vandaag. 😇

   2. Nee, je vraag was zo gek nog niet. Maar mij lijkt het toch echt dat etherische verschijningen niet met de zintuigen worden waargenomen. Anders zou toch iedereen met een normaal gezichtvermogen, dus normale goede ogen, die gestalten waarnemen. Waarschijnlijk is het voor het gevoel van de waarnemer een waarneming met de fysieke ogen, maar in werkelijkheid een bovenzinnelijke waarneming met ogen van de ziel.

   3. henri

    Inderaad helemaal geen gekke vraag .

    In het boekje ‘ Beelden uit mijn jeugd ‘ verhaalt over een ervaring die Steiner had in de stationswachtzaal toen hij heel heel jong was . Daar kwam een vrouw door de deur , liep naar het midden , maakte een tijdje allerhande gebaren en vroeg “ probeer nu en later …zoveel je kunt voor mij te doen “ .Vervolgens verdween deze gestalte in de brandende kachel. “ Iets om nooit meer te vergeten , en Steiner zweeg erover als de dood uit angst voor bijgeloof of gek versleten te worden .
    Nu had ie het toch wel met de eigen ogen gezien .
    Nu kwam even later aan het licht dat het bleek te gaan over een naaste familielid die op hetzelfde mioment als de verschijning zelfmoord had gepleegd .

    Als ik het volgende lees is het duidelijk ‘ iets zien ‘ met de fysieke ogen en gaat het wel uitsluitend over het zien van etherlichaam en spreek hij niet over astrale organen . Zo zie ik het althans .
    “De mensen zullen, al is het nog vaag en elementair, langzaam maar zeker werkelijk dat gaan zien wat wij het etherlichaam, het etherische lichaam van de mens noemen. Nu is het nog zo dat de mens alleen het fysieke lichaam ziet. “

    Wat ik wel denk is dat als je er voor open staat je dingen ziet met de ogen die anderen niet zien , staat ook vaak in allerhande esoterische boeken dat wij slechts zover zien als we door onze opvoeding gebrainwashed zijn wat dat de werkelijkheid is .

    Ook iets belangrijks is datgene over het zogenaamde ‘etherisch atoom ‘, dat door de theosofen vaak aangekaard werd en een leven is gaan leiden . Steiner vermeed absoluut electriciteit ,oftewel electromagnetische krachten te verbinden aan het bovenzinnelijke ,wat door vele instanties gebeurde oa de Arcan School van Ailice Bailey ( als opvolgster van Annie Besant ) en Leadbeather , ivm de nieuwe Maitreya die in Krishnamurth werd gezien .

 5. henri

  Ook zeer relevant ivm dit citaat , geplukt uit Antrovista :

  “Het zal nog slechts enkele decennia duren, dan zullen de mensen, in het bijzonder de jongere mensen, ervaren –nu al bereidt het zich overal voor- : iemand komt hier of daar naartoe, hij beleeft het een en ander. Als hij door zich in de antroposofie te verdiepen werkelijk zijn blik gescherpt zou hebben, zou hij merken dat er plotseling om hem heen iemand is, dat er iemand komt om te helpen, om hem op iets attent te maken, dat Christus hem tegemoet treedt, terwijl hijzelf meent dat het een gewone, aardse persoon is.

  Maar doordat diegene direct weer verdwijnt, zal hij begrijpen dat het een bovenzinnelijk wezen moet zijn. Menigeen zal het volgende ervaren: hij zit stil en teneergeslagen in zijn kamer, het leed drukt zwaar op hem, hij ziet echt geen uitweg meer, dan gaat de deur open: de etherische Christus verschijnt en spreekt troostende woorden tot hem.

  Een levende trooster zal Christus voor de mensen worden! Al lijkt het ook vandaag de dag nog grotesk, toch is het wáár dat soms als mensen bijeenzijn en zich geen raad weten, en ook als grotere groepen mensen samenzijn en wachten, dat zij dan de etherische Christus zullen zien! Hij zal zelf aanwezig zijn, zal beraadslagen, zal ook tijdens vergaderingen zijn woord laten klinken.

  Zulke tijden gaan wij zeker tegemoet. Dat is het, wat als een positief, opbouwend element in de mensheidsontwikkeling zal ingrijpen.”

  Rudolf Steiner, Bazel 1 oktober 1911

  GA 130. Das Esoterisch Christentum und die geistige Führung der Menscheit. (Nederlandse vertaling uit: Over de wederkomst van Christus. Hans W. Schroeder Uitgeverij Christofoor)

 6. Grietje

  Er zijn in mijn eigen directe omgeving echt mensen, die het etherische lichaam al kunnen waarnemen. Dat zijn er niet weinigen maar steeds meerdere !!! Ik zelf heb al sinds mijn kindertijd, helderziende waarnemingen en ervaar intuïtief wat de ziele intentie van iemand is.
  Mijn kinderen hebben dit vermogen ook ten dele. De antroposofie Is de basis een veilige manier mijn ontwikkeling verder in vervolgen.

 7. Haike

  Ik begrijp dat iemand als Christina von Dreien een nu 19 jarig oud Zwitsers meisje dat ook heel aardig kan, en ook in Antroposofische kringen en in Europa bekend begint te worden..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s